Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pisanki, święconka, wydmuszki — do każdej z tych rzeczy potrzebne są jajka w stanie nienaruszonym. Podpowiadany, co zrobić, żeby jajka nie pękły podczas gotowania. Trik jest wyjątkowo prosty.
Kuchenne triki często zaskakują swoją prostotą i skutecznością. Wiele z nich było stosowanych już przez nasze babcie, a jednak o nich zapomnieliśmy. Jedną ze sztuczek, do których warto wrócić, jest widelec na rosnącym cieście drożdżowym.
Eunice Lucero-Lee i jej mąż zamówili do domu posiłek z popularnej, koreańskiej restauracji. Gdy otworzyli pudełko z zupą, zaniemówili. W jedzeniu zatopiony był szczur.
Polędwiczki z kurczaka, pierś z kurczaka, kurczak w sosie, kurczak pieczony. Sposobów na, tak lubiany przez Polaków, drób jest wiele. Mogłoby się zdawać, że to możliwie najprostsze mięso do przyrządzenia. To prawda, o ile wiemy, jak je szybko przygotować.
Drób to najczęściej kupowane mięso na świecie. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Niestety, jego jakość w marketach często pozostawia wiele do życzenia.
Jajko sadzone najczęściej podaje się na śniadanie, ale i jako dodatek do kotletów czy element jarskiego obiadu. Choć to bardzo proste do przygotowania danie, wiele osób ma problem z jego poprawnym przygotowaniem.
Lisa Fearns przez ostatnie trzy lata kupowała dużą liczbę ogórków w położonym niedaleko jej miejsca zamieszkania brytyjskim Lidlu. Kobieta nigdy nie miała problemów ze zdobyciem warzyw, jednak ostatnio spotkała ją nieprzyjemna sytuacja.
Tłusty Czwartek to nie tylko tradycyjne święto pączków. Dużą popularnością cieszą się tego dnia również faworki, które łatwo możemy przygotować w domu. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich jeden składnik, żeby były jeszcze lepsze.
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Najczęściej podajemy je z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. To jednak przyrządzenie samych koletów sprawia najwięcej problemów. Jaki jest sekret idealnych mielonych?
Krojony chleb wybieramy przede wszystkim ze względu na wygodę. Równe kromki są o wiele bardziej praktyczne niż samodzielne krojenie w domu. Ale czy krojony chleb jest równie dobry, co zwykły? Niekoniecznie.
- To mi nie daje spokoju - przyznała pewna użytkowniczka TikToka. Kobieta pokazała kilka produktów, które znalazła w sklepie spożywczym. Na ich etykietach pojawiło się oznaczenie, które według internautki jest mylące. Odkrycie zaintrygowało jej obserwatorów.
Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego miesięcznego jadłospisu bez kotletów mielonych. To obok schabowych i de volaille'a ulubione mięsne danie obiadowe. Co zrobić, by były jeszcze pyszniejsze i bardziej soczyste? Wystarczy jeden, ale szczególny dodatek.
Ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych i powinniśmy włączać je do naszego jadłospisu. Mimo to istnieją gatunki, których lepiej nie wybierać podczas zakupów. Ich mięso jest poważnie zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi.
Rosół to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Chociaż jest bardzo popularny, wiele osób ma problem z tym, żeby wyszedł smaczny i taki, jaki pamiętamy z babcinych obiadów. Jedna z blogerek postanowiła podzielić się cennymi wskazówkami z kuchni staropolskiej.
Nowy sposób na przyrządzenie kotletów schabowych? Takich z pewnością jeszcze nie jedliście. Wystarczy, że dodacie do panierki ten jeden składnik, a schabowe staną się waszymi ulubionymi kotletami. Będą po prostu pyszne.
Jeżeli jesteście fanami soczystych kotletów z piersi z kurczaka, musicie poznać ten genialny sposób ich przyrządzenia. Co ciekawe, nie wymaga on tłuczka, ponieważ kotlety w zupełnie inny sposób uzyskają swoją soczystość.
Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda! Trzeba jednak znać sposób na to, co do niej dodać, aby była pyszna i jedwabiście kremowa. Ten zdradził światowej sławy szef kuchni Gordon Ramsay. Wystarczy ten jeden składnik.
Przez jakiś czas nie myśleliśmy o gotowanych ziemniakach jak o zdrowym dodatku do obiadu. Mówiono, że są tuczące, kaloryczne i pozbawione istotnych właściwości odżywczych. Jest jednak sposób, aby przygotować zdrowe ziemniaki. Wystarczy dodać do nich jeden składnik.
Kotlety mielone to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Są uwielbiane na obiad, zwłaszcza z tłuczonymi ziemniakami i surówką, mizerią lub buraczkami na ciepło. Mało kto zna jednak sposób, jak sprawić, by mielone były bardziej soczyste.
Czy zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że dodasz do niej ten jeden składnik, a już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Pomidorowa stanie się twoim popisowym daniem.
Każdy z nas choć raz w życiu kupił chleb, który miał dziury w miękiszu, czyli głównej części bochenka. "Dziurawy" chleb nie różni się smakiem od tego, którego wnętrze wygląda standardowo. Trudniej jednak przygotować z niego kanapki. Niewiele osób wie, że dziury w chlebie to wada pieczywa wynikająca z kilku czynników.
Choć wiele osób przechowuje warzywa w lodówce, mało kto wie, że istnieje sprytny sposób na to, jak przedłużyć ich świeżość jeszcze dłużej. Wystarczy jedynie miska z tym produktem, którą należy położyć obok warzyw w lodówce.
Jeśli miałabyś wybrać pomiędzy: słodkim ciastkiem, gorzką czekoladą, kwaśnymi żelkami lub słonymi frytkami, na którą przekąskę byś się zdecydowała? Okazuje się, że taka prosta decyzja wiele o tobie mówi. Konkretny smak determinuje cechy naszego charakteru. Sprawdź, co oznaczają.
Przejedzenie w święta dotyka wielu osób. Chociaż lepiej zachować umiar i do niego nie dopuścić, kiedy przesadzimy z ilością jedzenia i czujemy ciężar w żołądku, warto znać skuteczny sposób, aby sobie pomóc. Na szczęście istnieje prosty trik.