Gotowanie

    Gotowanie

    Połóż widelec na rosnących bułkach drożdżowych
    Zapisz na później
    PrzepisyPołóż widelec na cieście. Mało znany babciny trik

    Kuchenne triki często zaskakują swoją prostotą i skutecznością. Wiele z nich było stosowanych już przez nasze babcie, a jednak o nich zapomnieliśmy. Jedną ze sztuczek, do których warto wrócić, jest widelec na rosnącym cieście drożdżowym.

    Obrzydliwe znalezisko w zupie
    Zapisz na później
    PrzepisyMartwy szczur w zupie. Restaurację natychmiast zamknięto

    Eunice Lucero-Lee i jej mąż zamówili do domu posiłek z popularnej, koreańskiej restauracji. Gdy otworzyli pudełko z zupą, zaniemówili. W jedzeniu zatopiony był szczur.

    Jak usunąć ścięgna z piersi z kurczaka?
    Zapisz na później
    PrzepisyUsuniesz w mig z piersi kurczaka. O tym triku mało kto wie

    Polędwiczki z kurczaka, pierś z kurczaka, kurczak w sosie, kurczak pieczony. Sposobów na, tak lubiany przez Polaków, drób jest wiele. Mogłoby się zdawać, że to możliwie najprostsze mięso do przyrządzenia. To prawda, o ile wiemy, jak je szybko przygotować.

    Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
    Zapisz na później
    PrzepisyZwróć uwagę na ten szczegół. Oznacza, że mięso jest popsute

    Drób to najczęściej kupowane mięso na świecie. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Niestety, jego jakość w marketach często pozostawia wiele do życzenia.

    Adrianna Trusiuk
    Jak przygotować idealne jajka sadzone?
    Zapisz na później
    PrzepisyJajko sadzone wyjdzie idealnie. Mało kto zna ten patent

    Jajko sadzone najczęściej podaje się na śniadanie, ale i jako dodatek do kotletów czy element jarskiego obiadu. Choć to bardzo proste do przygotowania danie, wiele osób ma problem z jego poprawnym przygotowaniem.

    Adrianna Trusiuk
    Kobieta opisała swoją próbę kupna dużej liczby ogórków
    Zapisz na później
    PrzepisyChciała kupić ogórki w Lidlu. Upomniał ją kierownik sklepu

    Lisa Fearns przez ostatnie trzy lata kupowała dużą liczbę ogórków w położonym niedaleko jej miejsca zamieszkania brytyjskim Lidlu. Kobieta nigdy nie miała problemów ze zdobyciem warzyw, jednak ostatnio spotkała ją nieprzyjemna sytuacja.

    Faworki łatwo zrobić w domu
    Zapisz na później
    PrzepisyBabciny trik na najlepsze faworki. Dodaj jeden nietypowy składnik

    Tłusty Czwartek to nie tylko tradycyjne święto pączków. Dużą popularnością cieszą się tego dnia również faworki, które łatwo możemy przygotować w domu. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich jeden składnik, żeby były jeszcze lepsze.

    Dodatkowy składnik poprawi smak mielonych
    Zapisz na później
    PrzepisySekret idealnych mielonych. Mało kto wie o tym składniku

    Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Najczęściej podajemy je z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. To jednak przyrządzenie samych koletów sprawia najwięcej problemów. Jaki jest sekret idealnych mielonych?

    Krojony chleb może szybko stać się niesmaczny
    Zapisz na później
    PrzepisyDwa razy zastanów się zanim kupisz taki chleb. Zmarnowane pieniądze

    Krojony chleb wybieramy przede wszystkim ze względu na wygodę. Równe kromki są o wiele bardziej praktyczne niż samodzielne krojenie w domu. Ale czy krojony chleb jest równie dobry, co zwykły? Niekoniecznie.

    Skala Nutri ma z założenia pomóc w zakupach
    Zapisz na później
    PrzepisyPorównała dwa popularne produkty. "Chwyt marketingowy"

    - To mi nie daje spokoju - przyznała pewna użytkowniczka TikToka. Kobieta pokazała kilka produktów, które znalazła w sklepie spożywczym. Na ich etykietach pojawiło się oznaczenie, które według internautki jest mylące. Odkrycie zaintrygowało jej obserwatorów.

    Kotlety mielone nie zawsze muszą smakować tak samo
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj do mielonych. Będą soczyste jak nigdy

    Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego miesięcznego jadłospisu bez kotletów mielonych. To obok schabowych i de volaille'a ulubione mięsne danie obiadowe. Co zrobić, by były jeszcze pyszniejsze i bardziej soczyste? Wystarczy jeden, ale szczególny dodatek.

    Łosoś atlantycki często pochodzi z hodowli fermowych
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy zajadają się tą rybą. Pełna dioksyn i metali ciężkich

    Ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych i powinniśmy włączać je do naszego jadłospisu. Mimo to istnieją gatunki, których lepiej nie wybierać podczas zakupów. Ich mięso jest poważnie zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi.

    Rosół to zupa od lat obecna w kuchni polskiej
    Zapisz na później
    PrzepisyNasze prababki tak gotowały rosół. To najlepszy patent

    Rosół to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Chociaż jest bardzo popularny, wiele osób ma problem z tym, żeby wyszedł smaczny i taki, jaki pamiętamy z babcinych obiadów. Jedna z blogerek postanowiła podzielić się cennymi wskazówkami z kuchni staropolskiej.

    Dodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze

    Nowy sposób na przyrządzenie kotletów schabowych? Takich z pewnością jeszcze nie jedliście. Wystarczy, że dodacie do panierki ten jeden składnik, a schabowe staną się waszymi ulubionymi kotletami. Będą po prostu pyszne.

    To najlepszy sposób na soczyste kotlety. Nie potrzeba tłuczka
    Zapisz na później
    PrzepisyNie używaj tłuczka. Już nigdy nie zrobisz kotletów inaczej

    Jeżeli jesteście fanami soczystych kotletów z piersi z kurczaka, musicie poznać ten genialny sposób ich przyrządzenia. Co ciekawe, nie wymaga on tłuczka, ponieważ kotlety w zupełnie inny sposób uzyskają swoją soczystość.

    Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda!
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

    Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda! Trzeba jednak znać sposób na to, co do niej dodać, aby była pyszna i jedwabiście kremowa. Ten zdradził światowej sławy szef kuchni Gordon Ramsay. Wystarczy ten jeden składnik.

    Dodaj do gotujących się ziemniaków ważny składnik
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj do wody z ziemniakami. Już nigdy nie zrobisz inaczej

    Przez jakiś czas nie myśleliśmy o gotowanych ziemniakach jak o zdrowym dodatku do obiadu. Mówiono, że są tuczące, kaloryczne i pozbawione istotnych właściwości odżywczych. Jest jednak sposób, aby przygotować zdrowe ziemniaki. Wystarczy dodać do nich jeden składnik.

    Kotlety mielone z cukinią będą bardziej soczyste
    Zapisz na później
    PrzepisyMało kto dodaje do mielonych. To spore przeoczenie

    Kotlety mielone to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Są uwielbiane na obiad, zwłaszcza z tłuczonymi ziemniakami i surówką, mizerią lub buraczkami na ciepło. Mało kto zna jednak sposób, jak sprawić, by mielone były bardziej soczyste.

    Czy zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj do pomidorowej. To trik najlepszych kucharzy

    Czy zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że dodasz do niej ten jeden składnik, a już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Pomidorowa stanie się twoim popisowym daniem.

    Dziury powstają w chlebie z wielu powodów
    Zapisz na później
    PrzepisyWidzisz coś takiego na chlebie? Piekarze nie mówią o tym głośno

    Każdy z nas choć raz w życiu kupił chleb, który miał dziury w miękiszu, czyli głównej części bochenka. "Dziurawy" chleb nie różni się smakiem od tego, którego wnętrze wygląda standardowo. Trudniej jednak przygotować z niego kanapki. Niewiele osób wie, że dziury w chlebie to wada pieczywa wynikająca z kilku czynników.

    Włóż do szuflady z warzywami w lodówce. Będą świeże znacznie dłużej
    Zapisz na później
    PrzepisyWłóż do szuflady z warzywami w lodówce. Będą świeże znacznie dłużej

    Choć wiele osób przechowuje warzywa w lodówce, mało kto wie, że istnieje sprytny sposób na to, jak przedłużyć ich świeżość jeszcze dłużej. Wystarczy jedynie miska z tym produktem, którą należy położyć obok warzyw w lodówce.

    Jaki smak najbardziej lubisz?
    Zapisz na później
    PrzepisySłodki czy kwaśny? Ulubiony smak mówi wiele o twoim charakterze

    Jeśli miałabyś wybrać pomiędzy: słodkim ciastkiem, gorzką czekoladą, kwaśnymi żelkami lub słonymi frytkami, na którą przekąskę byś się zdecydowała? Okazuje się, że taka prosta decyzja wiele o tobie mówi. Konkretny smak determinuje cechy naszego charakteru. Sprawdź, co oznaczają.

    Woda z octem jabłkowym pomoże na przejedzenie
    Zapisz na później
    PrzepisyZastosuj, gdy się przejesz. Przykre skutki znikną w mig

    Przejedzenie w święta dotyka wielu osób. Chociaż lepiej zachować umiar i do niego nie dopuścić, kiedy przesadzimy z ilością jedzenia i czujemy ciężar w żołądku, warto znać skuteczny sposób, aby sobie pomóc. Na szczęście istnieje prosty trik.

    Ulubiony makowiec Magdy Gessler. Zawiera jeden, nietypowy składnik
    Zapisz na później
    PrzepisyUlubiony makowiec Magdy Gessler. Zawiera jeden, nietypowy składnik

    Królowa polskiej kuchni, Magda Gessler, zdradziła przepis na swój ulubiony makowiec. Nie jest on jednak zwyczajny, ponieważ zawiera sekretny składnik, wprowadzony do przepisu przez jej babcię. To dzięki niemu jest tak pyszny.