Przepisy

Przepisy

Słodki Dzień Dziecka z marką Wawel
Zapisz na później
PrzepisySłodki Dzień Dziecka z marką Wawel

Pierwszy czerwca to wyjątkowy pretekst do świętowania – nie tylko dla najmłodszych! Za sprawą marki Wawel ten dzień będzie naprawdę słodki. Co wybierzesz spośród pyszności marki Wawel? Żelki jak SMOK, extra mleczny batonik Milkizz…, legendarną Mieszankę Krakowską, a może wyjątkowe mleczne Krówki?

Redakcja WP Kobieta
Jesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd
Zapisz na później
PrzepisyJesz tłuste ryby raz w tygodniu? Jeśli nie, popełniasz duży błąd

Naukowcy stwierdzili, że kwasy omega-3 zawarte w takich rybach, jak sardynka, łosoś czy tuńczyk mają korzystny wpływ na zdrowie. Jedzenie tłustych ryb nawet raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane prawie o połowę - tak wynika z najnowszych badań.

oprac. Marta Dragan
Prosty trik, żeby jajko sadzone było zdrowsze i smaczniejsze
Zapisz na później
PrzepisyProsty trik, żeby jajko sadzone było zdrowsze i smaczniejsze

Jajka zawierają ok. 7 gramów białka i są jednym z najzdrowszych pomysłów na śniadanie. Chyba że wybiera się te w wersji sadzonej i do ich przygotowania używa się zbyt dużej ilości oleju. Wystarczy mała zmiana, aby wciąż były pyszne i zdrowe.

Paulina Ermel
Jak przygotować domowy smalec? Polski specjał na kilka sposobów
PrzepisyJak przygotować domowy smalec? Polski specjał na kilka sposobów

Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania.

oprac. Marta Dragan
Masło poza lodówką. Jak długo możemy je trzymać?
PrzepisyMasło poza lodówką. Jak długo możemy je trzymać?

Jedni trzymają masło w maselniczkach na stole, inni wybierają lodówki. Problem z masłem pojawia się w prawie każdym domu, bo każdemu wydaje się, że jest ekspertem w tej dziedzinie. Gdzie zatem powinniśmy trzymać masło?

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Talia jak u Kopciuszka. Niebezpieczny trend podbija internet
Zapisz na później
PrzepisyTalia jak u Kopciuszka. Niebezpieczny trend podbija internet

Co chwilę w sieci pojawiają się kolejne wyzwania. Tym razem nastolatki chcą być tak szczupłe jak bohaterka animacji Disneya. Dietetyk wyjaśnia, jakie konsekwencje może mieć nowa moda.

Katarzyna Gileta
5 rzeczy, o których powinieneś pamiętać, kupując buty przez Internet
Zapisz na później
Przepisy5 rzeczy, o których powinieneś pamiętać, kupując buty przez Internet

Coraz więcej osób odwiedza internetowe sklepy z butami, decydując się na zakup obuwia na odległość. Jest to bardzo wygodne – eliminuje wiele ograniczeń, m.in. związanych z godzinami otwarcia sklepów. Aby jednak zakupy były satysfakcjonujące, musisz pamiętać o kilku zasadach. Sprawdź, jak kupować obuwie w internecie.

Redakcja WP Kobieta
Kupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz
PrzepisyKupiłeś banana i w środku ma czerwoną linię? Lepiej go nie jedz

Często zabieramy je do pracy czy do szkoły. W końcu banany idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę. Większość z nas je te owoce bez zastanowienia. A jeden wyraźny sygnał może świadczyć o tym, że banan nie nadaje się w żadnym wypadku do spożycia.

Paulina Ermel
Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis
PrzepisyDomowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Na cienkim czy na grubym? Z ostrym sosem, a może łagodnym? Polacy coraz częściej zajadają się kebabami. A, gdy nie mogą ich dostać na mieście, to próbują sami przyrządzać je w domu.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną
PrzepisyNie cukrem, a burakiem. Czyli jak słodzić melasą buraczaną

Czym zastąpić biały cukier? Ksylitolem, syropem, a może stewią? My podpowiadamy jeszcze jeden produkt spożywczy. Jest to melasa buraczana.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Wyróżnij się albo zgiń, czyli jak Instagram pociąga za sznurki warszawskich restauracji
Zapisz na później
PrzepisyWyróżnij się albo zgiń, czyli jak Instagram pociąga za sznurki warszawskich restauracji

Od talerzyka, przez pudroworóżowy fotel z monsterą w rogu, po fotogeniczny pancake z owocami. Knajpy w Polsce urządzają wnętrza i przygotowują dania przez pryzmat Instagrama. A klienci chodzą do restauracji już nie tylko po to, by zjeść, ale po to, by zrobić sobie zdjęcie.

Marta Dragan
Poprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki
PrzepisyPoprawia pamięć i chroni przed rakiem. Zalety owsianki

Są górskie, zbożowe i błyskawiczne. Płatki owsiane kosztują kilka złotych i każdy ma je w kuchni. Można je dodawać do ciast, ciasteczek, a nawet robić z nich kotlety. Ale najlepiej przygotować z nich owsiankę, którą zjemy na śniadanie.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Naturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiru
PrzepisyNaturalna pomoc na przeziębienie. Powody, dla których warto pić napar z imbiru

Świeży, mielony, kandyzowany i marynowany. Imbir to tania przyprawa, którą możemy dodać nie tylko do piwa i ciasteczek. Podpowiadamy, jak i dlaczego warto wykorzystać remedium, które jest m.in. niezastąpione na przeziębienie.

Monika Katarzyna Krupska
Chcesz schudnąć? Zamiast liczyć kalorie, zmień nawyki
Zapisz na później
PrzepisyChcesz schudnąć? Zamiast liczyć kalorie, zmień nawyki

Amerykańscy naukowcy dokonali interesującego odkrycia. Kluczem do uzyskania szczupłej sylwetki nie jest obsesyjne liczenie kalorii. Musimy natomiast zwracać uwagę na jakość produktów, które lądują na naszych talerzach.

oprac. Katarzyna Gileta
Teraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy
PrzepisyTeraz są najsmaczniejsze. Zobacz, co można zrobić z pomarańczy

Sezon na cytrusy już niebawem się skończy. A to oznacza, że w wielu dyskontach dostaniemy je teraz w promocji. Pomarańcze kupimy nawet za 2,95 zł za kilogram. Podpowiadamy, jak wykorzystać te owoce.

Monika Katarzyna Krupska
Panie Kurski, za 10 zł można było kupić całkiem dobre wino. Kilka z nich polecił nam ekspert
Zapisz na później
PrzepisyPanie Kurski, za 10 zł można było kupić całkiem dobre wino. Kilka z nich polecił nam ekspert

"Sikacz za 10 zł" – tak na Twitterze Zbigniew Boniek określił wino podarowane mu przez Jacka Kurskiego. Czy naprawdę za tę kwotę nie dało się kupić nic lepszego? Oczywiście, że się dało.

Ewa Bukowiecka-Janik
Magda Mołek w zimowej stylizacji. Postawiła na słynną "kołdrę"
Zapisz na później
PrzepisyMagda Mołek w zimowej stylizacji. Postawiła na słynną "kołdrę"

Druga ciąża Magdy Mołek była miłą, choć nieoczekiwaną informacją dla jej fanów. Teraz gwiazda regularnie zaskakuje ciążowymi stylizacjami. Zarówno domowymi i w studiu telewizyjnym, jak i odzieniami wierzchnimi na zimowe spacery.

oprac. Magda Pomorska
Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże
PrzepisyZapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką to doskonały przepis na udany dzień. Co zrobić, by pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wystarczy poznać kilka prostych zasad. Bochenek nie wyschnie ani nie spleśnieje.

oprac. Katarzyna Gileta
Niedzielny rosół. Dzięki tym sztuczkom wyjdzie doskonały
PrzepisyNiedzielny rosół. Dzięki tym sztuczkom wyjdzie doskonały

Na niedzielnym stole nie może go zabraknąć. Przygotowanie rosołu jest proste, ale czasochłonne. Jak ugotować esencjonalny, rozgrzewający i klarowny wywar? Poznaj kilka sprawdzonych babcinych porad.

oprac. Katarzyna Gileta
Tak pościli w średniowieczu. Królewska kuchnia na Wawelu
PrzepisyTak pościli w średniowieczu. Królewska kuchnia na Wawelu

Pierwsze odcinki "Korony Królów" były szeroko komentowane w sieci. Internauci wytykali twórcom historycznej telenoweli nieścisłości historyczne, drewnianą grę aktorską, ubogie stroje i scenografię. Wyśmiewano kolejne sceny i współczesny język bohaterów. Po kilku tygodniach od premiery emocje nieco ucichły.

Katarzyna Gileta
Zastanów się, zanim wyrzucisz. Z resztek kurczaka zrobisz pyszny obiad
PrzepisyZastanów się, zanim wyrzucisz. Z resztek kurczaka zrobisz pyszny obiad

Zostało wam trochę kurczaka z rosołu? A może nie wiecie, co zrobić z resztkami pieczonego kurczaka po obiedzie? Nie musicie ich wyrzucać. Resztki kurczaka mogą posłużyć do przygotowania nowego, pysznego dania.

oprac. Lidia Pustelnik
Super żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach
PrzepisySuper żywność bez tajemnic. 5 produktów o niezwykłych wartościach

Nie trzeba wydawać fortuny, aby się zdrowo odżywiać. Dietetyczną żywność możemy kupić za grosze i na dodatek wcale nie zawsze leży ona na półce bio i eko. Przypominamy pięć superfoods, które powinniśmy uwzględnić w swojej diecie.

Monika Katarzyna Krupska
5 mikstur, które rano obudzą cię lepiej niż kawa
Przepisy5 mikstur, które rano obudzą cię lepiej niż kawa

Każdego ranka wstając z łóżka tworzysz w swojej głowie scenariusze wyobrażonych chorób, które pozwolą ci wziąć urlop na żądanie? Może powinnaś zmienić pracę. Albo poranne nawyki żywieniowe! Podajemy 5 łatwych do przyrządzenia mikstur, które zastąpią ci poranną kawę i sprawią, że będziesz się czuła jak bogini dobrobytu i obfitości.

oprac. Katarzyna Chudzik
"Zabierz kobietę do baru mlecznego, a dowiesz się, czy nadaje się na twoją partnerkę"
Zapisz na później
Przepisy"Zabierz kobietę do baru mlecznego, a dowiesz się, czy nadaje się na twoją partnerkę"

"Moja kobieta w pierwszych dniach spotykania się ze mną dostała do spróbowania bycze jądro" - zdradza miłośnik jedzenia i gotowania Kamil Jabłoński. I podpowiada, jak uwieść wybrankę w kuchni i jaki jest najlepszy test na partnerkę.

Katarzyna Chudzik