Przepisy

Przepisy

Wiemy, dlaczego ze sklepów znikają soki grejpfrutowe. Róbcie zapasy
Zapisz na później
PrzepisyWiemy, dlaczego ze sklepów znikają soki grejpfrutowe. Róbcie zapasy

Jeśli lubicie sok grejpfrutowy, pora zrobić zapasy, póki jeszcze stoi na półkach. Spieszcie się, bo lada moment będzie to towar deficytowy. Wiemy dlaczego.

Ewa Bukowiecka-Janik
Przez 15 lat zmagała się z trądzikiem. Wystarczyło zmienić dietę
Zapisz na później
PrzepisyPrzez 15 lat zmagała się z trądzikiem. Wystarczyło zmienić dietę

Amy Saunders zmagała się z trądzikiem, odkąd skończyła 11 lat. Leki jedynie maskowały ten problem. Pomogła dopiero zmiana diety. Kiedy blogerka zrezygnowała z cukru, stan skóry poprawił się.

oprac. Katarzyna Gileta
Wypija 30 puszek energetyków dziennie. Uzależnienie powoli niszczy jej organizm
PrzepisyWypija 30 puszek energetyków dziennie. Uzależnienie powoli niszczy jej organizm

Spożywa w ciągu dnia 3 tysiące kalorii. Równa się to dokładnie 200 łyżeczkom cukru. Brytyjka otwarcie przyznaje, że jest uzależniona. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak energetyki wpływają na nasz organizm.

oprac. Magdalena Drozdek
Biały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz
PrzepisyBiały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz

Różne rodzaje owoców i warzyw mogą zawierać nawet dwa razy więcej składników odżywczych. Okazuje się, że niektóre odmiany są znacznie lepsze dla naszego zdrowia niż inne. Wzięliśmy pod lupę winogrona, czosnek, cebulę, kapustę i pomarańcze. Zobaczcie, czym się różnią w zależności od koloru.

Marta Dragan
Żur, barszcz, zalewajka. Czy wiesz, co jesz?
PrzepisyŻur, barszcz, zalewajka. Czy wiesz, co jesz?

Powodów do niezgody przy świątecznym stole są tysiące, a jednym z nich jest nazewnictwo zup: dyskusja o tym, czym się różni barszcz biały od żuru, rozpala serca Polaków. Niektórzy przypominają, że mamy jeszcze zalewajkę. Tylko jak je rozróżnić?

Przemysław Bociąga
E-ciasto i e-mazurek z marketu. Najgorsze gotowe rzeczy, jakie możecie kupić na święta
Zapisz na później
PrzepisyE-ciasto i e-mazurek z marketu. Najgorsze gotowe rzeczy, jakie możecie kupić na święta

W przedświątecznej gorączce często sięgamy po gotowe wypieki. Kupujemy w biegu, przywiązując większą uwagę do wyglądu niż składu ciast. Na półkach czyhają na nas jednak E-niespodzianki. Sprawdziliśmy, czy każde ciasto jest nafaszerowane "E" i "świeci w ciemności".

Marta Dragan
10 tajników, jak przechowywać jedzenie. Sprawdź, czy tak robisz
Przepisy10 tajników, jak przechowywać jedzenie. Sprawdź, czy tak robisz

Nie wszystkie warzywa i owoce od razu po przyniesieniu do domu muszą trafić do lodówki. Część z nich idealnie czuje się w koszu lub w spiżarni bez dostępu światła. Jak zatem przechowywać jedzenie, tak aby się nie zepsuło? Podpowiadamy tajniki właściwego trzymania żywności.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Najlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd
PrzepisyNajlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd

Jajka na śniadanie, to najlepsza rzecz, jaką możemy zrobić dla swojego organizmu o poranku. Tyle że jeśli jajko, to na czymś trzeba je usmażyć. I szybko zdrowe jajko tonie w niezdrowym tłuszczu. Jak to zmienić?

oprac. Magdalena Drozdek
Brytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka
Zapisz na później
PrzepisyBrytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka

"Tajemnica białego nalotu odkryta" – głosi tytuł jednego z artykułów w brytyjskich mediach. To jakże wielkie, wiekopomne odkrycie stało się wiralem w sieci. Mieszkańcy Wysp właśnie dowiedzieli się, dlaczego jagody pokryte są białym nalotem.

oprac. Magdalena Drozdek
Zielone frytki hitem internetu. Zobacz, jak je zrobić
PrzepisyZielone frytki hitem internetu. Zobacz, jak je zrobić

W sieci właśnie pojawił się przepis na zdrowe i niekaloryczne frytki. Słupki nie są jednak z ziemniaków, ani nie mają złocistego koloru. Są zielone, w panierce i smakują owocowo. Bo nowe frytki przygotowane są z awokado.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Sałata wilgotnieje w reklamówce? Mamy na to prosty trik
PrzepisySałata wilgotnieje w reklamówce? Mamy na to prosty trik

Przynosisz ze sklepu świeżą, chrupiącą sałatę, a już po 24 godzinach w lodówce jej liście zaczynają więdnąć? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wystarczy do tego kawałek papierowego ręcznika, który większości kojarzy się jedynie ze sprzątaniem.

Paulina Ermel
Chińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie
Zapisz na później
PrzepisyChińskie jedzenie jest niezdrowe? Tylko że prawdopodobnie nie jest do końca chińskie

Słone, słodkie, smażone na głębokim tłuszczu i pyszne. Tobie też tak kojarzy się kultowy "chińczyk"? Okazuje się, że nie ma on nic wspólnego z chińskim jedzeniem. To jedynie zachodnia podróbka tego, co tak naprawdę jedzą w Chinach.

Paulina Ermel
Piwo z truskawek, "beergeeks" i piwny profesor
PrzepisyPiwo z truskawek, "beergeeks" i piwny profesor

Kiedy wchodzę z Kubą Rośkiem do piwnego pubu, barmani zaczynają skandować jego nazwisko. Nic dziwnego, w Warszawie bywa "zaledwie" raz w miesiącu, zdążyli się już stęsknić. Kuba jest - dość ironicznie, ale ciepło - nazywany przez przyjaciół piwnym profesorem.

Katarzyna Chudzik
Złoto Inków. Jak wykorzystać lucumę w kuchni?
PrzepisyZłoto Inków. Jak wykorzystać lucumę w kuchni?

W Ameryce Południowej lucuma jest znana i ceniona od wieków. Nic dziwnego, miąższ tego owocu to skarbnica witamin i składników mineralnych. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja, jednak do nas dociera częściej w formie proszku lub granulatu. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

oprac. Katarzyna Gileta
Domowy sok wzmocni odporność i usunie toksyny z organizmu. Wystarczy używać właściwego sprzętu
Zapisz na później
PrzepisyDomowy sok wzmocni odporność i usunie toksyny z organizmu. Wystarczy używać właściwego sprzętu

Nie ma nic lepszego o poranku niż szklanka świeżego, pełnego witamin soku. Najwyższy czas zapomnieć o sklepowych odpowiednikach i spróbować przygotowywać je w domowych warunkach. Wybraliśmy najlepsze wyciskarki w różnych cenach, dzięki którym sok będzie najwyższej możliwej jakości.

Monika Zonenberg
Nowy trend zza granicy. Smażenie w piasku
PrzepisyNowy trend zza granicy. Smażenie w piasku

Choć wydawać by się mogło to absurdalne, to Hindusi znaleźli nowy sposób na gotowanie. Zamiast w oleju przekąski smażą w piasku. Czy tak można?

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie ma mleka ani jajek? Zrób bajeczne wegańskie naleśniki
PrzepisyNie ma mleka ani jajek? Zrób bajeczne wegańskie naleśniki

Naleśniki bez mleka i jaj? To możliwe! Do przygotowania idealnego wegańskiego naleśnika w zasadzie wystarczą… dwa składniki. Ale bardziej urozmaicone przepisy również warto wziąć pod uwagę.

Rafał Natorski
Ostatni dzwonek na zakupy. Czego nie może zabraknąć ci w domu
PrzepisyOstatni dzwonek na zakupy. Czego nie może zabraknąć ci w domu

11 marca będzie pierwszą niedzielą, w którą większość sklepów będzie zamknięta. Zakupy należy zatem przemyśleć wcześniej, tak aby mieć co do garnka włożyć. Podpowiadamy produkty, o których nie możesz zapomnieć.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie musisz jeść mięsa, aby dostarczyć do organizmu protein. Przedstawiamy 12 sposobów
PrzepisyNie musisz jeść mięsa, aby dostarczyć do organizmu protein. Przedstawiamy 12 sposobów

Proteiny, czyli białko to podstawowy budulec organizmu. Buduje mięśnie, wspomaga w ich regeneracji, a także jest niezbędne do produkcji hormonów i enzymów. Aby dostarczyć odpowiednią ilość protein do organizmu, wcale nie trzeba jeść samego mięsa. Przedstawiamy ciekawe alternatywy.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Myślisz, że nie można jeść owoców przed snem? Wyprowadzimy cię z błędu
Zapisz na później
PrzepisyMyślisz, że nie można jeść owoców przed snem? Wyprowadzimy cię z błędu

Lekarze i dietetycy grożą nam palcem, że owoców wieczorem jeść nie należy. Okazuje się, że to nieprawda - niektóre z nich mogą być wręcz wskazane przy zaburzeniach snu.

oprac. Katarzyna Chudzik
Magda Gessler mogłaby się uczyć od… Japończyka. Kolejki do jego knajpy przypominają nam PRL
PrzepisyMagda Gessler mogłaby się uczyć od… Japończyka. Kolejki do jego knajpy przypominają nam PRL

Choć znana twarz naczelnej restauratorki Rzeczpospolitej pomaga w zyskaniu klienteli, to warszawskich wielbicieli stołowania się na mieście bardziej przekonuje pan Matsuki – Japończyk, który podaje im gorącą herbatę, kiedy stoją na mrozie w kolejce do jego lokalu. Dlatego czekają, nawet przy -15 stopniach.

Katarzyna Chudzik
Ekspresy ciśnieniowe i kapsułkowe. Nawet od 189 zł
Zapisz na później
PrzepisyEkspresy ciśnieniowe i kapsułkowe. Nawet od 189 zł

Niezależnie czy często przyjmujesz gości, czy lubisz raczyć się kawą w samotności, przyda ci się ekspres do kawy. Jeśli nie chcesz wydać fortuny, możesz zdecydować się na wersję kapsułkową lub manualną. Obie mają swoje zalety.

Patryk Wieczorek
Zapomniane warzywo wraca do łask. Kupisz w dyskoncie
Zapisz na później
PrzepisyZapomniane warzywo wraca do łask. Kupisz w dyskoncie

Zapomniane jarzyny powoli wracają na polskie stoły. Wśród nich jest także wężymord, inaczej zwany skorzonerą. Kryje w sobie mnóstwo cennych substancji. Ma też delikatny smak, nadaje się do gotowania, pieczenia i smażenia.

oprac. Katarzyna Gileta
Miód gryczany dla zdrowia i pięknej skóry.  Płynne złoto z dyskontu
Zapisz na później
PrzepisyMiód gryczany dla zdrowia i pięknej skóry. Płynne złoto z dyskontu

Ma ciemny kolor, ostry smak i intensywny zapach. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów miodu. Uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia pamięć i zapobiega anemii. Dlaczego jeszcze warto jeść miód gryczany?

Katarzyna Gileta