Przepisy

Przepisy

Jak usunąć ścięgna z piersi z kurczaka?
Zapisz na później
PrzepisyUsuniesz w mig z piersi kurczaka. O tym triku mało kto wie

Polędwiczki z kurczaka, pierś z kurczaka, kurczak w sosie, kurczak pieczony. Sposobów na, tak lubiany przez Polaków, drób jest wiele. Mogłoby się zdawać, że to możliwie najprostsze mięso do przyrządzenia. To prawda, o ile wiemy, jak je szybko przygotować.

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
Zapisz na później
PrzepisyZwróć uwagę na ten szczegół. Oznacza, że mięso jest popsute

Drób to najczęściej kupowane mięso na świecie. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Niestety, jego jakość w marketach często pozostawia wiele do życzenia.

Adrianna Trusiuk
Jak przygotować idealne jajka sadzone?
Zapisz na później
PrzepisyJajko sadzone wyjdzie idealnie. Mało kto zna ten patent

Jajko sadzone najczęściej podaje się na śniadanie, ale i jako dodatek do kotletów czy element jarskiego obiadu. Choć to bardzo proste do przygotowania danie, wiele osób ma problem z jego poprawnym przygotowaniem.

Adrianna Trusiuk
Kobieta opisała swoją próbę kupna dużej liczby ogórków
Zapisz na później
PrzepisyChciała kupić ogórki w Lidlu. Upomniał ją kierownik sklepu

Lisa Fearns przez ostatnie trzy lata kupowała dużą liczbę ogórków w położonym niedaleko jej miejsca zamieszkania brytyjskim Lidlu. Kobieta nigdy nie miała problemów ze zdobyciem warzyw, jednak ostatnio spotkała ją nieprzyjemna sytuacja.

Faworki łatwo zrobić w domu
Zapisz na później
PrzepisyBabciny trik na najlepsze faworki. Dodaj jeden nietypowy składnik

Tłusty Czwartek to nie tylko tradycyjne święto pączków. Dużą popularnością cieszą się tego dnia również faworki, które łatwo możemy przygotować w domu. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich jeden składnik, żeby były jeszcze lepsze.

Dodatkowy składnik poprawi smak mielonych
Zapisz na później
PrzepisySekret idealnych mielonych. Mało kto wie o tym składniku

Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Najczęściej podajemy je z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. To jednak przyrządzenie samych koletów sprawia najwięcej problemów. Jaki jest sekret idealnych mielonych?

Krojony chleb może szybko stać się niesmaczny
Zapisz na później
PrzepisyDwa razy zastanów się zanim kupisz taki chleb. Zmarnowane pieniądze

Krojony chleb wybieramy przede wszystkim ze względu na wygodę. Równe kromki są o wiele bardziej praktyczne niż samodzielne krojenie w domu. Ale czy krojony chleb jest równie dobry, co zwykły? Niekoniecznie.

Skala Nutri ma z założenia pomóc w zakupach
Zapisz na później
PrzepisyPorównała dwa popularne produkty. "Chwyt marketingowy"

- To mi nie daje spokoju - przyznała pewna użytkowniczka TikToka. Kobieta pokazała kilka produktów, które znalazła w sklepie spożywczym. Na ich etykietach pojawiło się oznaczenie, które według internautki jest mylące. Odkrycie zaintrygowało jej obserwatorów.

Kotlety mielone nie zawsze muszą smakować tak samo
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do mielonych. Będą soczyste jak nigdy

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego miesięcznego jadłospisu bez kotletów mielonych. To obok schabowych i de volaille'a ulubione mięsne danie obiadowe. Co zrobić, by były jeszcze pyszniejsze i bardziej soczyste? Wystarczy jeden, ale szczególny dodatek.

Łosoś atlantycki często pochodzi z hodowli fermowych
Zapisz na później
PrzepisyPolacy zajadają się tą rybą. Pełna dioksyn i metali ciężkich

Ryby to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych i powinniśmy włączać je do naszego jadłospisu. Mimo to istnieją gatunki, których lepiej nie wybierać podczas zakupów. Ich mięso jest poważnie zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi.

Rosół to zupa od lat obecna w kuchni polskiej
Zapisz na później
PrzepisyNasze prababki tak gotowały rosół. To najlepszy patent

Rosół to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Chociaż jest bardzo popularny, wiele osób ma problem z tym, żeby wyszedł smaczny i taki, jaki pamiętamy z babcinych obiadów. Jedna z blogerek postanowiła podzielić się cennymi wskazówkami z kuchni staropolskiej.

Dodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze
Zapisz na później
PrzepisyDodaj ten składnik do panierki. Schabowe będą jeszcze lepsze

Nowy sposób na przyrządzenie kotletów schabowych? Takich z pewnością jeszcze nie jedliście. Wystarczy, że dodacie do panierki ten jeden składnik, a schabowe staną się waszymi ulubionymi kotletami. Będą po prostu pyszne.

To najlepszy sposób na soczyste kotlety. Nie potrzeba tłuczka
Zapisz na później
PrzepisyNie używaj tłuczka. Już nigdy nie zrobisz kotletów inaczej

Jeżeli jesteście fanami soczystych kotletów z piersi z kurczaka, musicie poznać ten genialny sposób ich przyrządzenia. Co ciekawe, nie wymaga on tłuczka, ponieważ kotlety w zupełnie inny sposób uzyskają swoją soczystość.

Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda!
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda! Trzeba jednak znać sposób na to, co do niej dodać, aby była pyszna i jedwabiście kremowa. Ten zdradził światowej sławy szef kuchni Gordon Ramsay. Wystarczy ten jeden składnik.

Dodaj do gotujących się ziemniaków ważny składnik
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do wody z ziemniakami. Już nigdy nie zrobisz inaczej

Przez jakiś czas nie myśleliśmy o gotowanych ziemniakach jak o zdrowym dodatku do obiadu. Mówiono, że są tuczące, kaloryczne i pozbawione istotnych właściwości odżywczych. Jest jednak sposób, aby przygotować zdrowe ziemniaki. Wystarczy dodać do nich jeden składnik.

Kotlety mielone z cukinią będą bardziej soczyste
Zapisz na później
PrzepisyMało kto dodaje do mielonych. To spore przeoczenie

Kotlety mielone to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Są uwielbiane na obiad, zwłaszcza z tłuczonymi ziemniakami i surówką, mizerią lub buraczkami na ciepło. Mało kto zna jednak sposób, jak sprawić, by mielone były bardziej soczyste.

Czy zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do pomidorowej. To trik najlepszych kucharzy

Czy zupa pomidorowa może być jeszcze lepsza? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że dodasz do niej ten jeden składnik, a już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Pomidorowa stanie się twoim popisowym daniem.

Dziury powstają w chlebie z wielu powodów
Zapisz na później
PrzepisyWidzisz coś takiego na chlebie? Piekarze nie mówią o tym głośno

Każdy z nas choć raz w życiu kupił chleb, który miał dziury w miękiszu, czyli głównej części bochenka. "Dziurawy" chleb nie różni się smakiem od tego, którego wnętrze wygląda standardowo. Trudniej jednak przygotować z niego kanapki. Niewiele osób wie, że dziury w chlebie to wada pieczywa wynikająca z kilku czynników.

Włóż do szuflady z warzywami w lodówce. Będą świeże znacznie dłużej
Zapisz na później
PrzepisyWłóż do szuflady z warzywami w lodówce. Będą świeże znacznie dłużej

Choć wiele osób przechowuje warzywa w lodówce, mało kto wie, że istnieje sprytny sposób na to, jak przedłużyć ich świeżość jeszcze dłużej. Wystarczy jedynie miska z tym produktem, którą należy położyć obok warzyw w lodówce.

Jaki smak najbardziej lubisz?
Zapisz na później
PrzepisySłodki czy kwaśny? Ulubiony smak mówi wiele o twoim charakterze

Jeśli miałabyś wybrać pomiędzy: słodkim ciastkiem, gorzką czekoladą, kwaśnymi żelkami lub słonymi frytkami, na którą przekąskę byś się zdecydowała? Okazuje się, że taka prosta decyzja wiele o tobie mówi. Konkretny smak determinuje cechy naszego charakteru. Sprawdź, co oznaczają.

Woda z octem jabłkowym pomoże na przejedzenie
Zapisz na później
PrzepisyZastosuj, gdy się przejesz. Przykre skutki znikną w mig

Przejedzenie w święta dotyka wielu osób. Chociaż lepiej zachować umiar i do niego nie dopuścić, kiedy przesadzimy z ilością jedzenia i czujemy ciężar w żołądku, warto znać skuteczny sposób, aby sobie pomóc. Na szczęście istnieje prosty trik.

Ulubiony makowiec Magdy Gessler. Zawiera jeden, nietypowy składnik
Zapisz na później
PrzepisyUlubiony makowiec Magdy Gessler. Zawiera jeden, nietypowy składnik

Królowa polskiej kuchni, Magda Gessler, zdradziła przepis na swój ulubiony makowiec. Nie jest on jednak zwyczajny, ponieważ zawiera sekretny składnik, wprowadzony do przepisu przez jej babcię. To dzięki niemu jest tak pyszny.

By ryba nie rozpadła się na patelni, musimy trzymać się kilku zasad
Zapisz na później
PrzepisyBłąd popełniany przy smażeniu ryby. To dlatego się rozpada

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy Polacy spożywają najwięcej ryb. Chociaż na stołach króluje karp, chętnie sięgamy także po śledzie, łososia czy mintaja. By cieszyć się ich smakiem, trzeba je wcześniej odpowiednio przyrządzić. Co zrobić, by mięso pozostało jędrne, zbite i pełne smaku?

Widzisz takie plamki na wędlinie?
Zapisz na później
PrzepisyKupiłaś wędlinę drobiową z takimi plamkami? To musisz wiedzieć

Lubisz wędliny drobiowe z kurczaka lub indyka? A czy zdarza ci się kupić wyroby mięsne, które mają takie plamki? Nie jest to dobry znak. Tłumaczymy, skąd się biorą ciemniejsze przebarwienia na mięsie.