Na styczeń 2015 r. zaplanowany jest początek akcji Smakomania, w której aktywny udział będzie mógł wziąć każdy, kto kupi pizzę Guseppe i wejdzie na stronę www.smakomania.com. Codziennie na odwiedzających czekać będą zagadki, łamigłówki i rebusy, a także konkursy, w których do zdobycia będą rożne nagrody.
Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej zimowej aury. Bierzemy ją na warsztat!
To jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Zawiera beta-karoten i zawsze ma pomarańczowy kolor... Czy jednak aby na pewno? Oto 10 interesujących faktów o marchewce, z których niewiele osób zdaje sobie sprawę.
Święta za pasem, a wciąż nie przygotowałaś prezentu dla chłopaka, narzeczonego, męża? Możesz albo popędzić do sklepu i kupić pierwszą rzecz, jaka rzuci ci się w oczy. Albo... poświęcić trochę czasu i przygotować coś na własną rękę.
Oto kilka łatwych sposobów na zmniejszenie liczby kalorii w świątecznych daniach.
Pietruszka, nazywana w niektórych krajach „kamiennym selerem”, to aromatyczne i zdrowe warzywo. Korzeń pietruszki wchodzi w skład włoszczyzny. Zazwyczaj wrzucamy go do garnka, gdy gotujemy wywar. I w zasadzie na tym kulinarne zastosowanie tego warzywa w wielu kuchniach się kończy. Szkoda, bo pietruszka może trafić na nasz talerz w różnej formie.
Przez wiele lat polskie święta Bożego Narodzenia raczej nie kojarzyły się z winem. Pojawiały się „mocniejsze” trunki, część gospodarstw domowych rezygnowała też z alkoholu. Jednak z racji naszego coraz większego otwarcia na świat, coraz większą mamy też chęć eksperymentowania. Okazuje się, że z tradycyjnymi, polskimi potrawami świątecznymi wino bardzo dobrze się komponuje.
Polska jak długa i szeroka w Wigilię jest podzielona nie tylko pod względem kulinarnym. Odmienna kwestia dotyczy również prezentów. Kto w Polsce roznosi podarki? Na Mazowszu jest to Święty Mikołaj, w Wielkopolsce i na Kaszubach - Gwiazdor, w Małopolsce upominki przynosi Aniołek, a na Górnym Śląsku - Dzieciątko. Podarunki rozdaje również Gwiazdka.
To między innymi, im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie, bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw. Używasz miodu, cynamonu i cukru waniliowego? Na pewno? To sprawdź co masz w domu i czego dodajesz do ciasta. Cukru z wanilią czy raczej waniliną lub etylowaniliną? Oryginalnego cynamonu czy trującego cynamonu kasja? Naturalnego miodu czy sztucznego paskudztwa z syropem cukrowym?
Jeżeli szukasz rozgrzewającej, treściwej potrawy, która doda ci energii i poprawi nastrój, jesteś w dobrym miejscu! Wypróbuj przepis na smakowite danie kuchni włoskiej, idealne na jesienne dni, a mianowicie cannelloni ze szpinakiem zapiekane z żółtym serem. Jednak smak nie jest jedyną zaletą tego dania – jest ono także banalnie proste w przygotowaniu!
Zaczynasz swój dzień od wizyty na siłowni? Przed treningiem koniecznie zjedz śniadanie. Ćwiczenie na pusty żołądek jest ryzykowne dla zdrowia i sprawi, że trening nie przyniesie odpowiednich rezultatów. Klucz do sukcesu? Zdrowa dieta połączona z dawką ruchu.
Mięso gęsi jest znacznie chudsze niż np. wieprzowe, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, jest bogate w witaminy A, E, B oraz minerały: potas, magnez, żelazo, cynk. Polecane jest osobom po przebytych chorobach, cukrzykom, a także chorym na Alzheimera
Niezwykły aromat pieczonego indyka sprawia, że ślinka cieknie, a nogi uginają się w kolanach. Jednak sztuka przyrządzenia tej potrawy wcale nie jest prosta. Jeśli miałaś już okazję piec indyka, to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka!
W okolicach Halloween dynie można spotkać na każdym kroku – lampiony z wydrążonych dyń na stałe weszły do kanonu wystroju modnych barów i restauracji. Od paru lat dynia jest też obowiązkowym punktem menu większości popularnych restauracji. Co można z niej wyczarować?
Stewia, zwana też złotą rośliną z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje nawet kilkaset razy słodsze od cukru. Nie są one przyswajane przez człowieka, dlatego nie dostarczają organizmowi żadnych kalorii i mają prawie zerowy indeks glikemiczny.
Mleko ma nie tylko wartości odżywcze. Może przydać się również do wielu innych celów.
Nawet w kosmosie nie można jeść byle czego - uznała włoska astronautka Samantha Cristoforetti, która rozpoczyna wkrótce półroczną misję na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Zabierze ze sobą znakomite włoskie jedzenie, a także ekspres do kawy.
Zamiast przepłacać w sklepie, oliwę smakową możemy przygotować samemu w domu. Koneserzy włoskiej kuchni muszą w tym celu przygotować jedynie kilka składników i szklaną, czystą butelkę.
Filetowanie ryby nie musi być skomplikowaną sprawą, jeśli tylko wiemy, jak się do tego zabrać. Na początek przygotuj sobie drewnianą deskę, ostry nóż z cienkim ostrzem i obejrzyj nasz filmik.
Zarówno miąższ jak i pestki dyni są niezbędne w diecie każdego człowieka, dbającego o zdrowie i urodę. Są cennym składnikiem pokarmowym i odżywczym dbającym o nasze zdrowie, począwszy od okresu niemowlęcego do późnej starości. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Ujędrnienie i nawilżenie skóry, zmatowienie cery tłustej, odżywienie włosów, a także udrożnienie rur i nawóz do ogrodu, to tylko niektóre właściwości jakie posiada jajko.
Będziesz zaskoczona tak urozmaiconymi możliwościami wykorzystania placków tortilla do przygotowania niezwykłych w smaku dań. Co najlepsze, przepisy na dania z placków tortilla są bardzo proste, a co więcej – szybko je wykonasz. Poznaj najsmaczniejsze dania z ich udziałem.
Znany jako aromatyczna i ostra przyprawa. Oprócz walorów kulinarnych, pieprz czarny ma cenne właściwości lecznicze
Na temat wpływu alkoholu na nasze zdrowie pojawia się wiele sprzecznych informacji. Z jednej strony słyszymy, że wino poprawia krążenie krwi i mobilizuje pracę serca, z drugiej strony badania dowodzą, że prawie 11procent przypadków nowotworów złośliwych, a głównie raka jamy ustnej, przełyku i gardła, spowodowane jest spożywaniem alkoholu. Komu wierzyć?