Przepisy

Przepisy

5 wiosennych przekąsek idealnych do pracy
Zapisz na później
Przepisy5 wiosennych przekąsek idealnych do pracy

Nowalijki, które wiosną pojawiają się w sprzedaży, kuszą świeżym, kolorowym wyglądem i zachęcają do wzbogacania swojej diety w witaminy. Oto przykłady najlepszych wiosennych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Redakcja WP Kobieta
Torcik czekoladowy z kremem o smaku likieru jajecznego
Zapisz na później
PrzepisyTorcik czekoladowy z kremem o smaku likieru jajecznego

Ten deser osłodzi Wam każdy - nie tylko wiosenny wieczór. Czekolada, wiśnie i likier jajeczny - Wasze podniebienie oszaleje z zachwytu.

Redakcja WP Kobieta
Słodkie jajka z mango w czekoladowych skorupkach
Zapisz na później
PrzepisySłodkie jajka z mango w czekoladowych skorupkach

Jajko jest kulinarnym tematem przewodnim Świąt Wielkiej Nocy - w koszulkach, faszerowane, czy jako dodatek do sałatek. W tym przepisie poznacie je w słodkiej i egzotycznej odsłonie.

Redakcja WP Kobieta
Rolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym
Zapisz na później
PrzepisyRolada biszkoptowa z kremem pomarańczowym

Co powiecie na lekką czekoladową-pomarańczową ucztę? Musicie dać się skusić - pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu, natomiast czekolada to doskonałe lekarstwo na chandrę.

Redakcja WP Kobieta
Rabarbarowo-truskawkowy jogurt
Zapisz na później
PrzepisyRabarbarowo-truskawkowy jogurt

Połączenie rabarbaru i truskawek przywołuje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa. W tym lekkim deserze, w towarzystwie czekoladowo-orzechowego musli i jogurtu poznacie te owoce z nieco innej kulinarnej strony.

Redakcja WP Kobieta
Marmurek
Zapisz na później
PrzepisyMarmurek

Dopiero pokrojone w plastry, tradycyjne ciasto marmurkowe, ujawnia swoją podwójną naturę.

Redakcja WP Kobieta
Lody na patyku z kwiatów czarnego bzu
Zapisz na później
PrzepisyLody na patyku z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez, kokos, pistacje - to magiczne połączenie smaków zabierze Was w egzotyczną kulinarną podróż do najskrytszych zakamarków Waszej wyobraźni.

Redakcja WP Kobieta
Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami
Zapisz na później
PrzepisyCzekoladowy krem mascarpone z truskawkami

Wszyscy doskonale znają wspaniały smak i konsystencję serka mascarpone - nadaje on deserom niepowtarzalny smak. W tym deserze został połączony ze szlachetną czekoladą i słodkimi truskawkami.

Redakcja WP Kobieta
Wielkanocne ciasto marchewkowe
Zapisz na później
PrzepisyWielkanocne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to ostatnio bardzo popularny deser w polskich domach. Jego niepowtarzalny słono-słodki smak sprawi, że pokochają je nawet ci, którzy nie przepadają za ciastami.

Redakcja WP Kobieta
Czekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakui
Zapisz na później
PrzepisyCzekoladowa panna cotta z salsą o smaku brzoskwini i marakui

Podaruj sobie odrobinę luksusu - ta czekoladowa panna cotta to lekki deser z nutą egzotyki.

Redakcja WP Kobieta
Czekoladowy trifle z ragout z mango i owoców Passiflory
Zapisz na później
PrzepisyCzekoladowy trifle z ragout z mango i owoców Passiflory

Czy potraficie wyobrazić sobie Wielkanoc bez kuchni pachnącej słodkimi wypiekami? Serniki, mazurki... A co powiecie na coś bardziej wyszukanego? Koniecznie sprawdźcie tę propozycję połączenia czekolady z egzotycznymi owocami.

Redakcja WP Kobieta
Pachnąca chałka drożdżowa krok po kroku
Zapisz na później
PrzepisyPachnąca chałka drożdżowa krok po kroku

Do Wielkanocy zostało jeszcze parę tygodni - w sam raz, aby spróbować upiec pachnącą drożdżami chałkę, która będzie pyszną ozdobą stołu. Dzięki ilustracjom, zrobisz ciasto bez problemu.

Redakcja WP Kobieta
Folia aluminiowa nie tylko do pakowania
Zapisz na później
PrzepisyFolia aluminiowa nie tylko do pakowania

Najczęściej folia aluminiowa stosowana jest do pieczenia, smażenia i przechowywania żywności. Chętnie zawijamy nią kanapki na drugie śniadanie. Ale okazuje się, że można ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Jakich?

Redakcja WP Kobieta
Oczyszcza, odmładza i odchudza
Zapisz na później
PrzepisyOczyszcza, odmładza i odchudza

Zielony koktajl oczyści twój organizm, usunie toksyny i nadmiar śluzu z organizmu, odmłodzi, wyreguluje pracę przewodu pokarmowego, usunie zmęczenie i odchudzi.

Redakcja WP Kobieta
Na co zwracać uwagę, kupując mięso kurczaka?
Zapisz na później
PrzepisyNa co zwracać uwagę, kupując mięso kurczaka?

Polacy wybierają mięso kurczaka jako mniej kaloryczną i zdrowszą wersję schabowego. Dr Małgorzata Kozłowska-Andrzejewska tłumaczy, jak rozpoznać, czy mięso jest świeże. Najwięcej tłuszczu znajduje się w jego skórze, więc jeśli dbamy o linię, pozbywamy się jej przed smażeniem.

Redakcja WP Kobieta
10 sałat dobrych dla zdrowia
Zapisz na później
Przepisy10 sałat dobrych dla zdrowia

Wiele jest odmian sałat - niektóre są Polakom zupełnie obce, mimo że można je dostać praktycznie przez cały rok. Ich spożywanie dobroczynnie wpływa na organizm. Zawierają witaminy i sole mineralne. Po które warto sięgnąć?

Redakcja WP Kobieta
Porządek w lodówce przedłuży świeżość jedzenia
Zapisz na później
PrzepisyPorządek w lodówce przedłuży świeżość jedzenia

Bałagan w lodówce może być przyczyną rodzinnej awantury. Według badań przeprowadzonych przez Kantar Media niewłaściwe poukładanie żywności (a co za tym idzie – niemożność znalezienia poszukiwanego produktu w szafce lub lodówce) większość z nas (66 proc.) irytuje. Wiele osób (61 proc.) uważa, że wstawianie pustych opakowań lub kartonów z powrotem do lodówki lub szafki oraz niewyrzucanie przeterminowanych produktów do śmieci mogą wywołać konflikt. Najbardziej drażliwi pod tym względem okazali się Włosi. Polacy zajęli zaszczytne drugie miejsce.

Redakcja WP Kobieta
Egzotyczna żywność, które może być śmiertelna
Zapisz na później
PrzepisyEgzotyczna żywność, które może być śmiertelna

Na pewno odwiedzając nieznane kraje, spotkałaś się z dziwną żywnością, która wyglądała podejrzanie. Okazuje się, że niektóre produkty są w pewnej postaci niejadalne.

Redakcja WP Kobieta
Luksusowe produkty - tylko drogie, czy także zdrowe?
Zapisz na później
PrzepisyLuksusowe produkty - tylko drogie, czy także zdrowe?

Kawior, szafran, ostrygi, trufle... Lista luksusowych, a co za tym idzie, bardzo kosztownych produktów spożywczych jest oczywiście znacznie dłuższa. Skąd ich cena? Czy płacimy jedynie za to, że są trudno dostępne, rzadkie lub mają dobry marketing? Czy może w środku tych ekskluzywnych towarów kryje się coś za co zapłacić warto? Pod względem wartości odżywczych luksusowe smakołyki prześwietla dla naszych Czytelników specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, z poradni dietetycznej barbaradabrowska.pl.

Redakcja WP Kobieta
Nisko tłuszczowe naleśniki w wersji light
Zapisz na później
PrzepisyNisko tłuszczowe naleśniki w wersji light

Można je jeść nawet na diecie!

Redakcja WP Kobieta
Jak przygotować dietetyczne spaghetti
Zapisz na później
PrzepisyJak przygotować dietetyczne spaghetti

Jacek Bilczyński, Fit & Lifestyle Coach, prezentuje, jak samodzielnie przygotować dietetyczne spaghetti. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników. Zdrowy i pyszny obiad przyrządzisz w mniej niż 30 minut.

Redakcja WP Kobieta
Słodkie przekąski na Tłusty Czwartek
Zapisz na później
PrzepisySłodkie przekąski na Tłusty Czwartek

Pączki z czekoladą, marmoladą, budyniem, ozdobione lukrem lub cukrem pudrem. Do tego faworki oraz oponki i mamy zestaw najpopularniejszych przysmaków na dzień, w którym tradycja przyzwala na nieograniczoną konsumpcję łakoci. Jak wierzyli nasi dziadkowie, ten zwyczaj sprawi, że nie opuści nas szczęście. Mimo wszystko, warto jednak zachować umiar i skosztować wybranych smakołyków, aby faktycznie cieszyć się ich smakiem i nie uskarżać na problemy z przejedzeniem.

Magdalena Pomorska
Kupujesz chrupkie pieczywo? Sprawdź, na co zwrócić uwagę
Zapisz na później
PrzepisyKupujesz chrupkie pieczywo? Sprawdź, na co zwrócić uwagę

Jedna kromka popularnej „deseczki” to tylko 19-35 kcal, podczas gdy tradycyjna pajda chleba ma ich co najmniej 90. Pamiętajmy jednak, by niskokaloryczność nie przesłoniła nam oczu – to, że chrupkie pieczywo ma mniej kalorii nie oznacza, że możemy je jeść bez ograniczeń.

Redakcja WP Kobieta
Ile ryby w rybie?
Zapisz na później
PrzepisyIle ryby w rybie?

Polacy jedzą za dużo wysokoprzetworzonych produktów rybnych – alarmują eksperci. Dlaczego tak je lubimy? Mają stosunkowo niską cenę, a w dodatku w reklamach są przedstawiane jako nie tylko smaczne, ale i zdrowie. Tymczasem wiele z nich to tak naprawdę artykuły „rybopochodne” albo „rybopodobne” o bardzo niskiej jakości i prawie bez wartości odżywczych.

Redakcja WP Kobieta