Przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci. Łatwe dania dla maluchów

Przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci. Łatwe dania dla maluchów

Przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci. Łatwe dania dla maluchów
Źródło zdjęć: © iStock.com
27.09.2018 09:09, aktualizacja: 13.06.2019 12:12

Gotowanie to zajęcie nie tylko dla dorosłych – istnieje wiele przepisów kulinarnych, które mogą wykonać dzieci, i to bez pomocy rodziców. Maluchy próbujące swoich sił w kuchni, rozwijają zręczność oraz nabierają odwagi, pewności siebie i zaradności.

Kolorowe kanapki

Wśród przepisów kulinarnych, które mogą wykonać dzieci, przeważają pomysły na oryginalne kanapki z wykorzystaniem całego mnóstwa składników. Z różnokształtnych warzyw i owoców, konfitur, nabiału, jajek oraz ogrodowych ziół porozkładanych na kromce nierzadko powstają małe dzieła sztuki inspirowane postaciami z bajek. Najważniejsze jest to, że dzieci same decydują, czego użyć. Do przykładowych patentów małych kucharzy należą choćby:

  • kanapki z myszką (tułów myszki z połowy ugotowanego jajka, uszy z plasterków rzodkiewki lub serdelka, oczy wycięte z oliwek, a nos z pomidora koktajlowego),
  • kanapki z owieczką (buzia owieczki z plasterka sera mozarella, wełna na czubku głowy z białego serka wiejskiego, uszy z przekrojonych na pół plasterków zielonego ogórka, oczy z zielonych oliwek, nos i język z czerwonej papryki),
  • kanapki z biedronką (skrzydła biedronki z przepołowionych plastrów pomidora, głowa i kropki z czarnej oliwki, oczy z majonezu lub kremowego białego serka, czółka z gałązek szczypiorku),
  • kanapki z sową (tułów sowy uformowany z pasty jajecznej, skrzydła z jajka pokrojonego w ósemki, oczy z okrągłych precelków lub talarków krakowskich, pióra z natki pietruszki, dziób z trójkąta wykrojonego w marchewce).

Szaszłyki owocowe

Łatwe przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci, są skonstruowane tak, by każdy maluch potrafił poradzić sobie z przygotowaniem potrzebnych produktów. Do zrobienia szaszłyków owocowych wystarczą dokładnie umyte dary lata w postaci truskawek, poziomek, malin, jeżyn, borówek, obranych i pokrojonych jabłek oraz wydrążonych wiśni.

Aby tchnąć w słodką przekąskę nieco egzotyki, można wykorzystać również białe winogrona, plasterki kiwi, cząsteczki arbuza, ananasa, brzoskwini i mandarynki. Do nadania kształtu owocom warto użyć małych metalowych foremek (wykrawaczy) do ciastek. Danie jest gotowe od razu po nadzianiu owoców na kijek do szaszłyków, z zachowaniem dowolnej kolejności i proporcji składników. Dlatego ten przepis kulinarny dla dzieci daje maluchom wiele swobody w działaniu.

Surówka z kulkami mozzarelli

Dzięki przepisom kulinarnym, które mogą wykonać dzieci, mali pomocnicy są w stanie znacznie przyspieszyć gotowanie obiadu. Wystarczy powierzyć im zrobienie surówki, by pełne danie trafiło na stół co najmniej o kilka minut szybciej niż zwykle, a maluchy szczyciły się wykonaniem odpowiedzialnego zadania.

Do surówek oprócz mieszanki kruchych sałat oraz plasterków świeżych warzyw z ogrodu (ogórka, pomidora, papryki)
warto podsuwać dzieciakom również gotowe składniki, których nie trzeba już rozdrabniać. Do takich należą kulki mozzarelli, grzanki, wydrylowane oliwki, a także wszystko, co zakonserwowane w puszcze z wygodnym uchwytem (np. kukurydzę, groszek, czerwoną fasolę)
. Dobrze, by początkujący kucharze mieli również w zanadrzu prażone pestki słonecznika, dyni oraz pinii, które sprawią, że surówka będzie pożywna i chrupiąca.

Ślimaki z pysznych zawijasów

Ciekawe przepisy kulinarne, które mogą wykonać dzieci, potrafią przyjść z pomocą z nudne deszczowe popołudnie i zaangażować maluchy w pracę zespołową na rzecz całej rodziny. Warto podsunąć najmłodszym pomysł, by przygotowali ślimaki z tortilli, szynki, sera żółtego i serka śmietankowego.

To bardzo proste danie, bo jego najbardziej pracochłonnym etapem jest posmarowanie tortilli cienką warstwą serka, rozłożenie plasterków szynki, pokrycie jej kolejną warstwą serka, a na koniec położenie sera żółtego. Później pozostaje już tylko zwinąć wszystko w rulon, docisnąć, włożyć na kilka minut do lodówki, żeby stężało i po wyjęciu pokroić na kawałki o wysokości 2–3 cm.

Aby zawijasy do złudzenia przypominały muszle, trzeba poukładać je nad małymi obranymi marchewkami, w których można wydrążyć niewielkie otwory i włożyć do nich czółka z gałązek szczypiorku.