Gotowanie

Gotowanie

Shopping in grocery department of store. Couple chooses meat products. Man holds a beef meat in a white plastic tray in his hands. Butcher shop
people, natural, assortment, gastronomy, packaged, pink, hypermarket, protein, meal, retail, ingredient, pack, package, supermarket, market, butcher shop, butchery, box, container, family, fingers, holding, product, meat, choose, couple, store, grocery, background, beef, blurred, chopped, dinner, eat, food, fresh, male, man, pieces, plastic, raw, red, selective focus, tray, white, business, closeup, female, hand, shopping
PrzepisyWykonaj prosty test. Tak sprawdzisz, czy kupujesz świeże mięso

Sprzedawane w marketach foliowane mięso cieszy się dużą popularnością wśród kupujących. Nie każdy jednak wie, jak sprawdzić, czy produkt jest świeży i nadaje się do zjedzenia. W wyborze pomoże prosty i szybki test świeżości.

PrzepisyJak przechowywać sezonowe owoce i warzywa?

Sezonowe warzywa i owoce to smaki, na które nieraz czekamy cały rok. Aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem soczystych truskawek, jeżyn, bobu czy żółtej fasolki, musimy pamiętać o ich właściwym przechowywaniu. Pozwoli ono na dłużej zachować świeżość naszych ulubionych sezonowych rarytasów.

Materiał partnera
W restauracji "jesz ile chcesz" zjadła "za dużo".
Przepisy"Za dużo zjadła" w restauracji "jesz ile chcesz". Obsługa kazała jej zapłacić jak za dwie osoby

Mówi, że to najbardziej wstydliwa sytuacja, jakiej doświadczyła w swoim życiu. Historia, jaką na Tik Toku opowiedziała Poppy, miała miejsce w restauracji, w której za wyznaczoną z góry opłatę, można zjeść tyle, na ile ma się ochotę. Kobietę zaskoczył rachunek, jaki otrzymała po skończonym posiłku. Poproszono ją o zapłacenie podwójnej kwoty, ponieważ obsługa uznała, że zjadła za dużo.

Natalia Górska
PrzepisyCo nowego na grillu?

Sezon grillowy trwa w najlepsze. W końcu to jedna z ulubionych rozrywek Polaków w sezonie letnim. Agencja badawcza KANTAR na zlecenie Carrefour Polska przeprowadziła w maju 2022 roku badania preferencji grillowych Polaków. Jak pokazują wyniki, niektóre potrawy pozostają w naszych jadłospisach niezmienne. Na popularności zyskuje drób (+8p.p. rdr), warzywa i owoce (+10p.p. rdr) oraz wegańskie odpowiedniki mięsa (+2p.p. rdr).

Informacja prasowa
Robert Makłowicz radzi Polakom, jak przygotować parówki.
PrzepisyZawsze tak przygotowujesz parówki? Dla własnego zdrowia posłuchaj Roberta Makłowicza

Jak dobrze zacząć dzień? Oczywiście od wyśmienitego śniadania. Może się jednak okazać, że prosty posiłek od wielu lat w twojej kuchni jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Śniadaniowy klasyk, czyli parówki, można zaserwować źle i wcale nie tak trudno o błąd. Robert Makłowicz doradza, jak przygotować to danie i uniknąć kulinarnej katastrofy.

Natalia Górska
Blendery kielichowe.
PrzepisyNajlepsze zimne napoje

Lato to wspaniały okres, podczas którego wielu z nas przebywa na urlopie. Jeśli upały są wyjątkowo uporczywe, warto korzystać z orzeźwienia, którego dostarczą odpowiednie napoje. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji, które pozwolą Ci ugasić pragnienie podczas lata!

Artykuł Sponsorowany
Herbapol herbaLOVE
PrzepisyNapoje herbaLOVE – z miłości do ziół i owoców! Orzeźwiająca nowość marki Herbapol

herbaLOVE to wyjątkowe połączenie herbaty, owoców i ziół, pełne naturalnego orzeźwienia. Nowe, niegazowane napoje owocowo-herbaciane marki Herbapol zaskakują smakami. Arbuz, mango, malina, poziomka czy wiśnia, pysznie komponują się w nich z ziołami: miętą, pokrzywą, kwiatem lipy, rumiankiem i skrzypem. Napoje herbaciane herbaLOVE doskonale gaszą pragnienie, a dzięki poręcznemu opakowaniu, można je zabrać wszędzie tam, gdzie potrzebujemy orzeźwienia. W linii jest dostępnych pięć unikalnych wariantów smakowych.

Informacja prasowa
PrzepisyCo ty wiesz o orzeźwieniu? Cezary Pazura namawia do przejścia na zdrowsze orzeźwienie z Żywiec Zdrój

Nowa kampania Żywiec Zdrój z udziałem Cezarego Pazury nawiązuje do słynnego motywu z kultowego filmu ,,Kiler", zachęcając do zmiany słodzonych napojów na zdrowsze orzeźwienie z produktami mocno gazowanymi od Żywiec Zdrój.

Informacja prasowa
PrzepisySzaleństwo w internecie i wsród gwiazd : miliony polaków zamienia kawę i herbatę na Yerbador mate. Można ją pić na zimno

Czy rzeczywiście ostrokrzew paragwajski jest dawką energii, skuteczną metodą spalania tkanki tłuszczowej oraz bogactwem antyoksydantów? Przeczytaj wywiad z doktor Hanną Stolińską - dietetykiem klinicznym. Dzisiaj dajmy prezent dla czytelników.

Artykuł Sponsorowany
ss
PrzepisyKatarzyna Bosacka apeluje do internautów. Tak producenci wprowadzają w błąd

Z wiedzy i doświadczenia Katarzyny Bosackiej korzysta wielu Polaków. Dziennikarka z ochotą dzieli się z nimi poradami na temat zdrowego żywienia. Ostatnio zwróciła uwagę na to, aby czytać dokładnie składy produktów spożywczych, które wkładamy do koszyka na zakupy. Okazuje się, że niektóre z etykiet mogą wprowadzać klientów w błąd.

s
PrzepisyPokazała, jak szybko wyjąć kostki lodu z woreczka. Wiele osób robi to źle

W letnie, upalne dni napój z kostkami lodu to wybawienie. Doskonale chłodzi organizm i odpowiednio go nawadnia. Do wykonania kostek lodu często używamy specjalnych, jednorazowych woreczków. Nie każdy jednak wie, jak poprawnie ich używać.

Tiktokerka myje jarmuż w pralce
PrzepisyTiktokerka myje warzywa w pralce. W komentarzach zawrzało

Internauci chętnie dzielą się w sieci swoimi trikami, które mogą pomóc usprawnić różne czynności. Czasem to rozwiązania naprawdę zadziwiające. Pewna tiktokerka zaskoczyła swoich obserwatorów, kiedy pokazała, że kupione warzywa myje w pralce. Fani byli mocno podzieleni w ocenie.

PrzepisySłońce, bossa nova i niekończący się letni chill, czyli brazylijskie lato z Nespresso

Tego lata Nespresso zachęca, aby zwolnić tempo i znaleźć czas na relaks w brazylijskim stylu z pyszną mrożoną kawą. Twarzą letniej kampanii marki została brazylijska supermodelka Alessandra Ambrosio, która pokazuje, jak zadbać o siebie w duchu filozofii self-care.

Informacja prasowa
PrzepisyWeź udział w loterii "Czas na przyjemność" marki E.Wedel i wygraj niepowtarzalne nagrody

Od 25 kwietnia do 30 czerwca 2022 r. potrwa niezwykle czekoladowa loteria promocyjna "Czas na przyjemność" organizowana przez E.Wedel. Aby wziąć udział w akcji, wystarczy jednorazowo kupić produkty marki za minimum 15 zł i zarejestrować paragon na stronie www.czasnaprzyjemnosc.pl. Do wygrania jest aż 670 zestawów słodyczy od E.Wedel, 30 Czekoladowych Weekendów dla dwojga lub jedna z trzech nagród głównych – roczna pensja na przyjemności w wysokości 60 000 zł netto każda!

Informacja prasowa
Truskawki można z powodzeniem zamrozić i zjeść po kilku miesiącach
PrzepisyChcesz zamrozić truskawki? Pamiętaj o tych kilku zasadach

Truskawki to owoce, które są najchętniej jedzone przez Polaków. Niestety sezon na nie trwa długo. Wielbiciele ich smaku często głowią się, jak przetrzymać owoce dłużej oraz cieszyć się nimi także jesienią i zimą. Dobra wiadomość jest taka, że truskawki można mrozić. Trzeba jednak wiedzieć, jak do tego podejść, aby zachowały smak.

PrzepisyRazem dla Oceanów – co możesz zrobić, by chronić płuca naszej planety?

Życie na Ziemi nie mogłoby istnieć bez mórz i oceanów, które zajmują ponad 70% powierzchni naszej planety. To one regulują klimat, dostarczają nam potrzebny do oddychania tlen, są domem dla tysięcy różnych gatunków zwierząt i roślin. Ponadto są ważnym źródłem białka dla ponad 3 miliardów ludzi i zapewniają pracę ponad 200 mln osób. Dbając o oceany, dbamy o nas samych!

Informacja prasowa
PrzepisyMiędzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Co Polacy wiedzą o wodzie?

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, obchodzony corocznie 7 czerwca przypomina o tym, jak ważna jest jakość i bezpieczeństwo tego, co spożywamy – w tym właśnie wody. Tegoroczne święto obchodzone jest pod hasłem: Safer food, better health. Woda jest nieodłącznym elementem życia człowieka – wykorzystujemy ją do gotowania, mycia, celów sanitarnych, ale przede wszystkim ją pijemy. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SW RESEARCH w marcu br., to właśnie woda butelkowana jest wskazywana przez Polaków jako najbezpieczniejsze i najbardziej jakościowe źródło nawodnienia.

Informacja prasowa
Przekazanie zakładu rozlewniczego w Cięcinie
PrzepisyŻywiec Zdrój przekazał cały zakład rozlewniczy na rzecz lokalnej Fundacji Górom

Pierwsza siedziba firmy zlokalizowana w otulinie Żywieckiego Parku Krajobrazowego stanie się centrum edukacji, kultury i ekologii

Informacja prasowa
Przepisy#jestOH! – poznaj kampanię lodów marki E.Wedel i weź udział w konkursie

Nadchodzi najprzyjemniejszy okres w roku – lato. To kolejny sezon, w którym konsumenci będą mieli okazję spróbować unikalnego smaku lodów E.Wedel OH!. Ich promocję wspierać będą wyjątkowe działania marketingowe oraz konkurs z oryginalnymi nagrodami. Zasady są proste – wystarczy ruszyć do sklepu w poszukiwaniu lodów E.Wedel, których smak potrafi wywołać zachwyt i sprawia, że #jestOH!.

Informacja prasowa
PrzepisyDlaczego ciągle chce mi się pić? Najczęstsze przyczyny wzmożonego pragnienia

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim coraz wyższe temperatury. W takich warunkach częste sięganie po szklankę z wodą jest czymś zupełnie naturalnym, a nawet koniecznym. Jak podkreślają specjaliści, minimalna dzienna dawka płynów to dwa litry. Zdarza się jednak, że pomimo stosowania się do tych rad, natarczywe pragnienie nie ustępuje. Przyczyn tego zjawiska może być wiele - od naturalnej odpowiedzi organizmu na zwiększoną aktywność fizyczną lub wysoką temperaturę po występowanie konkretnych chorób.

Informacja prasowa
PrzepisyWyjątkowa kawa powstaje z troski o wysoką jakość

Pozyskiwanie kawy wysokiej jakości to sztuka, która wymaga zaangażowania, pasji oraz troski. Od precyzyjnej selekcji nasion kawowca, aż po bogaty aromat i smak w każdej filiżance kawy Nespresso. W trakcie tego procesu liczy się troska o środowisko naturalne oraz ludzi. O zrównoważonym rozwoju i dbałości o jakość opowiada Wojciech Modest Amaro – ambasador marki Nespresso w Polsce.

Informacja prasowa
PrzepisyHistoria pisana czekoladą. Słodycz bez podróbek

Z najdłuższą historią i dla wielu najlepsza. Mocno czekoladowa i aksamitna. Czekolada E.Wedel jest produkowana od ponad 170 lat i nie da się jej pomylić z żadną inną! Najsłodszą firmę w kraju założyły i prowadziły kolejne pokolenia Wedlów. A odręczny podpis Emila Wedla do dziś widnieje na wszystkich słodkich opakowaniach i kostkach czekolady.

Agnieszka Kozłowska
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę sklepowe lody waniliowe
PrzepisyKatarzyna Bosacka zdemaskowała skład popularnych lodów. "Warto wiedzieć, co się je"

Katarzyna Bosacka jest znana z tego, że uważnie przygląda się składom popularnych produktów. Często nie zostawiając na nich suchej nitki. A wszystko to w trosce o nasze zdrowie. Tym razem Bosacka wzięła na tapet przemysłowe lody waniliowe.

PrzepisyPyszności dla każdego i... na każdą okazję. Ciasteczka, którymi warto dzielić się z bliskimi

W pracy, w podróży, na spotkaniu z przyjaciółmi, w rodzinnym gronie. Nieważne, gdzie zabierzesz swoje ulubione łakocie – ważne, że dzielisz się ich smakiem z innymi. Przysmaki jedzone wspólnie to jeszcze większa przyjemność! SAN wie o tym najlepiej – ciastka i wafelki tej marki są wręcz stworzone do jedzenia w towarzystwie. Poznaj wszystkie smaki radości.

Agnieszka Małgorzata Adamska