Kiszonki stanowią prawdziwe bogactwo witamin, a do tego wzmacniają pracę układu trawiennego. Wiele osób ceni także ich wyjątkowy smak. Okazuje się, że fanką tego typu produktów jest również Katarzyna Cichopek, która najczęściej kisi popularne kwiaty.
Wiele mówi się o tym, jak ważne jest picie wody. Dr n.med Magdalena Cubała twierdzi jednak, że "przesada może prowadzić do poważnych konsekwencji". Co powinno nas zaniepokoić?
Każdy z nas może przez nieuwagę przesolić zupę. Choć sytuacja z pozoru wydaje się beznadziejna, można w prosty sposób jej zaradzić. Wystarczy wykorzystać to, co większość z nas znajdzie pod ręką.
Dla niektórych jesienne wieczory bywają zbyt długie i nudne. Często braknie pomysłu na kreatywne spędzanie wolnego czasu. W tej sytuacji mogą przydać się kasztany, które można wykorzystać na wiele sposobów. Wiesz, co możesz z nich wyczarować? Zaskoczysz się!
Drewniane przybory kuchenne mają swój urok, ale wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Czy wiesz, jak skutecznie odświeżyć deskę do krojenia? To nie jest trudne. Podpowiadamy, jak to zrobić domowym sposobem. Składniki znajdziesz w domu.
Trafiając w sklepie na promocje, często kupujemy spore zapasy jedzenia. Mięso zazwyczaj ląduje wówczas w zamrażarce, gdzie oczekuje, aż w końcu zostanie wykorzystane. Ile czasu możemy je przechowywać?
Wydawać by się mogło, że ser jest zdrowy i pożywny. Okazuje się, że istnieją rodzaje, których specjaliści radzą unikać. Tak też jest w tym przypadku. Dietetyczka wskazała ten, który jej zdaniem jest najgorszy.
Zdarza się, że w pośpiechu zapomnimy zapakować do torby wszystkich swoich zakupów. Z pomocą przychodzą wówczas kasjerzy. Właśnie tę sytuację przedstawił na TikToku jeden z pracowników Biedronki. Jego nagranie to hit.
Istnieją warzywa, które warto wprowadzić do swojej diety. Choć wiele z nich jest naprawdę zdrowych, jest jedno, które z całą pewnością powinno się znaleźć w codziennym jadłospisie każdego z nas. W naszym kraju jest jednak rzadko spotykane.
Tarka to jedno z narzędzi kuchennych, które znajduje się w niemalże każdym domu. Wystarczy przyłożyć do niej ser czy owoce, aby zetrzeć je najdrobniej, jak tylko się da. Piotr Szczurek, znany influencer, przekonuje, że większość z nas używa jej w nieprawidłowy sposób.
Marzysz o smacznych, soczystych kotletach mielonych? Wypróbuj trik stosowany przez nasze babcie. Dzięki niemu mięso będzie wyjątkowe, a goście z pewnością zapytają, w czym tkwi tajemnica tego głębokiego smaku.
Śliwki to jedne z najpopularniejszych, sezonowych owoców. Mają jedną, małą wadę — psują się naprawdę szybko. Okazuje się, że jest sposób, aby znacznie wydłużyć ich świeżość. Stosowano go już w średniowieczu.
Przyprawy to jedna z tych rzeczy, która znajduje się w każdej kuchni. Wykorzystujemy je do pieczenia i gotowania. Po zużyciu trafiają do kosza. Gdzie wyrzucić puste opakowania po przyprawach? Łatwo o błąd
Istnieje długa lista rzeczy, których należy unikać, jeśli zależy nam na zdrowej i zbilansowanej diecie. Dr Federica Amati, choć wychodzi z założenia, że wszystko jest dla ludzi, wyróżniła dwa produkty, które nigdy nie trafią do jej domowej spiżarni. To popularny produkt mleczny i napój.
Dr Michał Wrzosek jest dietetykiem, który prężnie rozwija swoje konto na Instagramie. To właśnie tam dzieli się z fanami informacjami na temat składów różnych produktów oraz diet. Ostatnio wziął na tapet asortyment Biedronki.
Jesień to czas, w którym dynia króluje na naszych stołach. Warto zachować szczególną ostrożność, ponieważ nie każda nadaje się do spożycia. Gorzki smak może wskazywać na obecność substancji powodującej poważne zatrucie.
Banany to zdrowe, sycące i niezwykle kaloryczne owoce. Z tego powodu wiele osób eliminuje je ze swojego codziennego jadłospisu. Czy można je jeść na diecie odchudzającej? Wyjaśniamy.
Miękka, jędrna i zadbana skóra pozbawiona zmarszczek to marzenie wielu z nas. Okazuje się, że stosowanie botoksu czy innych zabiegów medycyny estetycznej nie jest konieczne. Wystarczy włączyć do swojej diety jedną potrawę, a skóra odzyska jędrność i blask.
Miłośnicy grzybobrania tłumnie ruszyli do lasów. Kiedy można zebrać ich najwięcej? Nie od dziś wiadomo, że grzyby rosną po deszczu. Niektóre gatunki pojawiają się już kilkanaście godzin po ustaniu opadów.
Jak zrobić idealne schabowe? Odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do sukcesu. Poznaj przepis na prostą marynatę, która sprawi, że kotlety wyjdą miękkie i soczyste.
Róża to jedna z najpiękniejszych roślin ogrodowych. Jeśli uprawiasz ją na swojej działce i chcesz, żeby kwitła jak najdłużej, przygotuj ten prosty nawóz. Potrzebny składnik najprawdopodobniej masz już w domu.
Alona Loewen na swoim profilu na Instagramie pokazuje sprytne triki dotyczące sprzątania i gotowania. W jednym z ostatnich nagrań pokazała, jak szybko obrać i umyć ziemniaki. Wywołała tym burzę w komentarzach.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a miłośnicy tej formy rekreacji rywalizują w poszukiwaniu najpiękniejszych i najsmaczniejszych egzemplarzy. Jednak podczas tej relaksującej czynności pewien widok może niespodziewanie podnieść nam ciśnienie.
W Polsce spotkamy aż 170 gatunków grzybów jadalnych. Wciąż jednak wiedza na ich temat jest dość ograniczona. Nie każdy wie, że zaliczają się do nich mniej popularne twardzioszki - przydrożny oraz czosnaczek, które wyróżniają się ciekawym wyglądem i smakiem.