Dania z makaronu są domeną nie tylko kuchni włoskiej. Każdy miłośnik potraw z tym dodatkiem pewnie najbardziej nie lubi momentu odcedzania makaronu. Na szczęście z pomocą przyszła Shannon Doherty, która prowadzi popularne konto na TikToku. Kobieta dzieli się z obserwatorami prostymi patentami ułatwiającymi codzienne obowiązki domowe.
Drewniana łyżka jest nieodzownym elementem wyposażenia wielu kuchni. W końcu z jej pomocą można szybko i dokładnie wymieszać potrawy, jest wykonana z naturalnego tworzywa, a także nie rysuje powierzchni. Jednak niewiele osób zadaje sobie trud, aby porządnie wyczyścić drewnianą łyżkę.
Jak zrobić nuggetsy? Sprawa jest naprawdę banalnie prosta. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby cieszyć się smakiem doskonałych i chrupiących kąsków kurczaka, które przypadną do gustu zarówno dużym, jak i małym domownikom. Jeśli chcesz zrobić szybki i smaczny obiad, zajrzyj poniżej po przepis na nuggetsy.
Mała czarna bądź wysublimowane latte? Jak dobrać ekspres, by spełnił wymagania tak amatora, jak i smakosza?
Papryka faszerowana to doskonały pomysł na obiad albo na kolację. Smakuje zawsze świetnie niezależnie od wybranych dodatków. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, skorzystaj ze sprawdzonych rad dotyczących ciekawych farszy do papryki. Na co warto postawić?
Kluski lane kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i smakami jak u babci. Zobacz, jak szybko i łatwo można przygotować to danie.
Pierogi z dynią są świetnym pomysłem na jesienny przysmak. Dodatkowo można potraktować ten wariant jako alternatywę dla klasycznego smaku, który w końcu każdy zna i docenia. Jeśli lubisz wykorzystywać dynię na kilka sposobów, koniecznie wypróbuj także pierogi z dynią, bo można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono.
Bananowe muffinki można przygotować na wiele sposobów. Jednak jednymi z najlepszych i takimi, które zawsze wychodzą, są te, proponowane przez Nigellę Lawson. Jej przepisy są proste, pyszne, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.
Ciasto gruszkowe z kruszonką fantastycznie pasuje do kawy, szczególnie w okresie jesiennych chłodów. W końcu owoc gruszki niezwykle kojarzy się ze złocistą porą roku. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sprawdzony przepis na deser, wypróbuj ciasto z gruszkami, a zasmakujesz prawdziwego nieba.
Zalewa octowa pozwala na utrzymanie smaku ulubionych smakołyków na dłużej. Jednak tego typu potrawy nie są tak popularne, jak niegdyś. Czas to zmienić i postawić na dawne oraz sprawdzone przetwory, które gościły na wielu polskich stołach. Jak zrobić zalewę octową? Przepisy są banalnie proste.
Ajerkoniak to słodki trunek na bazie jajek. Jest to idealny dodatek do deserów i kaw, można modyfikować przepis na ten alkohol, dodając do butelek laskę cynamonu lub wanilii. Jak przygotować ajerkoniak? Podajemy prosty przepis.
Panierka do ryby to doskonały pomysł na podkręcenie smaku obiadu. W końcu rybę można przygotować na przeróżne sposoby – każdy znajdzie dla siebie idealny patent. Jeśli lubisz chrupiącą skorupkę na rybie, koniecznie skorzystaj z przepisu na doskonałą panierkę, która zawsze wychodzi.
Kaki zwany inaczej persymoną zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych i nie tylko. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, ponieważ posiada bardzo dużą dawkę betakarotenu. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać ten niecodzienny owoc, koniecznie zajrzyj poniżej.
Minestrone to włoska zupa pełna przepysznych warzyw, np. cukinii, marchewki, zielonego groszku czy szpinaku. Może być serwowana na wiele różnych sposobów, dlatego też przypadnie do gustu praktycznie wszystkim. Kluczem do sukcesu w przypadku minestrone jest ugotowanie warzyw al dente – w tym tkwi cały sekret wyśmienitego smaku.
Zupa krem z marchwi to doskonały sposób na wykorzystanie jednego z najpopularniejszych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako sycące danie dla wszystkich osób, które cenią sobie delikatny smak oraz proste rozwiązania. Wykonanie zupy kremu z marchwi nie zajmuje dużo czasu, za to pozwoli na dostarczenie cennych wartości odżywczych.
Syrop z cebuli to prosty i skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby cieszyć się z pomocnego i zdrowego preparatu. Dzięki domowemu specyfikowi chłodniejsze dni i wieczory nie będą grozić przeziębieniem.
Pierogi z soczewicą to doskonały pomysł na alternatywny dla polskiego dania. Sztandarowe nadzienie można zamienić na pyszny i zachwycający farsz z soczewicą, który na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom. Wariantów na pierogi z soczewicą jest naprawdę wiele, dlatego każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie.
Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.
Makaron sojowy to nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej. Wbrew nazwie najczęściej produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej albo z batatów. Długość nitek makaronu sojowego symbolizuje długowieczność i nieskończoność. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej ugotować ten azjatycki przysmak, zajrzyj poniżej po kilka cennych wskazówek.
Halloween tuż tuż. Tego dnia powinno być trochę śmiesznie i strasznie – również na talerzu. Fanki wypieków powinny więc wypróbować przepis cieszący się dużą popularnością w sieci. A chodzi o tzw. Paluchy wiedźmy.
Domowa nalewka z sosny pomaga m.in. w leczeniu kilku przypadłości. Nie można jej kupić ani w aptece, ani w sklepach, dlatego zobacz, jak łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu.
Nalewka z orzecha włoskiego to popularny specyfik w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Przygotowanie jej jest banalnie proste, dlatego warto zrobić ją w wolnej chwili i trzymać w razie nagłych problemów zdrowotnych.
Rozgrzewająca, pyszna i idealna do świeżego pieczywa. Fasolka po bretońsku to wspaniałe danie dla całej rodziny. Zobacz, jak ją przygotować według przepisu Magdy Gessler.
Magda Gessler ma swoje sposoby na to, aby przygotować idealne naleśniki. Słynna restauratorka dodaje jeden składnik, dzięki któremu ciasto jest chrupiące i po upieczeniu rozpływa się w ustach. Część wytrawnych wielbicieli naleśników może już o nim wiedzieć, dla innych ten dodatek będzie zaskoczeniem.