Jesteś fanką ziołowych herbat? Zrezygnuj z picia mieszanek o działaniu "oczyszczającym" i "odchudzającym". Dietetyczka tłumaczy, do czego może doprowadzić regularne spożywanie takich naparów.
Sól to jeden z produktów, który wykorzystywany jest do walki ze ślimakami. Okazuje się, że ten prosty sposób może być bardzo szkodliwy nie tylko dla gleby, ale i dla samych roślin. Czym zastąpić sól?
Wybierasz się do Turcji? Zanim zamówisz jakąkolwiek potrawę, zastanów się dwa razy. Spożycie niektórych dań i przekąsek może wiązać się z zatruciem. Czego lepiej unikać? Posłuchaj rad lekarza chorób zakaźnych.
Chcesz mieć zdrową i piękną cerę? Kosmetyczna rutyna pielęgnacyjna to jedno, ale o skórę warto zadbać przede wszystkim od środka. Dlatego dieta jest kwestią kluczową. Czego powinno się wystrzegać, a co warto jeść, by cieszyć się nieskazitelną cerą?
Kawa mrożona to bez dwóch zdań najlepszy pod słońcem ratunek na gorące dni. Cudownie orzeźwia, rozpieszcza kubki smakowe, a co najważniejsze - można ją przyrządzić w kilka minut, bez większego wysiłku! Masz już własną metodę na przyrządzanie mrożonej kawy? Jeszcze nie? Nie szukaj po omacku i skorzystaj z naszych wskazówek oraz prostych przepisów na pyszne kawy na zimno – w tym kultowe już cold brew. Dzięki nim letnie poranki rozbudzą ciebie oraz twój apetyt… na kolejne eksperymenty z kawą na zimno.
Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Można wyczarować z niej wiele pysznych potraw. Jeśli kupujesz go w sklepie, przyjrzyj się mu uważnie. W ten sposób wybierzesz najświeższy okaz.
Wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb – a szkoda, bo to prawdziwe bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 oraz różnego rodzaju witamin. W dodatku istnieje gatunek, który nie bez powodu w ostatnim czasie podbił serca wielu naszych rodaków.
Przyczepione do butelek nakrętki to tylko jeden z wielu restrykcyjnych wymogów Unii Europejskiej dotyczących przechowywania napojów. Okazuje się, że w przypadku wód ich kolor również ma niemałe znaczenie. Dzięki nim wiadomo bowiem, jak została płyn został przetworzony.
Tradycyjna panierka z bułki tartej ma godnego konkurenta. Ten sposób okazuje się być doskonałym zamiennikiem, oferując nie tylko wyjątkową chrupkość, ale także nowe doznania smakowe. Jak przygotować panierkę z płatków owsianych?
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Choć są proste w przygotowaniu, nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Okazuje się, że wystarczy dodać do masy jeden nieoczywisty składnik, a wyjdą pulchne i soczyste.
Cukinia jest bogata w wiele składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje się jednak, że to warzywo może stać się trucizną. Lepiej nie lekceważyć sygnału.
Kupujesz popularną kawę "3 w 1"? Choć jest to wygodne rozwiązanie, nie należy ono do najzdrowszych. W niewielkim opakowaniu znajdują się często zaledwie 2 ziarenka kawy, a sam napój dostarczy nam śladowych ilości kofeiny.
Wiele osób chętnie wraca pamięcią do smaków z dzieciństwa. Ewa Wachowicz postanowiła pójść o krok dalej. W programie "Ewa gotuje" podzieliła się z widzami przepisem na wędlinę w słoiku. To przekąska w sam raz na wakacyjny wyjazd.
Ogórki krokodylki to hit letnich przetworów. Są chrupiące, aromatyczne i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek czy mięs, a także jako przekąska podczas domowych imprez. Sekret ich przygotowania jest bardzo prosty.
Czarna, aromatyczna, pobudzająca. Dla wielu dzień nie może rozpocząć się bez kawy. Choć sama w sobie ma wiele zalet zdrowotnych, dodatki do niej mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególnie niebezpieczny jest jeden z nich, którzy Polacy wręcz uwielbiają.
W trakcie uzupełniania asortymentu kuchennego często sięgamy po wszelkiego rodzaju gadżety, które przydają się podczas gotowania. Czasami nie zwracamy jednak uwagi na fakt, że mogą one mieć szkodliwe działanie na nasz organizm. Ekspertka zrobiła test plastikowej łopatki i ostrzegła przed jej używaniem.
Cztery składniki, 5 minut pracy i 15 minut pieczenia — brzmi jak deser idealny? Poznaj przepis na proste ciasto piaskowe, które zachwyci gości. Wszystkie potrzebne składniki masz już w domu.
Lody to jeden z najpopularniejszych, letnich deserów. Możemy wybierać wśród setek różnych smaków. Niestety, skład sklepowych lodów pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, te najlepsze zrobisz w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników.
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla prawidłowej pracy organizmu. W tym celu większość z nas sięga po wodę. Badania szkockich naukowców wykazały, że pewien napój nawodni nas jeszcze lepiej.
W trakcie przygotowywania rosołu dodałaś do niego za dużo soli? Możesz go uratować. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną rzecz, a wywar nie będzie już tak słony.
Kiedy temperatury szybują w górę, chętnie sięgamy po zimne napoje, zwłaszcza te alkoholowe. Doktor hab. Adam Janas przekonuje, że wypicie nawet niewielkiej ilości alkoholu podczas upału stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.
Rano, po południu czy wieczorem? Kiedy najlepiej jeść banany? Choć mają one moc właściwości zdrowotnych, są pory, w których lepiej ich nie spożywać.
Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze, a podawana ze słoną zasmażką z bułki tartej jest przysmakiem wielu osób. Co jednak zrobić, gdy zobaczymy na fasolce plamki? Czy w takim przypadku należy wyrzucić warzywo?
Ogórki kiszone są smaczne i bardzo zdrowe. Aby jednak nie straciły wartości odżywczych, należy uważać przy ich przygotowaniu. Popularny sposób, który podbija internet, może mieć fatalne skutki dla naszego organizmu.