Gotowanie

    Gotowanie

    Gdzie lepiej nie zbierać grzybów?
    Zapisz na później
    PrzepisyKogo przyłapią, ten zapłaci. Zakazane na grzybobraniu

    Ostatnio kapryśna i deszczowa pogoda przyczyniła się do prawdziwego wysypu grzybów w lasach. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że nie wszędzie można je zbierać. Złamanie zakazu może nas słono kosztować.

    Jaka herbata jest najgorsza?
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy piją ją litrami. Jest zakazana w wielu krajach

    Jesteś fanką ziołowych herbat? Zrezygnuj z picia mieszanek o działaniu "oczyszczającym" i "odchudzającym". Dietetyczka tłumaczy, do czego może doprowadzić regularne spożywanie takich naparów.

    Jak pozbyć się ślimaków z ogrodu?
    Zapisz na później
    PrzepisyRozsyp zamiast soli. Ślimaki uciekną co do jednego

    Sól to jeden z produktów, który wykorzystywany jest do walki ze ślimakami. Okazuje się, że ten prosty sposób może być bardzo szkodliwy nie tylko dla gleby, ale i dla samych roślin. Czym zastąpić sól?

    Turyści muszą uważać na swoje zdrowie
    Zapisz na później
    PrzepisyNigdy nie jedz tego w Turcji. Lekarz ostrzega turystów z Polski

    Wybierasz się do Turcji? Zanim zamówisz jakąkolwiek potrawę, zastanów się dwa razy. Spożycie niektórych dań i przekąsek może wiązać się z zatruciem. Czego lepiej unikać? Posłuchaj rad lekarza chorób zakaźnych.

    Co jeść, by mieć gładką cerę?
    Zapisz na później
    PrzepisyWyeliminuj z diety jak najszybciej. Twoja skóra ci podziękuje

    Chcesz mieć zdrową i piękną cerę? Kosmetyczna rutyna pielęgnacyjna to jedno, ale o skórę warto zadbać przede wszystkim od środka. Dlatego dieta jest kwestią kluczową. Czego powinno się wystrzegać, a co warto jeść, by cieszyć się nieskazitelną cerą?

    Jak rozpoznać nieświeżego łososia?
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorszy łosoś, jakiego możesz wybrać. Nigdy go nie kupuj

    Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb. Można wyczarować z niej wiele pysznych potraw. Jeśli kupujesz go w sklepie, przyjrzyj się mu uważnie. W ten sposób wybierzesz najświeższy okaz.

    Obiad w nadmorskim kurorcie (zdjęcie ilustracyjne)
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy ją uwielbiają. Prawie nie ma ości i kalorii

    Wiele osób rezygnuje z jedzenia ryb – a szkoda, bo to prawdziwe bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 oraz różnego rodzaju witamin. W dodatku istnieje gatunek, który nie bez powodu w ostatnim czasie podbił serca wielu naszych rodaków.

    Co oznaczają kolory nakrętek?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo oznacza kolor nakrętki na butelce z wodą? Niewiele osób wie

    Przyczepione do butelek nakrętki to tylko jeden z wielu restrykcyjnych wymogów Unii Europejskiej dotyczących przechowywania napojów. Okazuje się, że w przypadku wód ich kolor również ma niemałe znaczenie. Dzięki nim wiadomo bowiem, jak została płyn został przetworzony.

    Paulina Żmudzińska
    Zastąp bułkę tartą, płatkami owsianymi
    Zapisz na później
    PrzepisyBije na głowę panierkę z bułki. Wszyscy będą chcieli przepis

    Tradycyjna panierka z bułki tartej ma godnego konkurenta. Ten sposób okazuje się być doskonałym zamiennikiem, oferując nie tylko wyjątkową chrupkość, ale także nowe doznania smakowe. Jak przygotować panierkę z płatków owsianych?

    Jak zrobić kotlety mielone?
    Zapisz na później
    PrzepisyZetrzyj owoc do mielonych. Tak dobrych jeszcze nie jadłaś

    Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Choć są proste w przygotowaniu, nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Okazuje się, że wystarczy dodać do masy jeden nieoczywisty składnik, a wyjdą pulchne i soczyste.

    Zdrowotna bomba. "Ciśnieniowcy" powinni się zajadać
    Zapisz na później
    PrzepisyZdrowotna bomba. "Ciśnieniowcy" powinni się zajadać

    Cukinia jest bogata w wiele składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje się jednak, że to warzywo może stać się trucizną. Lepiej nie lekceważyć sygnału.

    Najgorszy rodzaj kawy. Polacy ją uwielbiają
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsza kawa. W Polsce jest na każdym kroku

    Kupujesz popularną kawę "3 w 1"? Choć jest to wygodne rozwiązanie, nie należy ono do najzdrowszych. W niewielkim opakowaniu znajdują się często zaledwie 2 ziarenka kawy, a sam napój dostarczy nam śladowych ilości kofeiny.

    Ewa Wachowicz podzieliła się nowym przepisem
    Zapisz na później
    PrzepisyGenialne smarowidło do chleba. W PRL-u każdy się zajadał

    Wiele osób chętnie wraca pamięcią do smaków z dzieciństwa. Ewa Wachowicz postanowiła pójść o krok dalej. W programie "Ewa gotuje" podzieliła się z widzami przepisem na wędlinę w słoiku. To przekąska w sam raz na wakacyjny wyjazd.

    Jak przygotować ogórki krokodylki?
    Zapisz na później
    PrzepisySą hitem każdej imprezy. Kiszone nie mają z nimi szans

    Ogórki krokodylki to hit letnich przetworów. Są chrupiące, aromatyczne i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek czy mięs, a także jako przekąska podczas domowych imprez. Sekret ich przygotowania jest bardzo prosty.

    Najgorszy dodatek do kawy
    Zapisz na później
    PrzepisyNigdy nie dodawaj do kawy. Najgorszy dodatek ze wszystkich

    Czarna, aromatyczna, pobudzająca. Dla wielu dzień nie może rozpocząć się bez kawy. Choć sama w sobie ma wiele zalet zdrowotnych, dodatki do niej mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególnie niebezpieczny jest jeden z nich, którzy Polacy wręcz uwielbiają.

    Instagramerka zrobiła test
    Zapisz na później
    PrzepisyWyrzuć natychmiast. Straszne, co wykazał test

    W trakcie uzupełniania asortymentu kuchennego często sięgamy po wszelkiego rodzaju gadżety, które przydają się podczas gotowania. Czasami nie zwracamy jednak uwagi na fakt, że mogą one mieć szkodliwe działanie na nasz organizm. Ekspertka zrobiła test plastikowej łopatki i ostrzegła przed jej używaniem.

    To ciasto zrobisz w 20 minut, włącznie z pieczeniem
    Zapisz na później
    PrzepisyWystarczą 4 łyżki. Upieczesz w 15 minut

    Cztery składniki, 5 minut pracy i 15 minut pieczenia — brzmi jak deser idealny? Poznaj przepis na proste ciasto piaskowe, które zachwyci gości. Wszystkie potrzebne składniki masz już w domu.

    Jak zrobić domowe lody?
    Zapisz na później
    PrzepisyZmiksuj i zamroź. Przepis Strzelczyka robi furorę

    Lody to jeden z najpopularniejszych, letnich deserów. Możemy wybierać wśród setek różnych smaków. Niestety, skład sklepowych lodów pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, te najlepsze zrobisz w domu. Potrzebujesz tylko kilku składników.

    Pijesz wodę?
    Zapisz na później
    PrzepisyNawadnia dużo lepiej od wody. Pij codziennie

    Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla prawidłowej pracy organizmu. W tym celu większość z nas sięga po wodę. Badania szkockich naukowców wykazały, że pewien napój nawodni nas jeszcze lepiej.

    Jak uratować przesolony rosół?
    Zapisz na później
    PrzepisyWrzuć do przesolonej zupy. Uratujesz ją błyskawicznie

    W trakcie przygotowywania rosołu dodałaś do niego za dużo soli? Możesz go uratować. Wystarczy, że wrzucisz do garnka jedną rzecz, a wywar nie będzie już tak słony.

    Podczas upałów zrezygnuj z napojów alkoholowych
    Zapisz na później
    PrzepisyNie pij tego w trakcie upału. Narażasz się na udar

    Kiedy temperatury szybują w górę, chętnie sięgamy po zimne napoje, zwłaszcza te alkoholowe. Doktor hab. Adam Janas przekonuje, że wypicie nawet niewielkiej ilości alkoholu podczas upału stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia.

    Kiedy nie jeść bananów?
    Zapisz na później
    PrzepisyNie jedz bananów o tej porze. Błąd popełniamy powszechnie

    Rano, po południu czy wieczorem? Kiedy najlepiej jeść banany? Choć mają one moc właściwości zdrowotnych, są pory, w których lepiej ich nie spożywać.

    Co oznaczają plamki na fasolce szparagowej?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo oznaczają plamki na fasolce szparagowej? Uważaj, zanim ugotujesz

    Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze, a podawana ze słoną zasmażką z bułki tartej jest przysmakiem wielu osób. Co jednak zrobić, gdy zobaczymy na fasolce plamki? Czy w takim przypadku należy wyrzucić warzywo?

    Groźna moda na kiszenie ogórków. Ekspertka załamuje ręce
    Zapisz na później
    PrzepisyGroźna moda na kiszenie ogórków. Ekspertka załamuje ręce

    Ogórki kiszone są smaczne i bardzo zdrowe. Aby jednak nie straciły wartości odżywczych, należy uważać przy ich przygotowaniu. Popularny sposób, który podbija internet, może mieć fatalne skutki dla naszego organizmu.