Gotowanie

Gotowanie

Gąska zielonka jest jadalna?
Zapisz na później
PrzepisyZa granicą uznają za trujący. W Polsce to przysmak

Gąska zielonka - jeść czy nie jeść? To pytanie zdaje sobie wielu z nas. Eksperci niestety nie są w tej sprawie zgodni. Choć w wielu zagranicznych krajach grzyb ten uznawany jest za trujący, w Polsce wciąż uważany jest za prawdziwy przysmak.

Ukryta funkcja zatyczki od oleju
Zapisz na później
PrzepisyWszyscy ją wyrzucają. Ogromny błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję

Olej jest kluczowym elementem codziennego gotowania. Czasem jednak zdarza się, że nalewamy go za dużo ze względu na szeroki otwór po zdjęciu zabezpieczenia. Na szczęście istnieje sposób, aby ponownie wykorzystać olej. Na czym polega patent?

Wsyp na patelnię. Tłuszcz nie będzie pryskał
Zapisz na później
PrzepisyDodaj szczyptę. Zapomnisz o pryskającym oleju

Podczas smażenia tłuszcz zaczyna pryskać, osadzając się na kuchence, ścianach i podłodze. Można temu zapobiec. Wystarczy, że użyjesz produktu, który z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce.

Gdzie wyrzucać opakowanie po pizzy?
Zapisz na później
PrzepisyGdzie wyrzucić pudełko po pizzy? Nagminnie popełniany błąd

W Polsce smakoszy pizzy jest wielu, jednak wciąż nie każdy wie, gdzie należy wyrzucić opakowanie po niej. Kartonowe pudełka niemal odruchowo trafiają do niebieskiego pojemnika na papier, choć nie zawsze powinny.

Ewa Wachowicz trzyma się czasowego postu
Zapisz na później
PrzepisyStosuje "czasowy post". Mówi, w jakich godzinach nigdy nie je

Ewa Wachowicz dołączyła do obsady "Halo tu Polsat", gdzie zaprezentuje swoje ulubione propozycje śniadaniowe. W rozmowie z agencją Newseria zdradziła, jak wygląda jej śniadania. Okazuje się, że prezenterka stosuje czasowy post.

Wsyp pod pelargonie. Będą ugniać się pod kwiatami
Zapisz na później
PrzepisyWsyp do ziemi. Pelargonie będą uginać się od kwiatów aż do przymrozków

Pelargonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów balkonowych. Są proste w uprawie, a przy tym niezwykle efektowne. Odpowiednio zadbane cieszą oko nawet do później jesieni. Jeśli chcesz, żeby długo zdobył twój balkon, przygotuj tę prostą odżywkę.

Jak zrobić kremową, mrożoną kawę rodem z PRL-u?
Zapisz na później
PrzepisyKultowy deser z PRL-u. Podawali go w słynnym Horteksie

Desery lodowe, galaretki, lody Cassate, krem sułtański czy kremowa, mrożona kawa to tylko kilka przysmaków, które serwowano w słynnym barze "Hortex". Jeśli naszła cię ochota na nostalgiczną podróż do przeszłości, przypomnij sobie przepis na kultowy deser.

Na czarnej liście znalazły się m.in. parówki i białe pieczywo
Zapisz na później
PrzepisyUnikaj jak ognia. Lekarz nigdy by nie tknął

To, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, wiadomo nie od dziś. Jednak niektóre produkty są znacznie mniej zalecane niż inne. Jakich artykułów spożywczych lepiej nie kupować? Dr Marek Skoczylas ostrzega.

Jak zrobić weki?
Zapisz na później
PrzepisyDotknij śrubokrętem. Słoiki zawekują się na lata

Czy zdarzyło Ci się zniechęcić do domowych przetworów, bo słoiki nie chciały się zamknąć? To częsty problem, ale są na to sposoby. Warto sprawdzić niezawodny, babciny sposób na wekowanie, które uratują przetwory i pozwolą cieszyć się ich smakiem lata przez całą zimę.

Jak suszyć grzyby?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsze, co możesz zrobić przed suszeniem. Szybko spleśnieją

Zbieranie grzybów to jedno z ulubionych zajęć wielu Polaków. Kiedy mamy już koszyk pełen okazów, możemy wykorzystać je do ulubionych potraw, zamarynować lub ususzyć. Niestety przy tej ostatniej opcji większość z nas popełnia duży błąd.

Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie
Zapisz na później
PrzepisyZajadaj garściami. "Owoc bogów" pomaga chudnąć

Smukła sylwetka oraz gładka i jędrna skóra to marzenie wielu kobiet. Okazuje się, że nie potrzeba do tego żadnych specjalistycznych zabiegów. Wystarczy, że włączysz jeden owoc do swojej codziennej diety.

Michał Wrzosek radzi, jakich gotowych produktów z Biedronki lepiej unikać
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsze "gotowce" z Biedronki. "To jest jakiś skandal"

Nie zawsze mamy czas na gotowanie. W takiej sytuacji wielu z nas sięga po gotowe dania. Wystarczy je odgrzać, żeby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dietetyk Michał Wrzosek pokazał listę gotowych produktów, których lepiej jednak unikać. - To jest słabe, raptem 60 proc. mięsa — mówi na nagraniu.

Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
Zapisz na później
PrzepisyNigdy nie susz tych grzybów. Toksyny tylko się skumulują

W lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Podczas spaceru można natknąć się na podgrzybki, maślaki czy koźlarze. Część z nich z pewnością trafi do suszarki bądź piekarnika. Okazuje się, że niektóre grzyby nie nadają się do suszenia.

"Grzyb dla leniwych"
Zapisz na później
PrzepisyPojawił się w polskich lasach. Nazywają go "grzybem dla leniwych"

Złotoborowik wysmukły, znany jako borowik amerykański, podbija polskie lasy. Ten nowy, jadalny grzyb to gratka dla grzybiarzy - łatwy do znalezienia i smaczny. Dowiedz się, jak go rozpoznać, gdzie szukać i dlaczego nazywany jest "grzybem dla leniwych".

Do czego służy podkładka pod mięsem?
Zapisz na później
PrzepisyNie kupuj, jeśli jej nie ma. Pełni ważną funkcję

Podkładka w paczce z mięsem to element, który na pierwszy rzut oka może wydawać się nieistotny. Pełni jednak trzy istotne funkcje. Korzystają na tym zarówno konsumenci, jak i producenci żywności.

Te grzyby są niezwykle rzadkie w polskich lasach
Zapisz na później
PrzepisyTen grzyb to "szóstka w Lotto". Gdy go zobaczysz, zrób zdjęcie

Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków. Pod koniec lata mnóstwo rodaków udaje się do lasów w poszukiwaniu tych najlepszych. Niestety czasami niewiedza może skończyć się tragedią. Jak rozróżnić jadalne gatunki od tych trujących?

Prosty trik sprawi, że pieczywo na dłużej będzie świeże
Zapisz na później
PrzepisyUmieść dwie kostki w chlebaku. Pieczywo będzie, jak prosto z pieca

Wiele osób nie wyobraża sobie udanego dnia bez chrupiącego pieczywa. Co jednak zrobić, aby chleb i bułki na długo zachowały swoją świeżość i nie stały się gumowate? Istnieje prosty trik, który sprawi, że pieczywo pozostanie smaczne wiele dni.

GIS wydał ostrzeżenie
Zapisz na później
PrzepisyWażne wieści dla grzybiarzy. GIS wydał ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o rozwagę i zachowanie ostrożności podczas zbierania i spożywania grzybów. Komunikat wydano po tym, jak dziecko po zatruciu muchomorem sromotnikowym musiało przejść przeszczep wątroby.

Jakich produktów nie powinno się łączyć z kawą?
Zapisz na później
PrzepisyPod żadnym pozorem nie łącz z kawą. Mocno sobie zaszkodzisz

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, a dla wielu osób poranek bez filiżanki kawy jest nie do wyobrażenia. Jednak warto wiedzieć, że kawa w połączeniu z niektórymi produktami może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Borówka brusznica jest bardzo zdrowa
Zapisz na później
PrzepisySą już w polskich lasach. Leśnicy zachęcają do pilnego zbioru

Borówka brusznica to roślina wciąż nie dość doceniana w Polsce. Jej prozdrowotne działanie i intrygujący smak sprawiają, że powinna znaleźć się obowiązkowo w naszym menu. Zwłaszcza, że świetnie nadaje się na przetwory. Można zbierać ją już teraz.

Daktyle są świetnym wyborem dla zdrowia
Zapisz na później
PrzepisyNaturalny "lek" na zaparcia. W ciele działa jak "miotełka"

Na Bliskim Wschodzie od wieków z powodzeniem zastępują słodycze. Są pyszne, dziś także w Polsce łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć daktyle do swojej diety?

Mozaika ogórka to choroba wirusowa
Zapisz na później
PrzepisyWidzisz takie plamy na liściach? To objaw groźnej choroby

Zbiorami ogórków gruntowych cieszymy się mniej więcej od połowy lipca do końca września. Ale jeśli zauważysz takie plamy na liściach oraz samych warzywach i nie zareagujesz odpowiednio szybko, możesz stracić plony. Jest to bowiem oznaka powszechnej choroby zwanej mozaiką ogórkową.

Jak wygląda dieta Taylor Swift?
Zapisz na później
PrzepisyZdradziła, co je na co dzień. Zrezygnowała z popularnego produktu

3,5-godzinny koncert wymaga od Taylor Swift nie lada przygotowania. Wokalistka nie tylko intensywnie ćwiczy, ale także bardzo dba o to, co znajduje się na jej talerzu. Okazuje się, że z diety wyeliminowała także konkretne napoje.

Gdzie lepiej nie zbierać grzybów?
Zapisz na później
PrzepisyKogo przyłapią, ten zapłaci. Zakazane na grzybobraniu

Ostatnio kapryśna i deszczowa pogoda przyczyniła się do prawdziwego wysypu grzybów w lasach. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że nie wszędzie można je zbierać. Złamanie zakazu może nas słono kosztować.