Zachowanie dobrego nastroju po wakacjach to trudne wyzwanie. Oczywiście jest to wykonalne, warto jednak pamiętać o kilku nawykach, które sprawią, że powrót do pracy i codziennych obowiązków nie będzie katorgą.
Arbuz to jeden z najpopularniejszych wakacyjnych owoców. Jest nie tylko słodki, ale i odświeżający. Problem stanowi zazwyczaj krojenie i spożywanie arbuza. Na szczęście znamy sposób, dzięki któremu się nie pobrudzisz.
Kanapka to jeden z najpopularniejszych posiłków, które zabieramy ze sobą w podróż, do szkoły czy pracy. Wiele osób pakuje kanapki w folię aluminiową, aby uchronić je przed działaniem czynników zewnętrznych. Ten sposób ma dwie strony medalu.
Gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, pęczak – różnorodność gatunków kasz daje nam nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Każda z nich różni się nie tylko wyglądem i smakiem, ale także wartościami odżywczymi. Bez względu na to, który rodzaj kaszy wybierzesz, masz pewność, że sięgasz po solidną dawkę zdrowia i cennych składników odżywczych. Poznaj najpopularniejsze gatunki kasz i zobacz, jakie dania możesz wyczarować z ich udziałem.
Czy to możliwe, by frytki mogły być tak długie, chrupiące i w jednakowym kolorze? Zastanawia się wielu, sięgając po najpopularniejszą przekąskę w McDonald’s®. Mogą! Sprawdziliśmy to, biorąc pod dziennikarską lupę pole ziemniaków na Kaszubach, gdzie uprawia się specjalne ich odmiany, a także fabrykę frytek i jedną z restauracji McDonald’s w Lęborku – polskiej stolicy tego przysmaku. Materiał powstał we współpracy z McDonald’s.
Trudno o lepsze ukoronowanie pysznego obiadu lub zastrzyk energii i pobudzenia w trakcie nużącego dnia niż filiżanka dobrej kawy. Odkryta przed wiekami w Etiopii, upowszechniona w XVI wieku przez ludy arabskie, początkowo kawa była dobrem luksusowym, stać było na nią tylko najbogatsze ówczesne elity. Z czasem, wraz z rozwojem handlu i budowaniem kolejnych szlaków, palone ziarna zyskiwały na dostępności i popularności. Już w XVIII wieku powstała pierwsza kawiarnia (założono ją w Gdańsku), a w 1844 roku w samej Warszawie było ponad 180 lokali, gdzie można było kupić i wypić kawę.
Bób należy do roślin strączkowych i jest jednym z najbardziej pożywnych warzyw. Zazwyczaj jego mu w postaci ugotowanej i polanej masłem. Warto wiedzieć, że jego smak można urozmaicić w bardzo prosty sposób.
Boisz się jeść kiwi ze skórą? Niepotrzebnie! Skórka kiwi jest całkowicie jadalna, a dodatkowo zawiera wiele wartościowych substancji odżywczych.
Kiedy temperatura w nocy nie spada poniżej 20 stopni C, trudno jest utrzymać dobrą jakość snu. Ważne, aby organizm był nie tylko nawodniony, ale także... ocieplony. Zrezygnujcie więc z chłodnych napojów. Resztę przeczytacie dalej.
Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, a w cukierniach i piekarniach pojawia się coraz więcej jagodzianek. Brwinowski lokal przebił ceną jagodzianek wypieki od Magdy Gessler. Za jedną drożdżówkę trzeba zapłacić 10 zł.
Wiosna i lato to idealne okresy dla fanów zdrowego, świeżego jedzenia. Każdego tygodnia pojawiają się nowe, sezonowe warzywa i owoce, które wzbogacą dietę o niezbędne mikroelementy i witaminy. Pyszne, samodzielnie wyciśnięte soki będą idealnym uzupełnieniem posiłku; domowe smoothies z powodzeniem mogą zastępować tradycyjne śniadania czy przekąski, a przygotowane we własnej kuchni lody staną się idealnym deserem lub zdrową, orzeźwiającą przekąską w upalny dzień.
Słodkie gofry z owocami, czekoladą czy bitą śmietaną to przysmak nie tylko dla dzieci. Własne możesz zrobić w zaciszu domowym, również dla siebie i dla gości. W tym pomoże gofrownica.
O Polakach, jak o każdym narodzie, krąży wiele stereotypów. Przykład? Mówimy, że czegoś nie lubimy, mimo że nawet tego nie spróbowaliśmy. Ile w tym prawdy? Sprawdźmy.
Migrenowe bóle głowy możemy nieco złagodzić, wprowadzając do diety odpowiednie produkty spożywcze. Zobacz film.
Olej arganowy jest cennym źródłem witaminy E i kwasów tłuszczowych, które obniżają tzw. zły cholesterol. Warto go włączyć do codziennej diety, ponieważ zawiera właściwości prozdrowotne i pomaga w zapobieganiu powstawania wielu chorób.
Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami, a na świątecznym stole obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć słodkiego sernika. Najsłynniejsza polska restauratorka - Magda Gessler - ma sprawdzony przepis, by ciasto wyszło pyszne i puszyste.
Jakie mięso najczęściej gości na waszych stołach? Podejrzewam, że, tak jak u większości Polaków, jest to drób i wieprzowina. Zresztą nie tylko w naszym kraju te mięsa są najpopularniejsze. Podobnie jest na całym świecie. Dlaczego jednak właśnie polskie mięso zyskuje w oczach konsumentów z innych krajów?
Tradycja – rzecz święta w naszym kraju, zwłaszcza przy stole. Przepisy na świąteczne dania przekazywane często z pokolenia na pokolenie, a młodzi rodzice, zakładając własne rodziny, automatycznie sięgają po to, co znają i kochają. "Zupełnie jak w domu" czy "smakuje jak u babci" to największe komplementy, jakie domowy kucharz czy kucharka mogą dostać. Coraz częściej jednak próbujemy te tradycyjne przepisy interpretować po swojemu, dodać coś od siebie – i okazuje się, że te odświeżone wersje cieszą się dużym uznaniem gości i domowników. Poniżej trzy pomysły na wielkanocny posiłek – w nieco innej odsłonie lub z zupełnie nowym podejściem.
Dawniej mawiano, ze śniadanie należy zjeść śniadanie, obiadem dzielimy się z przyjacielem, a kolację oddajemy wrogowi. To mit. Dietetycy i eksperci od zdrowego odżywiania z Anną Lewandowską na czele, przekonują, że nie powinniśmy rezygnować z kolacji nawet na diecie redukcyjnej. Rezygnacja z ostatniego posiłku spowalnia metabolizm. Jednak bardzo ważne jest to, co znajdzie się na naszym talerzu wieczorem. Jak skomponować dietetyczną kolację?
Panuje powszechne przekonanie, że wieprzowina nie należy do zdrowych produktów, więc nie powinno się jej spożywać. Jest to jednak bardzo krzywdzące i mylne stwierdzenie. Wieprzowina to nie tylko kaloryczne i tłuste mięso, ale też polędwica, schab czy szynka. Nie wierzmy ślepo błędnym przekonaniom i przekonajmy się, dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu.
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli pierwsze danie będzie zdrowe, pożywne i nas nasyci, to później nie będzie nas ciągnąć do podjadania, szczególnie niezdrowych i tłustych przekąsek.
Co drugi mieszkaniec kraju nad Wisłą zaczyna dzień od kawy. W sumie każdego roku przeciętnie wypijamy 95 litrów tego napoju. Co prawda nie jesteśmy mistrzami w spożyciu małej czarnej, bo zajmujemy dopiero 11. miejsce na świecie, ale wynik z roku na rok idzie w górę. I jak tu nie mieć w domu ekspresu?
Awokado to owoc, który już od dłuższego czasu króluje w wielu kuchniach. Jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale również i "modny". Przepisy na potrawy z awokado lansują gwiazdy na całym świecie. Sprawdź, o czym pamiętać, żeby przez przypadek nie zjeść nieświeżego owocu.
Codzienne zakupy to bardzo ważny element zdrowego i odpowiedzialnego stylu życia. Teoretycznie proste wybory mają niezwykle istotny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, witalność, ale też mogą oddziaływać na środowisko naturalne. Dlatego dziś wybierzemy się wspólnie na ekowycieczkę do sklepu.