Gotowanie

    Gotowanie

    "Czarci krąg" twardzioszków
    Zapisz na później
    PrzepisySą widywane w całej Polsce. Gdy się pojawiają, to dobry znak

    W Polsce spotkamy aż 170 gatunków grzybów jadalnych. Wciąż jednak wiedza na ich temat jest dość ograniczona. Nie każdy wie, że zaliczają się do nich mniej popularne twardzioszki - przydrożny oraz czosnaczek, które wyróżniają się ciekawym wyglądem i smakiem.

    Gąska zielonka jest jadalna?
    Zapisz na później
    PrzepisyZa granicą uznają za trujący. W Polsce to przysmak

    Gąska zielonka - jeść czy nie jeść? To pytanie zdaje sobie wielu z nas. Eksperci niestety nie są w tej sprawie zgodni. Choć w wielu zagranicznych krajach grzyb ten uznawany jest za trujący, w Polsce wciąż uważany jest za prawdziwy przysmak.

    Ukryta funkcja zatyczki od oleju
    Zapisz na później
    PrzepisyWszyscy ją wyrzucają. Ogromny błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję

    Olej jest kluczowym elementem codziennego gotowania. Czasem jednak zdarza się, że nalewamy go za dużo ze względu na szeroki otwór po zdjęciu zabezpieczenia. Na szczęście istnieje sposób, aby ponownie wykorzystać olej. Na czym polega patent?

    Wsyp na patelnię. Tłuszcz nie będzie pryskał
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj szczyptę. Zapomnisz o pryskającym oleju

    Podczas smażenia tłuszcz zaczyna pryskać, osadzając się na kuchence, ścianach i podłodze. Można temu zapobiec. Wystarczy, że użyjesz produktu, który z pewnością masz już w swojej kuchennej szafce.

    Gdzie wyrzucać opakowanie po pizzy?
    Zapisz na później
    PrzepisyGdzie wyrzucić pudełko po pizzy? Nagminnie popełniany błąd

    W Polsce smakoszy pizzy jest wielu, jednak wciąż nie każdy wie, gdzie należy wyrzucić opakowanie po niej. Kartonowe pudełka niemal odruchowo trafiają do niebieskiego pojemnika na papier, choć nie zawsze powinny.

    Ewa Wachowicz trzyma się czasowego postu
    Zapisz na później
    PrzepisyStosuje "czasowy post". Mówi, w jakich godzinach nigdy nie je

    Ewa Wachowicz dołączyła do obsady "Halo tu Polsat", gdzie zaprezentuje swoje ulubione propozycje śniadaniowe. W rozmowie z agencją Newseria zdradziła, jak wygląda jej śniadania. Okazuje się, że prezenterka stosuje czasowy post.

    Wsyp pod pelargonie. Będą ugniać się pod kwiatami
    Zapisz na później
    PrzepisyWsyp do ziemi. Pelargonie będą uginać się od kwiatów aż do przymrozków

    Pelargonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów balkonowych. Są proste w uprawie, a przy tym niezwykle efektowne. Odpowiednio zadbane cieszą oko nawet do później jesieni. Jeśli chcesz, żeby długo zdobył twój balkon, przygotuj tę prostą odżywkę.

    Jak zrobić kremową, mrożoną kawę rodem z PRL-u?
    Zapisz na później
    PrzepisyKultowy deser z PRL-u. Podawali go w słynnym Horteksie

    Desery lodowe, galaretki, lody Cassate, krem sułtański czy kremowa, mrożona kawa to tylko kilka przysmaków, które serwowano w słynnym barze "Hortex". Jeśli naszła cię ochota na nostalgiczną podróż do przeszłości, przypomnij sobie przepis na kultowy deser.

    Na czarnej liście znalazły się m.in. parówki i białe pieczywo
    Zapisz na później
    PrzepisyUnikaj jak ognia. Lekarz nigdy by nie tknął

    To, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, wiadomo nie od dziś. Jednak niektóre produkty są znacznie mniej zalecane niż inne. Jakich artykułów spożywczych lepiej nie kupować? Dr Marek Skoczylas ostrzega.

    Jak zrobić weki?
    Zapisz na później
    PrzepisyDotknij śrubokrętem. Słoiki zawekują się na lata

    Czy zdarzyło Ci się zniechęcić do domowych przetworów, bo słoiki nie chciały się zamknąć? To częsty problem, ale są na to sposoby. Warto sprawdzić niezawodny, babciny sposób na wekowanie, które uratują przetwory i pozwolą cieszyć się ich smakiem lata przez całą zimę.

    Jak suszyć grzyby?
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsze, co możesz zrobić przed suszeniem. Szybko spleśnieją

    Zbieranie grzybów to jedno z ulubionych zajęć wielu Polaków. Kiedy mamy już koszyk pełen okazów, możemy wykorzystać je do ulubionych potraw, zamarynować lub ususzyć. Niestety przy tej ostatniej opcji większość z nas popełnia duży błąd.

    Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie
    Zapisz na później
    PrzepisyZajadaj garściami. "Owoc bogów" pomaga chudnąć

    Smukła sylwetka oraz gładka i jędrna skóra to marzenie wielu kobiet. Okazuje się, że nie potrzeba do tego żadnych specjalistycznych zabiegów. Wystarczy, że włączysz jeden owoc do swojej codziennej diety.

    Michał Wrzosek radzi, jakich gotowych produktów z Biedronki lepiej unikać
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsze "gotowce" z Biedronki. "To jest jakiś skandal"

    Nie zawsze mamy czas na gotowanie. W takiej sytuacji wielu z nas sięga po gotowe dania. Wystarczy je odgrzać, żeby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dietetyk Michał Wrzosek pokazał listę gotowych produktów, których lepiej jednak unikać. - To jest słabe, raptem 60 proc. mięsa — mówi na nagraniu.

    Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia
    Zapisz na później
    PrzepisyNigdy nie susz tych grzybów. Toksyny tylko się skumulują

    W lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Podczas spaceru można natknąć się na podgrzybki, maślaki czy koźlarze. Część z nich z pewnością trafi do suszarki bądź piekarnika. Okazuje się, że niektóre grzyby nie nadają się do suszenia.

    "Grzyb dla leniwych"
    Zapisz na później
    PrzepisyPojawił się w polskich lasach. Nazywają go "grzybem dla leniwych"

    Złotoborowik wysmukły, znany jako borowik amerykański, podbija polskie lasy. Ten nowy, jadalny grzyb to gratka dla grzybiarzy - łatwy do znalezienia i smaczny. Dowiedz się, jak go rozpoznać, gdzie szukać i dlaczego nazywany jest "grzybem dla leniwych".

    Do czego służy podkładka pod mięsem?
    Zapisz na później
    PrzepisyNie kupuj, jeśli jej nie ma. Pełni ważną funkcję

    Podkładka w paczce z mięsem to element, który na pierwszy rzut oka może wydawać się nieistotny. Pełni jednak trzy istotne funkcje. Korzystają na tym zarówno konsumenci, jak i producenci żywności.

    Te grzyby są niezwykle rzadkie w polskich lasach
    Zapisz na później
    PrzepisyTen grzyb to "szóstka w Lotto". Gdy go zobaczysz, zrób zdjęcie

    Zbieranie grzybów to hobby wielu Polaków. Pod koniec lata mnóstwo rodaków udaje się do lasów w poszukiwaniu tych najlepszych. Niestety czasami niewiedza może skończyć się tragedią. Jak rozróżnić jadalne gatunki od tych trujących?

    Prosty trik sprawi, że pieczywo na dłużej będzie świeże
    Zapisz na później
    PrzepisyUmieść dwie kostki w chlebaku. Pieczywo będzie, jak prosto z pieca

    Wiele osób nie wyobraża sobie udanego dnia bez chrupiącego pieczywa. Co jednak zrobić, aby chleb i bułki na długo zachowały swoją świeżość i nie stały się gumowate? Istnieje prosty trik, który sprawi, że pieczywo pozostanie smaczne wiele dni.

    GIS wydał ostrzeżenie
    Zapisz na później
    PrzepisyWażne wieści dla grzybiarzy. GIS wydał ostrzeżenie

    Główny Inspektorat Sanitarny apeluje o rozwagę i zachowanie ostrożności podczas zbierania i spożywania grzybów. Komunikat wydano po tym, jak dziecko po zatruciu muchomorem sromotnikowym musiało przejść przeszczep wątroby.

    Jakich produktów nie powinno się łączyć z kawą?
    Zapisz na później
    PrzepisyPod żadnym pozorem nie łącz z kawą. Mocno sobie zaszkodzisz

    Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie, a dla wielu osób poranek bez filiżanki kawy jest nie do wyobrażenia. Jednak warto wiedzieć, że kawa w połączeniu z niektórymi produktami może mieć negatywne skutki zdrowotne.

    Borówka brusznica jest bardzo zdrowa
    Zapisz na później
    PrzepisySą już w polskich lasach. Leśnicy zachęcają do pilnego zbioru

    Borówka brusznica to roślina wciąż nie dość doceniana w Polsce. Jej prozdrowotne działanie i intrygujący smak sprawiają, że powinna znaleźć się obowiązkowo w naszym menu. Zwłaszcza, że świetnie nadaje się na przetwory. Można zbierać ją już teraz.

    Daktyle są świetnym wyborem dla zdrowia
    Zapisz na później
    PrzepisyNaturalny "lek" na zaparcia. W ciele działa jak "miotełka"

    Na Bliskim Wschodzie od wieków z powodzeniem zastępują słodycze. Są pyszne, dziś także w Polsce łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć daktyle do swojej diety?

    Mozaika ogórka to choroba wirusowa
    Zapisz na później
    PrzepisyWidzisz takie plamy na liściach? To objaw groźnej choroby

    Zbiorami ogórków gruntowych cieszymy się mniej więcej od połowy lipca do końca września. Ale jeśli zauważysz takie plamy na liściach oraz samych warzywach i nie zareagujesz odpowiednio szybko, możesz stracić plony. Jest to bowiem oznaka powszechnej choroby zwanej mozaiką ogórkową.

    Jak wygląda dieta Taylor Swift?
    Zapisz na później
    PrzepisyZdradziła, co je na co dzień. Zrezygnowała z popularnego produktu

    3,5-godzinny koncert wymaga od Taylor Swift nie lada przygotowania. Wokalistka nie tylko intensywnie ćwiczy, ale także bardzo dba o to, co znajduje się na jej talerzu. Okazuje się, że z diety wyeliminowała także konkretne napoje.