Gotowanie

Gotowanie

Jajecznica to śniadaniowy klasyk
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsza forma podania jajek. Lepiej unikać

Jajka są wartościowym źródłem składników odżywczych i mają wiele korzyści dla zdrowia. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego są niskokaloryczne. Jak je jeść, aby najlepiej nam służyły? Zasada jest prosta.

Długo gotowany rosół może szkodzić
Zapisz na później
PrzepisyKto nie powinien jeść rosołu? Profesor wymienia

Rosół to nie tylko ulubiona zupa Polaków. Uważa się go również za najlepsze remedium na wszelkie choroby: przeziębienie, gorączkę, osłabienie. Warto jednak wiedzieć, że nie każdemu aromatyczna zupa pomaga, a niektórym osobom wręcz może zaszkodzić.

Kiedy najlepiej spożywać kefir?
Zapisz na później
PrzepisyWypij kefir o konkretnej porze. Zdziała cuda w organizmie

Kefir to wyrób mleczny, który ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób ceni go nie tylko za kwaskowaty smak, ale również z powodu jego właściwości. Okazuje się, że najlepiej pić go o jednej konkretnej porze.

Czego nie powinniśmy zabierać do szpitala?
Zapisz na później
PrzepisyPod żadnym pozorem nie zabieraj do szpitala. Możesz tylko zaszkodzić

Jeśli ktoś bliski trafi do szpitala, zależy nam na tym, aby zapewnić mu jak najlepsze warunki. Dostarczamy prowiant oraz przedmioty, które umilą mu to trudne doświadczenie. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sprawiają tylko problemy.

To najgorsze smarowidło. Czy serek topiony jest zdrowy?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsze smarowidło do chleba. Polacy kupują na potęgę

Jest jednym z produktów, który często ląduje w sklepowych koszykach Polaków. Zachęca niską ceną i smakiem, jednak dietetycy zwracają uwagę na sztuczne dodatki. Dlaczego serek topiony uważany jest za niezdrowy i jak zrobić jego zdrowszą wersję w domu?

Jak przygotować zdrowotną zupę?
Zapisz na później
PrzepisyAntyzapalna bomba. Po 50. jedz dwa razy w tygodniu

Odpowiedni sposób żywienia wspomaga nie tylko proces dbania o sylwetkę, ale przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachowań m.in. na choroby układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory. Zupą z tego przepisu zatroszczysz się o jelita i zwalczysz stany zapalne.

Klientka pokazała, co znalazła w ryżu z Biedronki
Zapisz na później
PrzepisyKupiła ryż z Biedronki. Niesłychane, co było w środku

Biedronka musi uporać się z niezadowoleniem klientów, którzy skarżyli się na dużą ilość SMSów z promocjami, a także z kwestią plakatów reklamowych. To niejedyny problem. Tym razem w internecie pojawiły się niepokojące nagrania dotyczące produktów spożywczych.

Marcin Tryc
pieczarki, grzyby, warzywa, jedzenie, zdrowie, witaminy, potas
Zapisz na później
PrzepisyJak mrozić pieczarki? W ten sposób zachowają smak i jędrność

Pieczarki to pyszny dodatek do wielu potraw, jednak gdy kupimy ich za dużo, często pojawia się problem – co z nimi teraz zrobić? Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać ani smażyć i dojadać na siłę. Pieczarki z powodzeniem można zamrozić na później.

Tanie i proste danie z PRL-u wraca do łask
Zapisz na później
PrzepisyDziś są zapomniane. W PRL-u były hitem śniadań i obiadów

Są dania, którymi przed laty zajadał się każdy, a o których dziś niewielu z nas pamięta. Z całą pewnością można zaliczyć do nich zacierki. W PRL-u jedli je wszyscy, bowiem były nie tylko tanie, ale przede wszystkim bardzo smaczne.

Jak sprawdzić, czy jedzenie nie zawiera proszku z robaków?
Zapisz na później
PrzepisyZawierają robaki. Rozpoznasz po kodzie

To nie żart. Wiele produktów spożywczych legalnie i oficjalnie zawiera w sobie sproszkowane robaki lub części innych zwierząt. Dodatki tego rodzaju najczęściej skrywają się pod tajemniczą literą E w składzie. Jak je rozpoznać?

Pies je trawę? Wiemy, co to oznacza
Zapisz na później
PrzepisyPies je trawę? Niewielu wie, co to oznacza

Zdarza się, że psy wykazują skłonność do jedzenia trawy. Wielu właścicieli zastanawia się, dlaczego ich - z natury mięsożerne - pupile zachowują się w ten sposób. Niestety, może to być oznaka problemu zdrowotnego.

oprac. Redakcja WP Kobieta
Tajemnicą kremowej jajecznicy jest nietypowy dodatek
Zapisz na później
PrzepisySekretny składnik jajecznicy. Mistrzowie kuchni dodają jedną łyżkę

To idealna potrawa na dobry początek dnia. Pożywna i pyszna dodaje energii, jak również zapewnia długie uczucie sytości. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak tylko jeden specjalny trik zapewnia wyjątkową kremowość.

Widzisz takie mięso w sklepie? Lepiej go nie kupuj
Zapisz na później
PrzepisyWidzisz taką pierś? W sklepie omijaj szerokim łukiem

Kurczak jest jednym z najczęściej spożywanych mięs w Polsce. Aby jednak w pełni cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi, istotne jest zwrócenie uwagi na pewien aspekt. Jeśli jest on widoczny, lepiej unikaj zakupu tego konkretnego kawałka.

Dieta śródziemnomorska najlepszą dietą 2024 roku. Co warto o niej wiedzieć?
Zapisz na później
PrzepisyNajlepsza dieta w 2024 roku. Nie ma tutaj sztywnych zasad

Dieta śródziemnomorska po raz kolejny została okrzyknięta najlepszą dietą roku! Stoją za tym lata badań i obserwacji najlepszych specjalistów z dziedzin medycyny i dietetyki. Naukowcy dowodzą, że dieta śródziemnomorska nie tylko wydłuża życie, ale także chroni przed rozwojem wielu współczesnych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu II czy nowotwory.

Agata Soroczyńska
Jak pozbyć się szumowin z rosołu?
Zapisz na później
PrzepisyRosół bez szumowin. Patent kucharki robi furorę

Nie ma niedzieli bez ulubionej zupy Polaków – tradycyjnego rosołu, który powinien być idealny. Nie tylko smaczny, ale też przejrzysty i pozbawiony szumowin. Jak to osiągnąć? Wystarczy zastosować sprawdzony myk doświadczonych kucharek.

Jakich owoców i warzyw nie chować w lodówce?
Zapisz na później
PrzepisyNatychmiast wyjmij z lodówki. Nie będą nadawać się do jedzenia

Niektóre produkty spożywcze potrzebują chłodnego otoczenia, aby przetrwać jak najdłużej. Z tego względu na półkach w lodówce lądują nie tylko nabiał, lecz także niektóre warzywa i owoce. Nie wszystkim jednak służą niskie temperatury.

Jak rozmrażać mięso?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorszy sposób rozmrażania mięsa. Duże ryzyko zatrucia

Alternatywne metody rozmrażania mięsa nie zawsze są bezpieczne. Jedna z kobiet postanowiła rozmrozić mięso na kaloryferze. Było szybko... i bardzo groźnie.

Mąka orkiszowa jest uważana za najzdrowszy gatunek mąki
Zapisz na później
PrzepisyJest uważana za najzdrowszą mąkę. Pomaga w problemach trawiennych

Dieta odgrywa kluczową rolę, gdy pragniemy poprawić swoje zdrowie. Niezależnie czy chcemy mieć smukłą sylwetkę, czy zadbać o prawidłową pracę jelit, warto sprawdzić ten zamiennik mąki pszennej, który pozytywnie wpływa na cały organizm.

Kostki lodu mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii
Zapisz na później
PrzepisyOstrożnie z kostkami lodu. To większe siedlisko bakterii niż deska sedesowa

Niektóre napoje wręcz trudno sobie wyobrazić bez kostek lodu. Pyszna kawa na zimno w gorący dzień albo kolorowy drink na pociechę w piątek wieczorem nie smakowałyby bez nich tak samo. A jednak kostki kryją w sobie mroczne tajemnice.

Marcela Banaszczyk
Basia Starecka o trendach żywieniowych
Zapisz na później
PrzepisyPolacy jedzą na potęgę. "Pomysłowość i świeżość sprawiają, że nam się nie nudzi"

Dlaczego Polacy tak kochają kebab? Czy Polska odstaje na tle Europy, jeśli chodzi o dietę wegańską i wegetariańską? Zapytaliśmy ekspertkę w temacie żywienia, Basię Starecką.

Napoje energetyczne mogą być szkodliwe dla zdrowia
Zapisz na później
PrzepisyPolacy piją je masowo. Wpływają na wątrobę gorzej niż alkohol

To, że alkohol ma negatywny wpływ na wątrobę, wie większość z nas. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że na złą kondycję tego narządu mają wpływ także inne napoje. Zwłaszcza gdy są one spożywane w dużych ilościach.

Katarzyna Mieszawska
Najgorszy tłuszcz na kanapkę
Zapisz na później
PrzepisyZakazane dla "sercowców". Najgorsze smarowidło na kanapkę

Czym się różni margaryna miękka od twardej? Okazuje się, że te dwa produkty mają odmienne przeznaczenie i jeden z nich nigdy nie powinien lądować na kanapce. Smarując w ten sposób chleb, możemy sobie zaszkodzić.

"Smocza herbata" ma niezwykłe właściwości
Zapisz na później
PrzepisyW PRL-u pito go na potęgę. Spala tłuszcz jak nic innego

W PRL-u pito ją, bo była tania i łatwo dostępna. Mało kto zdawał sobie sprawę z jej rewelacyjnych właściwości. Długo zapomniana, dziś powoli znów wraca do łask. Czym jest "smocza herbata" i dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Jajka są zdrowe, ale pod warunkiem, że nie łączymy ich ze złym tłuszczem
Zapisz na później
PrzepisyNajgorszy tłuszcz do smażenia jajek. Cholesterol wzrośnie

Jajka to idealna opcja na pożywne śniadanie. Można z nich przygotować wiele prostych i smacznych dań. Kiedy je smażymy, musimy jednak pamiętać o wybraniu odpowiedniego tłuszczu. Dietetyczka radzi, co sprawdzi się najlepiej.