Gotowanie

Gotowanie

Przepis na doskonałą randkę!
Zapisz na później
PrzepisyPrzepis na doskonałą randkę!

Zdarzają się randki doskonałe. Bywają też randki kiepskie: nudne, dłużące się. Oto najważniejsze rady dla pań, żeby wymarzone spotkanie nie okazało się totalnym niewypałem. Z porad mogą skorzystać też panowie.

Redakcja WP Kobieta
Lekcja panierowania
Zapisz na później
PrzepisyLekcja panierowania

Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi od kotleta? A ten węgielek – to kotlet? To coś, co kolorem przypomina jajecznicę, to też kotlet? A na pewno dosmażony? I czemu znów wszystko ocieka tłuszczem...

Michał Pawełczyk
Cyberprzemoc - jak z nią walczyć?
Zapisz na później
PrzepisyCyberprzemoc - jak z nią walczyć?

Cyberprzemoc może mieć postać wyzywania któregoś z anonimowych użytkowników jakiegoś forum, szantażowania lub zamieszczenia o kimś kompromitujących informacji. Jak sobie z nią radzić?

Redakcja WP Kobieta
Tylko jeden klops, aż 100 kilogramów mięsa
Zapisz na później
PrzepisyTylko jeden klops, aż 100 kilogramów mięsa

Amerykańska restauracja pobiła rekord świata i przygotowała największy klopsik (a właściwie klops) mięsny na świecie.

Redakcja WP Kobieta
Malezyjskie curry wygrało bitwę z hamburgerem
Zapisz na później
PrzepisyMalezyjskie curry wygrało bitwę z hamburgerem

Ten malezyjski lokal jest tak daleki od zachodniego wyobrażenia jadłodajni typu fast food, jak to tylko możliwe. A jednak restauracja McCurry z Kuala Lumpur naraziła się takiemu gigantowi jak McDonald’s.

Magdalena Andrzejczak
Kalifornijski hit? Kluby nocne dla puszystych!
Zapisz na później
PrzepisyKalifornijski hit? Kluby nocne dla puszystych!

W Stanach Zjednoczonych powstają kluby nocne, których oferta skierowana jest przede wszystkim do osób w rozmiarze XXXL.

Redakcja WP Kobieta
Za co kochasz swojego meżczyznę?
Zapisz na później
PrzepisyZa co kochasz swojego meżczyznę?

Narzekasz na niego ciągle. Ale przecież tak naprawdę mocno go kochasz i drżysz na myśl, że coś złego mogłoby się mu przydarzyć. Czym Cię tak ujmuje, że czasami jesteś w stanie puścić w niepamięć nawet jego duże przewinienia?

Redakcja WP Kobieta
Ryż to spożywczy Koń Trojański!
Zapisz na później
PrzepisyRyż to spożywczy Koń Trojański!

Naukowcy apelują, by osoby spożywające dużą ilość produktów ryżowych, zmodyfikowały nieco swoje nawyki żywieniowe.

Redakcja WP Kobieta
Największa taka sałatka na świecie
Zapisz na później
PrzepisyNajwiększa taka sałatka na świecie

W Libanie trzystu kucharzy zapisało się w Księdze rekordów
Guinnessa, przygotowując gargantuiczną ilość tabbouleh - tradycyjnej libańskiej sałatki z kuskusu i pomidorów.

Redakcja WP Kobieta
Placek wchodzi na salony
Zapisz na później
PrzepisyPlacek wchodzi na salony

W czasach komuny placki ziemniaczane były odpowiednikiem dzisiejszego kebabu i pizzy. Potem placki weszły przebojem na salony. Serwować je zaczęły nawet najbardziej eleganckie restauracje z „polskim” jedzeniem.

Redakcja WP Kobieta
Cała prawda o mężczynach
Zapisz na później
PrzepisyCała prawda o mężczynach

Niewierni, nieczuli, niekomunikatywni pracoholicy? Wyniki badań przedstawiają mężczyzn w nowym świetle!

Redakcja WP Kobieta
Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią
Zapisz na później
PrzepisyDressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.

Michał Pawełczyk
Białe wino nam szkodzi
Zapisz na później
PrzepisyBiałe wino nam szkodzi

Częste picie białego wina może niszczyć szkliwo zębów - fakt znany od dawna winiarzom i somelierom potwierdzają teraz badania niemieckie.

Redakcja WP Kobieta
Kuchnia Fusion - czyli fuzja smaków
Zapisz na później
PrzepisyKuchnia Fusion - czyli fuzja smaków

Dzisiaj triumfy święcą tam dania łączące wpływy kuchni karaibskiej, pakistańskiej, włoskiej, chińskiej, hinduskiej czy irlandzkiej. Oto kuchnia fusion.

Redakcja WP Kobieta
Weneckie przysmaki
Zapisz na później
PrzepisyWeneckie przysmaki

Z czym kojarzą się większości nas Włochy? Ze wspaniałą kuchnią, prawda? To dlaczego na wieść, że jadę do Wenecji , znajoma amerykańska recenzentka kulinarna wykrzykuje – „Tylko nie jedz nic w centrum!"?

Redakcja WP Kobieta
Znani z tego, że nieznani
Zapisz na później
PrzepisyZnani z tego, że nieznani

To oni sprawdzają dla Was restauracje, które potem znajdą się (bądź nie) w słynnym przewodniku po restauracjach i hotelach Michelin. Zanotują w swej pamięci najdrobniejszy szczegół z restauracyjnego spektaklu.

Redakcja WP Kobieta
Pieska maskarada na Times Square
Zapisz na później
PrzepisyPieska maskarada na Times Square

W Nowym Jorku odbyła się piąta już maskarada psów, czyli Dog Day Masquerade. Czworonogi, których kostiumy najlepiej oddawały ducha Times Square zgarniały nagrody. A organizacja Animal Haven zachęcała do wzięcia udziału w ich akcji “Adopt-A-Pet” (Zaadoptuj zwierzaka). Zobacz jak nowojorczycy wyrażają swoją miłość do zwierząt.

Redakcja WP Kobieta
Sałatka włoska od zawsze polska
Zapisz na później
PrzepisySałatka włoska od zawsze polska

Dla mnie PRL nierozerwalnie kojarzy się jednak z „sałatką włoską”, zwaną również jarzynową. Do tej pory nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie dlaczego ta prosta potrawa cieszyła się w Polsce takim wzięciem?

Redakcja WP Kobieta
Zrobili tabloidy w konia!
Zapisz na później
PrzepisyZrobili tabloidy w konia!

Przyzwyczailiśmy się do tego, że to tabloidy robią z gwiazd i przy okazji czytelników balona publikując wyssane z palca informacje. Tym razem jednak los się na nich zemścił. Ten „los” nazywa się Chris Atkins i jest reżyserem filmu dokumentalnego „Starsuckers”, który opowiada o tym jak działa plotkarska prasa.

Redakcja WP Kobieta
Zupa buraczkowa  - leczy, krzepi i rozgrzewa
Zapisz na później
PrzepisyZupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa

Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej diety – mało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak: magnez, potas, czy wapń.

Damiesa
Paryż królestwem czekolady
Zapisz na później
PrzepisyParyż królestwem czekolady

W Paryżu odbywają się właśnie XV Międzynarodowe Targi Czekolady. Producenci wymyślnych słodkości z całego świata zjeżdżają, żeby zaprezentować swoje wyroby, zaczarować, uzależnić i pokazać, że z czekolady też może powstać dzieło sztuki.

Redakcja WP Kobieta
Kult celebry poniża nas wszystkich
Zapisz na później
PrzepisyKult celebry poniża nas wszystkich

Czym żyje świat? Plotką. Skandalem. Życiem gwiazd. Postaci znane z pierwszych stron gazet, z telewizji, filmu i sceny, otacza kult, który osiąga często absurdalne rozmiary. Wszyscy mimowolnie ulegamy nowej modzie na kult celebry. Tylko czy wszyscy celebryci są naszego zainteresowania warci? I jak ten kult wpływa na osoby, które go wyznają?

Redakcja WP Kobieta
Mężczyźni boją się mądrych i pięknych kobiet?
Zapisz na później
PrzepisyMężczyźni boją się mądrych i pięknych kobiet?

Czy jesteśmy świadkami realizacji przesłania zawartego w filmie „Seksmisja”, który obchodzi właśnie jubileusz 25-lecia? Czy rzeczywiście świat, w którym kobiety świetnie radzą sobie bez mężczyzn jest możliwy?

Redakcja WP Kobieta
"Jedzenie ma łączyć!"
Zapisz na później
Przepisy"Jedzenie ma łączyć!"

Co może z ciebie wyrosnąć, jeśli rodzice prowadzą restaurację obdarzoną hojnie przez krytyków gwiazdkami Michelin? Szef i restaurator z lokalem odznaczonym gwiazdkami Michelin... Giorgio Locatelli jest na to żywym przykładem.

Redakcja WP Kobieta