Zdarzają się randki doskonałe. Bywają też randki kiepskie: nudne, dłużące się. Oto najważniejsze rady dla pań, żeby wymarzone spotkanie nie okazało się totalnym niewypałem. Z porad mogą skorzystać też panowie.
Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi od kotleta? A ten węgielek – to kotlet? To coś, co kolorem przypomina jajecznicę, to też kotlet? A na pewno dosmażony? I czemu znów wszystko ocieka tłuszczem...
Cyberprzemoc może mieć postać wyzywania któregoś z anonimowych użytkowników jakiegoś forum, szantażowania lub zamieszczenia o kimś kompromitujących informacji. Jak sobie z nią radzić?
Amerykańska restauracja pobiła rekord świata i przygotowała największy klopsik (a właściwie klops) mięsny na świecie.
Ten malezyjski lokal jest tak daleki od zachodniego wyobrażenia jadłodajni typu fast food, jak to tylko możliwe. A jednak restauracja McCurry z Kuala Lumpur naraziła się takiemu gigantowi jak McDonald’s.
W Stanach Zjednoczonych powstają kluby nocne, których oferta skierowana jest przede wszystkim do osób w rozmiarze XXXL.
Narzekasz na niego ciągle. Ale przecież tak naprawdę mocno go kochasz i drżysz na myśl, że coś złego mogłoby się mu przydarzyć. Czym Cię tak ujmuje, że czasami jesteś w stanie puścić w niepamięć nawet jego duże przewinienia?
Naukowcy apelują, by osoby spożywające dużą ilość produktów ryżowych, zmodyfikowały nieco swoje nawyki żywieniowe.
W Libanie trzystu kucharzy zapisało się w Księdze rekordów
Guinnessa, przygotowując gargantuiczną ilość tabbouleh - tradycyjnej libańskiej sałatki z kuskusu i pomidorów.
W czasach komuny placki ziemniaczane były odpowiednikiem dzisiejszego kebabu i pizzy. Potem placki weszły przebojem na salony. Serwować je zaczęły nawet najbardziej eleganckie restauracje z „polskim” jedzeniem.
Niewierni, nieczuli, niekomunikatywni pracoholicy? Wyniki badań przedstawiają mężczyzn w nowym świetle!
Wiemy już, że z oliwą możemy zdziałać cuda. Ba, poradziliśmy sobie nawet z octem (i przeżyliśmy!). Dziś czas na majonez. Nie wiedzieć czemu dressingi na bazie majonezu zatrzymały się na etapie istnienia dwóch – dressing majonezowy (czyli majonez solo, najlepiej kupić od razu taki lejący się – tajemnice rozrzedzania wszakże zabrali do grobu alchemicy) i dip czosnkowy (czytaj – majonez z posiekanym czosnkiem). Czasami jeszcze można spotkać dressing majonezowo – musztardowy – czyli majonez z musztardą w proporcjach „jak się sypnie”, z przewagą tego pierwszego. Nie macie tego już dość? Ja tak, i dlatego powstał ten tekst. Oto przepisy na trzy dressingi na bazie majonezu, które, jak zawsze zresztą, są proste w przygotowaniu, zrobienie ich zajmuje niedużo czasu, a stanowią miłą odmianę.
Częste picie białego wina może niszczyć szkliwo zębów - fakt znany od dawna winiarzom i somelierom potwierdzają teraz badania niemieckie.
Dzisiaj triumfy święcą tam dania łączące wpływy kuchni karaibskiej, pakistańskiej, włoskiej, chińskiej, hinduskiej czy irlandzkiej. Oto kuchnia fusion.
Z czym kojarzą się większości nas Włochy? Ze wspaniałą kuchnią, prawda? To dlaczego na wieść, że jadę do Wenecji , znajoma amerykańska recenzentka kulinarna wykrzykuje – „Tylko nie jedz nic w centrum!"?
To oni sprawdzają dla Was restauracje, które potem znajdą się (bądź nie) w słynnym przewodniku po restauracjach i hotelach Michelin. Zanotują w swej pamięci najdrobniejszy szczegół z restauracyjnego spektaklu.
W Nowym Jorku odbyła się piąta już maskarada psów, czyli Dog Day Masquerade. Czworonogi, których kostiumy najlepiej oddawały ducha Times Square zgarniały nagrody. A organizacja Animal Haven zachęcała do wzięcia udziału w ich akcji “Adopt-A-Pet” (Zaadoptuj zwierzaka). Zobacz jak nowojorczycy wyrażają swoją miłość do zwierząt.
Dla mnie PRL nierozerwalnie kojarzy się jednak z „sałatką włoską”, zwaną również jarzynową. Do tej pory nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie dlaczego ta prosta potrawa cieszyła się w Polsce takim wzięciem?
Przyzwyczailiśmy się do tego, że to tabloidy robią z gwiazd i przy okazji czytelników balona publikując wyssane z palca informacje. Tym razem jednak los się na nich zemścił. Ten „los” nazywa się Chris Atkins i jest reżyserem filmu dokumentalnego „Starsuckers”, który opowiada o tym jak działa plotkarska prasa.
Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej diety – mało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki takie jak: magnez, potas, czy wapń.
W Paryżu odbywają się właśnie XV Międzynarodowe Targi Czekolady. Producenci wymyślnych słodkości z całego świata zjeżdżają, żeby zaprezentować swoje wyroby, zaczarować, uzależnić i pokazać, że z czekolady też może powstać dzieło sztuki.
Czym żyje świat? Plotką. Skandalem. Życiem gwiazd. Postaci znane z pierwszych stron gazet, z telewizji, filmu i sceny, otacza kult, który osiąga często absurdalne rozmiary. Wszyscy mimowolnie ulegamy nowej modzie na kult celebry. Tylko czy wszyscy celebryci są naszego zainteresowania warci? I jak ten kult wpływa na osoby, które go wyznają?
Czy jesteśmy świadkami realizacji przesłania zawartego w filmie „Seksmisja”, który obchodzi właśnie jubileusz 25-lecia? Czy rzeczywiście świat, w którym kobiety świetnie radzą sobie bez mężczyzn jest możliwy?
Co może z ciebie wyrosnąć, jeśli rodzice prowadzą restaurację obdarzoną hojnie przez krytyków gwiazdkami Michelin? Szef i restaurator z lokalem odznaczonym gwiazdkami Michelin... Giorgio Locatelli jest na to żywym przykładem.