Przepisy

Przepisy

Zrobiła smoothie ze swojego łożyska. Piją je mąż i dziecko
PrzepisyZrobiła smoothie ze swojego łożyska. Piją je mąż i dziecko

Matka czwórki dzieci zamówiła smoothie z własnego łożyska. Mąż i synek kobiety raczą się nim z przyjemnością i uważają je za smaczne.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
Tak ukoisz swój żołądek po przejedzeniu
Zapisz na później
PrzepisyTak ukoisz swój żołądek po przejedzeniu

Zapewniamy, że poczujesz ogromną ulgę, kiedy wykorzystasz te sposoby. Są bezpieczne i szalenie skuteczne!

Aleksandra Hangel
7 sposobów na faszerowane jajka wielkanocne
Przepisy7 sposobów na faszerowane jajka wielkanocne

Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu. Poniżej prezentujemy siedem nietypowych i zupełnie różnych receptur na faszerowane jajka. Warto wypróbować je na Wielkanoc, ale z pewnością urozmaicą też zwyczajne niedzielne śniadania.

Agata Dutkiewicz
Ile filiżanek kawy możemy pić dziennie? Naukowcy tłumaczą
PrzepisyIle filiżanek kawy możemy pić dziennie? Naukowcy tłumaczą

Czy kawa jest zdrowa? Takie pytanie notorycznie trafia do wyszukiwarki Google. A to dlatego, że napój jest używką i wiele osób boi się jego skutków. Naukowcy tłumaczą, ile można jej pić.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Zapomnij o uczuciu głodu. Te koktajle są bardzo sycące
PrzepisyZapomnij o uczuciu głodu. Te koktajle są bardzo sycące

Są słodkie, zawierają dużo witamin, a także pomagają zapomnieć o uczuciu głodu. Owocowe koktajle można przyrządzić samemu w domu. Przeczytaj, jakie składniki najlepiej połączyć ze sobą.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Wykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów
PrzepisyWykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów

Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.

oprac. Marta Dragan
Zastąp ziemniaka batatem. Płyną z tego same korzyści
PrzepisyZastąp ziemniaka batatem. Płyną z tego same korzyści

Choć wciąż przegrywają z kartoflami, są bogatym źródłem witamin. W kuchni możemy wyczarować z nich sałatkę, zrobić wegańskie chilli lub po prostu ugotować i podać ze schabowym. Z jedzenia słodkich ziemniaków są same korzyści.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Czego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów
PrzepisyCzego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów

Uwielbiamy kupować i często robimy zakupy na zapas. Bo suche produkt mają długi terminy ważności, a barek na słodycze pomieści przecież dodatkową ciasteczka. Jak się okazuje niektórymi smakołykami będzie trzeba najeść się na zapas. Bo za 50 lat może zabraknąć ich na półkach sklepowych.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
5 produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
Przepisy5 produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka

O tym, że palenie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wiedzą wszyscy. Ale czy wiedzieliście, że ma na to wpływ także to, jakie produkty jecie? Poznajcie je i pomyślcie o ograniczeniu ich w swojej diecie.

Aleksandra Hangel
Ananasy wracają do łask. Wyprzedziły awokado
PrzepisyAnanasy wracają do łask. Wyprzedziły awokado

Sałatka, pasta, jajka, koktajl, a nawet i grzanki. Od kilku lat millenialsi do wszystkich potraw dodają awokado. Najpopularniejszy kuzyn gruszki musi zejść jednak już z podium. Bo teraz przyszła moda na ananasa.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Sekret pieczonych ziemniaczków. Masz ten składnik w kuchni
PrzepisySekret pieczonych ziemniaczków. Masz ten składnik w kuchni

Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Jednak przygotowanie ich nie jest wcale proste. Ekspert radzi, co dodać, by ziemniaki z zewnątrz były rumiane i chrupiące, a w środku delikatne i miękkie.

oprac. Katarzyna Gileta
Ryby, których lepiej unikać. Mogą zaszkodzić
PrzepisyRyby, których lepiej unikać. Mogą zaszkodzić

Jedzmy ryby – słyszmy to wszyscy. Owszem, ryby są bardzo pożywne i korzystnie wpływają na zdrowie, ale niektóre gatunki, zamiast pomóc, mogą tylko zaszkodzić. Które ryby powinny zniknąć z naszych stołów?

Rafał Natorski
Dzień Żelków. Obalamy mity o słodkiej przekąsce
PrzepisyDzień Żelków. Obalamy mity o słodkiej przekąsce

Żelki, uważane za jeden z najbardziej niezdrowych produktów spożywczych, 28 marca mają swoje święto. Choć zarówno dietetycy jak i dentyści od lat prowadzą kampanię zniechęcają do jedzenia tych galaretowatych słodkości, cieszą się one ogromną popularnością, a niejeden przedsiębiorca na ich produkcji dorobił się milionów.

Agata Dutkiewicz
To ona króluje w przewodniku Michelin. Poznaj restauratorkę Beatę Gawędę-Pawełek
Zapisz na później
PrzepisyTo ona króluje w przewodniku Michelin. Poznaj restauratorkę Beatę Gawędę-Pawełek

Podobno ważną rzeczą, żeby nie zanudzić się w związku, jest mieć wspólną pasję. Dla Beaty Gawędy-Pawełek i jej męża Daniela Pawełka tą pasją okazała się gastronomia. Łącznie mają pięć restauracji – on trzy, ona dwie. Wszystkie są opisane w prestiżowym przewodniku Michelina.

Przemysław Bociąga
Wiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka
PrzepisyWiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka

Jest za to odpowiedzialny pewien tajemniczy enzym, który wykorzystuje się także w... przetwórstwie mięsa. Ponadto, może pomóc uporać się z bólem.

Aleksandra Hangel
Amaro znowu z gwiazdką. Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin
Zapisz na później
PrzepisyAmaro znowu z gwiazdką. Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin

Szósty rok z rzędu Atelier Amaro oraz Restauracja Senses zostały nagrodzone gwiazdkami Michelin. W tegorocznym przewodniku znalazły się aż 54 polskich restauracji – 30 z Warszawy i 24 z Krakowa.

oprac. Ewa Bukowiecka-Janik
Modny deser może być śmiertelnie niebezpieczny
PrzepisyModny deser może być śmiertelnie niebezpieczny

Szturmem podbija świat, choć bywały przypadki, że okaleczył ludzi na całe życie. Kucharze go uwielbiają, bo zdecydowanie przyspiesza im przygotowywanie deserów. Jakie są skutki, gdy użyje się go nieumiejętnie?

Aleksandra Hangel
Co zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje
PrzepisyCo zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje

Bez niego trudno sobie wyobrazić wielkanocną sałatkę, już o fantazyjnie udekorowanych nim jajkach nie wspominając. Jednak w spożyciu majonezu bez wątpienia należy zachować umiar. Warto również poszukać trochę zdrowszej, a często równie smakowitej alternatywy.

Rafał Natorski
Lepiej mniej niż więcej. Te produkty należy ograniczyć
PrzepisyLepiej mniej niż więcej. Te produkty należy ograniczyć

Pewnych produktów lepiej nie jeść, ponieważ nie wpływają dobrze na zdrowie. Nie wszystkie warzywa i owoce są wskazane, niektóre lepiej wyłączyć z diety. Przypominamy listę produktów, którą warto zapamiętać, aby nie popełniać błędów w sklepie.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik
PrzepisyNie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik

Przygotowanie obiadu dla rodziny zajmuje nawet kilka godzin. Gdy chcemy podać pierwsze i drugie danie w tym samym czasie, często brakuje nam palników. Co zrobić, aby wszystko z kuchni wyszło na czas? Podpowiadamy.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Cała prawda o szpinaku
Zapisz na później
PrzepisyCała prawda o szpinaku

26 marca świętujemy Dzień Szpinaku, jednego z najzdrowszych i najmniej chyba docenianych warzyw. Przebojem podbił kuchnie nawet najbardziej ekskluzywnych restauracji, a co za tym idzie powstały setki przepisów na fantastyczne dania ze szpinaku.

Agata Dutkiewicz
Wybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?
Zapisz na później
PrzepisyWybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?

Mięso nieustannie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. W dobie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz częściej zwracamy uwagę na jego jakość i wpływ na zdrowie. Niezależnie od rodzaju mięsa, warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą wybrać odpowiedni i bezpieczny produkt.

Redakcja WP Kobieta
Tych produktów lepiej unikaj. Po pięćdziesiątce nie wszystko jest zdrowe
PrzepisyTych produktów lepiej unikaj. Po pięćdziesiątce nie wszystko jest zdrowe

Nie zawsze odżywiamy się mądrze, ale im jesteśmy starsi, tym bardziej powinniśmy dbać o swoje zdrowie. Jest dużo produktów spożywczych, które podnosi ciśnienie, a także ma działanie rakotwórcze. Przeczytaj, których potraw lepiej unikać po przekroczeniu pięćdziesiątki.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nareszcie! Badania potwierdzają: w pracy będziemy bardziej produktywni dzięki… pizzy
PrzepisyNareszcie! Badania potwierdzają: w pracy będziemy bardziej produktywni dzięki… pizzy

Pizza poprawia jakość pracy. To nie żart. Naukowcy udowodnili, że jedzenie pizzy na obiad w godzinach pracy zwiększa naszą produktywność bardziej niż obietnica podwyżki. Jest jednak jeden warunek – musi być darmowa.

oprac. Ewa Bukowiecka-Janik