Matka czwórki dzieci zamówiła smoothie z własnego łożyska. Mąż i synek kobiety raczą się nim z przyjemnością i uważają je za smaczne.
Zapewniamy, że poczujesz ogromną ulgę, kiedy wykorzystasz te sposoby. Są bezpieczne i szalenie skuteczne!
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu. Poniżej prezentujemy siedem nietypowych i zupełnie różnych receptur na faszerowane jajka. Warto wypróbować je na Wielkanoc, ale z pewnością urozmaicą też zwyczajne niedzielne śniadania.
Czy kawa jest zdrowa? Takie pytanie notorycznie trafia do wyszukiwarki Google. A to dlatego, że napój jest używką i wiele osób boi się jego skutków. Naukowcy tłumaczą, ile można jej pić.
Są słodkie, zawierają dużo witamin, a także pomagają zapomnieć o uczuciu głodu. Owocowe koktajle można przyrządzić samemu w domu. Przeczytaj, jakie składniki najlepiej połączyć ze sobą.
Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.
Choć wciąż przegrywają z kartoflami, są bogatym źródłem witamin. W kuchni możemy wyczarować z nich sałatkę, zrobić wegańskie chilli lub po prostu ugotować i podać ze schabowym. Z jedzenia słodkich ziemniaków są same korzyści.
Uwielbiamy kupować i często robimy zakupy na zapas. Bo suche produkt mają długi terminy ważności, a barek na słodycze pomieści przecież dodatkową ciasteczka. Jak się okazuje niektórymi smakołykami będzie trzeba najeść się na zapas. Bo za 50 lat może zabraknąć ich na półkach sklepowych.
O tym, że palenie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wiedzą wszyscy. Ale czy wiedzieliście, że ma na to wpływ także to, jakie produkty jecie? Poznajcie je i pomyślcie o ograniczeniu ich w swojej diecie.
Sałatka, pasta, jajka, koktajl, a nawet i grzanki. Od kilku lat millenialsi do wszystkich potraw dodają awokado. Najpopularniejszy kuzyn gruszki musi zejść jednak już z podium. Bo teraz przyszła moda na ananasa.
Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Jednak przygotowanie ich nie jest wcale proste. Ekspert radzi, co dodać, by ziemniaki z zewnątrz były rumiane i chrupiące, a w środku delikatne i miękkie.
Jedzmy ryby – słyszmy to wszyscy. Owszem, ryby są bardzo pożywne i korzystnie wpływają na zdrowie, ale niektóre gatunki, zamiast pomóc, mogą tylko zaszkodzić. Które ryby powinny zniknąć z naszych stołów?
Żelki, uważane za jeden z najbardziej niezdrowych produktów spożywczych, 28 marca mają swoje święto. Choć zarówno dietetycy jak i dentyści od lat prowadzą kampanię zniechęcają do jedzenia tych galaretowatych słodkości, cieszą się one ogromną popularnością, a niejeden przedsiębiorca na ich produkcji dorobił się milionów.
Podobno ważną rzeczą, żeby nie zanudzić się w związku, jest mieć wspólną pasję. Dla Beaty Gawędy-Pawełek i jej męża Daniela Pawełka tą pasją okazała się gastronomia. Łącznie mają pięć restauracji – on trzy, ona dwie. Wszystkie są opisane w prestiżowym przewodniku Michelina.
Jest za to odpowiedzialny pewien tajemniczy enzym, który wykorzystuje się także w... przetwórstwie mięsa. Ponadto, może pomóc uporać się z bólem.
Szósty rok z rzędu Atelier Amaro oraz Restauracja Senses zostały nagrodzone gwiazdkami Michelin. W tegorocznym przewodniku znalazły się aż 54 polskich restauracji – 30 z Warszawy i 24 z Krakowa.
Szturmem podbija świat, choć bywały przypadki, że okaleczył ludzi na całe życie. Kucharze go uwielbiają, bo zdecydowanie przyspiesza im przygotowywanie deserów. Jakie są skutki, gdy użyje się go nieumiejętnie?
Bez niego trudno sobie wyobrazić wielkanocną sałatkę, już o fantazyjnie udekorowanych nim jajkach nie wspominając. Jednak w spożyciu majonezu bez wątpienia należy zachować umiar. Warto również poszukać trochę zdrowszej, a często równie smakowitej alternatywy.
Pewnych produktów lepiej nie jeść, ponieważ nie wpływają dobrze na zdrowie. Nie wszystkie warzywa i owoce są wskazane, niektóre lepiej wyłączyć z diety. Przypominamy listę produktów, którą warto zapamiętać, aby nie popełniać błędów w sklepie.
Przygotowanie obiadu dla rodziny zajmuje nawet kilka godzin. Gdy chcemy podać pierwsze i drugie danie w tym samym czasie, często brakuje nam palników. Co zrobić, aby wszystko z kuchni wyszło na czas? Podpowiadamy.
26 marca świętujemy Dzień Szpinaku, jednego z najzdrowszych i najmniej chyba docenianych warzyw. Przebojem podbił kuchnie nawet najbardziej ekskluzywnych restauracji, a co za tym idzie powstały setki przepisów na fantastyczne dania ze szpinaku.
Mięso nieustannie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. W dobie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz częściej zwracamy uwagę na jego jakość i wpływ na zdrowie. Niezależnie od rodzaju mięsa, warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą wybrać odpowiedni i bezpieczny produkt.
Nie zawsze odżywiamy się mądrze, ale im jesteśmy starsi, tym bardziej powinniśmy dbać o swoje zdrowie. Jest dużo produktów spożywczych, które podnosi ciśnienie, a także ma działanie rakotwórcze. Przeczytaj, których potraw lepiej unikać po przekroczeniu pięćdziesiątki.
Pizza poprawia jakość pracy. To nie żart. Naukowcy udowodnili, że jedzenie pizzy na obiad w godzinach pracy zwiększa naszą produktywność bardziej niż obietnica podwyżki. Jest jednak jeden warunek – musi być darmowa.