Drożdżówka to ciasto, które jest jak plaster na rany. Puchate i koniecznie jeszcze ciepłe jest idealne na wszelkie smutki, obniżony nastrój i chwile, podczas których potrzebujemy się na moment zatrzymać i po prostu kontemplować ciszę. Albo posłuchać ulubionej muzyki, poczytać dobrą książkę, czy spędzić czas z przyjaciółmi. To po prostu takie ciasto, które pozwala naładować baterie naszego samopoczucia. A drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to już w ogóle! :)
Placki po węgiersku inaczej nazywane są również plackami po zbójnicku. Autorka przepisy Paulina Krajewska, tak pisze na temat tego dania:
- Lubię je chyba, aż za bardzo, bo gdy są w karcie restauracji, to zwykle kończy się to na bardzo konkretnym zamówieniu. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie praktycznie każdorazowy zawód, że albo placki są zbyt nasączone tłuszczem, albo za bardzo wysmażone, albo całość jest przesolona, albo znowu dodatki są totalnie od czapy. Jakiś czas temu postanowiłam sobie nawet, że nie będę ich już nigdy zamawiać poza domem. Od tego też czasu robię je po swojemu tak, jak lubię najbardziej. I jeszcze ani razu się nie zawiodłam :)
Muffiny ze spaghetti bolognese to rewelacyjny pomysł nie tylko dla dzieci, ale też na wszelkie pikniki, zabranie ich w trasę, do pracy lub na uczelnię w ramach niebanalnego obiadu. Każdy miłośnik zabawnych i nietypowych pyszności będzie nimi zachwycony - w szczególności najmłodsi!
Jeśli chcesz schudnąć jeszcze przed nadejściem lata, dieta oparta na zupach jest świetnym rozwiązaniem. Zupy są pyszne i pożywne, a jedząc je często łatwiej jest zrzucić wagę.
Key lime pie to zdecydowanie jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Po raz pierwszy miałam okazję go spróbować będąc przez kilka dni w Kopenhadze z racji wizyty w Nomie. Już wtedy wiedziałam, że prędzej, czy później zrobię tę słodkość i będę się nią zajadać wspominając te niezapomniane chwile. Teraz dzielę się odrobiną z nich również z Tobą!
Uwielbiasz smaki coli? Rzadko zdarza ci się przejść w sklepie obok niej obojętnie? Warto ją kupić i wykorzystać do całkiem innego celu. Czy wiesz, że można ją zastosować również w domu? Cola czyści ubrania i naczynia, układa włosy i odświeża kwiaty. Poznaj jej korzyści.
Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w nastrój wyjątkowej wyjątkowości. Ostatnio zrobiłam przepyszny tort, którym koniecznie chcę się podzielić również z Tobą. Jest odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Przełożyłam je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorowałam minimalistycznie, ale z odrobina finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.
Grzybica, tłuste włosy, plamy na dywanie - czy jeden środek może poradzić sobie z tymi problemami? Tak, a znajdziesz go w kuchni. Skrobia kukurydziana stosowana jest nie tylko do przyrządzania potraw, ale może być również doskonałym lekarstwem i środkiem czyszczącym. Do czego jeszcze możemy ją wykorzystać?
Sezon grillowy bezsprzecznie kojarzy się z ociekającym na ruszcie mięsem, kiełbasami i kaszanką. Ale jak się okazuje grillować można nie tylko mięsa. Podpowiadamy, jak obchodzić się na ruszcie z rybą, nabiałem, warzywami, owocami, a także słodyczami.
Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa - wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku. Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie natury? Podpowiadamy, jakie dania i smakołyki warto zapakować do piknikowego kosza.
Grillowanie to dla wielu Polaków niepisany sport narodowy. Grill jest dobry pretekstem do towarzyskiego spotkania i pozwala tanio urządzić ogrodowe przyjęcie. Ponadto potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Zbliżający się długi weekend majowy to doskonała okazja do przygotowania na ruszcie najlepszych mięsnych dań.
Możesz je usmażyć, przygotować sos, który nada potrawom łagodniejszy smak, nałożyć na oczy i twarz. Poznaj sprawdzone sposoby wykorzystania ogórków.
Po jednej stronie barykady: kobiety robiące zakupy, gotujące obiady, dbające o pełną lodówkę. Po drugiej stronie: znakomici szefowie kuchni, wśród których przeważają mężczyźni. Jak więc naprawdę jest z tym gotowaniem? Komu wychodzi to lepiej?
Poddawanie mięsa konserwacji jest tak stare jak łowiectwo. W efekcie w każdej kulturze i kuchni znajdzie się miejsce dla wędlin, tworzonych w zróżnicowany sposób i podawanych w odmiennych formach. Łączy je jedno – są prawdziwymi słodyczami dla dorosłych smakoszy.
Wielkanoc to czas szczególny. Wiosenny, rodzinny, radosny i kolorowy. Marka Lindt przygotowała specjalnie na tę wyjątkową okazję Złotego Zajączka, który udekoruje świąteczny stół, ubarwi koszyczki wielkanocne i będzie słodkim upominkiem.
Wykorzystaj urok i niepowtarzalny charakter produktów Lindt i zaskocz swoich bliskich subtelnymi i wyjątkowymi wielkanocnymi dekoracjami. Spraw aby nadchodzące święta były naprawdę słodkie!
Malutkie, gigantyczne, podwójne lub bardzo drogie… Jajka! Sprawdź nasz przegląd najdziwniejszych jajek w swoim rodzaju i historii.
Koniec postu nie musi wcale oznaczać nieumiarkowanego objadania się. Święta mogą być wszak bogate duchowo, ale lekkie dla organizmu.
Tradycyjna polska Wielkanoc nijak się ma do diety wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale to nie znaczy, że trzeba zapijać wodą razowca, patrząc jak inni zajadają się białą kiełbasą.
Wiosna to wyjątkowy czas, w którym świat budzi się do życia. Warto, aby świąteczne upominki miały w sobie również coś niecodziennego. Jednym z pomysłów na wyrażenie naszej pamięci i troski, może być podarunek w formie samodzielnie przygotowanych smakołyków.
Tuczy czy odchudza? Psuje zęby czy je chroni? Czy jest dla kobiet przekleństwem czy raczej panaceum? Jaka jest tak naprawdę wartość czekolady? Sprawdźmy, nim umieścimy słodkie przysmaki w koszyczku wielkanocnym.
Biała kiełbasa to jeden z najbardziej popularnych produktów na wielkanocnym stole. Choć większości z nas wydaje się, że to typowo polski specjał, swoje źródło pochodzenia ma w niemieckiej tradycji kulinarnej.
Oprócz podstawowych produktów, w koszyczku mogą znaleźć się dekoracyjne dodatki, które upiększą święconkę. Do przygotowania wielkanocnego koszyczka warto zaprosić dzieci, będzie to nie tylko świetny sposób na wspólną zabawę, ale pozwoli to również maluchom poznać chrześcijańską tradycję.
Chrzan to element wielkanocnej tradycji, który ze względu na swoją symbolikę musi się znaleźć nie tylko na świątecznym stole, ale również w święconce. To także jedna z najzdrowszych przypraw, bardzo ceniona w polskiej kuchni.