Nie myl go z napojem energetycznym. Dobry izotonik nie zawiera kofeiny ani substancji pobudzających. Pomoże ci natomiast nawodnić organizm i wyrównać poziom elektrolitów.
Nie jedzą jajek, nie piją mleka - jak weganie radzą sobie z pieczeniem? Sposobów na proste zamienniki jest wiele. Wśród najczęściej wykorzystywanych są siemię lniane, tofu i musy owocowe. Sprawdźcie jak łatwo zastąpić jajka w domowych wypiekach.
Smażone kwiaty cukinii z kaszą jaglaną i ricottą to oryginalna przekąska, która nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje, a jej przygotowanie jest bardzo przyjemne.
Te małe niepozorne niteczki to najdroższa przyprawa na świecie. Wykorzystywana już w starożytności, wciąż ma wiele zastosowań w przemyśle. Kochają go kucharze - słynne włoskie żółte risotto nie może się bez niego obejść. Jego pozyskiwanie to sprawa polityczna.
Lato to czas owoców. Ciasta, słodkie desery, dżemy - lista możliwości jest długa. Z sezonowych produktów można wyczarować też domowe nalewki.
Nawet najtrudniejsze zalecenia żywieniowe mogą okazać się banalne kiedy odkryjemy koktajle. Zblendowanie czy wyciśnięcie owoców i warzyw to najprostszy sposób nie tylko na smaczny posiłek, ale też na dostarczenie wszystkich niezbędnych minerałów, witamin i innych pożytecznych składników.
Idealna, słodka propozycja na podwieczorek w gronie rodziny lub spotkanie z przyjaciółkami.
Czekolada – jeden z tych produktów, z którymi ciężko jest się rozstać będąc na diecie. Na szczęście istnieją w naturze zamienniki. Jednym z nich jest karob, czyli mączka z chleba świętojańskiego. Zdrowy, o smaku podobnym do kakao, oszuka niejednego fana czekolady
Szwedzkie pulpety z cynamonem (köttbullar) charakteryzują się przede wszystkim małym rozmiarem oraz nietuzinkowym smakiem i przyjemnym aromatem - wszystko to za sprawą korzennych przypraw, które z mięsem komponują się znakomicie.
Jedliście kiedyś sernik w wersji mini? Jak twierdzi autorka tego przepisu Paulina Krajewska to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej wersji sernika szczególnie, gdy szykuje wam się impreza, piknik lub po prostu spokojne popołudnie z dobrą herbatą.
Rocznie na świecie wypija się 400 mld filiżanek kawy. W oparciu o lokalne zwyczaje i dostępność produktów, niemal każde z państw opracowało własne receptury, sposoby przygotowania czy serwowania „małej czarnej”.
Sezon na letnie owoce w pełni, dlatego warto poeksperymentować w kuchni i przyrządzić nietypowe, bo pieczone pierogi z malinowym farszem.
Na jej punkcie oszaleli Amerykanie. Została okrzyknięta najszybciej rozwijającym się kawowym trendem świata. Kawa nitro - co jest w niej tak wyjątkowego? Wygląda jak piwo, a smakuje jak kawa. Parzona na zimno, pod wysokim ciśnieniem, dodatkowo nasycana jest azotem.
Monotonne śniadania z tradycyjnymi kanapkami w roli głównej mogą się znudzić. Aby urozmaicić nieco ten posiłek warto przygotować chlebek z cukinii, który idealnie łączy się z różnego rodzaju śniadaniowymi specjałami.
Latem nie mamy ochoty na ciasta z ciężkostrawnymi kremami. Doskonałą propozycją na wakacyjny deser będzie natomiast tarta z kiwi i mascarpone. Autorka przepisu o tym smakołyku pisze tak: "Tarta jest efektem eksperymentalnych poszukiwań smacznych wypieków z dodatkiem tych owoców. Połączenie ich z tropikalnym kokosem oraz kremowym serkiem mascarpone sprawia, że całość jest zaskakująco smaczna i efektowna".
Chłodnik to klasyka wakacyjnej kuchni. Kto by miał ochotę na gorący rosół, gdy z nieba leje się żar?
Owoce egzotyczne coraz częściej trafiają na polskie stoły. Jednym z takich produktów jest melon. Blogerka Paulina Krajewska wykorzystała go do przygotowania pysznej zupy. Pisze o niej następująco:
- Zupa krem z melona to dla miłośników tego owocu przepyszna gratka. Ja uwielbiam wszelkie kremowe zupy, melon natomiast to mój ulubiony owoc, dlatego też taka zupa jest dla mnie strzałem w dziesiątkę. Wspaniale orzeźwia, wprowadzając w egzotyczny klimat za sprawą mleczka kokosowego oraz przypraw. Podana na ciepło będzie pysznie rozgrzewać podczas chłodnych dni!
Panna cotta z fiołkami i białą czekoladą to kwintesencja rozpływającej się w ustach słodkiej delikatności. Dodatek białej czekolady nadaje deserowi jeszcze bardziej kremowej struktury, a fiołki sprawiają, że całość jest intrygująca, niebanalna, urocza i odrobinę bajeczna.
Sezon na truskawki trwa, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania jednego z prostszych deserów. Muffinki to idealna propozycja na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.
Pizza na spodzie z kapusty kiszonej to niebanalny sposób na wykorzystanie kiszonej kapusty, która została po niedzielnym obiedzie. To również rewelacyjny patent na przepyszny i zdrowy spód do włoskiego przysmaku - w końcu ile można jeść pizzę na ciężkim, mączystym, drożdżowym spodzie zmieniając co najwyżej dodatki. Aby pizza nie rozpadała się podczas przekładania jej kawałków na talerz i jedzenia, najlepiej podawać ją na zimno, gdy składniki połączą się i będą trzymać formę. Ewentualnie, gdy pizza już ostygnie, ponownie można ją krótko podgrzać.
Nie trzeba jechać na urlop do Grecji, aby skosztować śródziemnomorskiej kuchni. Proponujemy klasyczne danie z jagnięciny według przepisu Pauliny Krajewskiej. Blogerka na temat tego przysmaku wypowiedziała się następująco:
- Moussaka to grecka zapiekanka składająca się z warstw mielonego mięsa, bakłażana i pomidorów. Wspaniale komponuje się z winem nawet podczas cieplejszych dni. Kiedy lasagne w przygotowaniu jest dla mnie zbyt czasochłonna, wtedy zwykle idę na kompromis i robię moussakę - warto!
Idealną porą na poranną przerwę kawową jest godzina jedenasta. Profesor Charles Spence z Wydziału Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu Oksfordzkiego ułożył równanie, uwzględniając wiele czynników, w tym towarzystwo, oświetlenie, muzykę czy aromat naparu.
Czerwony to kolor ostrzegawczy, świadczący o zbliżającym się niebezpieczeństwie. Zastawa o takiej barwie mniej kontrastuje z jedzeniem i dzięki temu nasz apetyt maleje.
Czy wiesz, że według receptury serowarskiej do wyprodukowania 1 kilograma pysznego żółtego sera potrzebnych jest 10 litrów mleka? Dzięki temu ser ten jest znakomitym źródłem składników odżywczych.