Ogórki kiszone często nazywane są "polskim dobrem narodowym". W sezonie wielu z nas przygotowuje je samodzielnie. Jeśli jesteś jedną z takich osób, skorzystaj z babcinego patentu, a ogórki się nie zepsują.
W lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Zanim jednak zerwiesz jakiegokolwiek, zastanów się dwa razy, zwłaszcza jeśli nie masz pewności co do gatunku. Lubiane przez wiele osób kurki można pomylić z lisówką pomarańczową, która może wywołać zatrucie. Jak odróżnić od siebie oba grzyby?
Jajecznica to popularne danie śniadaniowe, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednym z licznych dodatków do tej potrawy są kurki. Jak jednak przygotować jajecznicę, aby była puszysta i smaczna? Warto pamiętać o pewnej radzie.
Chociaż w polskiej kuchni można spotkać wiele przepisów z wykorzystaniem cukinii, nie każdy zdaje sobie sprawę, że jej kwiaty również są jadalne. Oprócz wyjątkowego smaku mają wiele innych zalet. Sprawdź, dlaczego warto dodać kwiaty cukinii do codziennej diety.
W 2023 r. minął termin wdrożenia przez Polskę dyrektywy unijnej o jakości wody w kranach. Choć wiele samorządów zapewnia, że picie jej jest całkowicie bezpieczne, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że obecnie przepisy nie zapewniają nam 100-procentwej ochrony.
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Wystarczy wrzucić go do wody i ugotować do miękkości, aby cieszyć się pysznym obiadem. Okazuje się, że technika gotowania makaronu jest ważniejsza, niż nam się wydawało. Większość z nas robi to źle.
Wysokie temperatury nad Polską dają się we znaki. nic więc dziwnego, że każdy z nas szuka sposobu na ochłodę. W upalne dni świetnie sprawdzają się lody. Jedna z internautek pokazała, co było w jej wafelku. Szybko straciła apetyt.
Istnieje naprawdę wiele sposobów na przygotowanie jajka. Na śniadanie można podać jajecznicę, jajka gotowane lub sadzone. Ostatnia opcja bywa kłopotliwa, gdyż jeden błąd może zepsuć smak żółtka.
W trakcie wysokich temperatur jednym z dań, po które sięga większość z nas, są zupy. Jak sprawić, by kultowa ogórkowa była lżejsza? Wystarczy zamienić ziemniaki na inny składnik. Ten przepis sprawi, że rodzina poprosi o dokładkę.
Miłośników warzyw na pewno ucieszy fakt, że właśnie rozpoczyna się sezon na ogórki gruntowe. Lipiec jest miesiącem, w którym są one najjędrniejsze i nadają się do zakiszenia. Jeśli chcesz, aby ogórki kiszone były pełne smaku i aromatu, warto poznać jedną zasadę.
Rosół to tradycyjne danie, które trafia na polskie stoły zazwyczaj w trakcie niedzielnych obiadów. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tej zupy, jednak jeden zdecydowanie może zaskoczyć. Okazuje się, że dodanie do rosołu octu może poprawić jego smak.
Jak często zdarzyło ci się zostawić ciepły ryż na kuchennym blacie? Według znanego dietetyka, po ugotowaniu ryżu należy go jak najszybciej zjeść. W innym przypadku możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Jajecznica to świetny wybór, aby dobrze zacząć dzień. Potrawa ta jest wyborem wielu osób podczas weekendowych śniadań, dodaje energii, jest pożywna i na długo pozostawia uczucie sytości. Jak sprawić, by smakowała jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do niej jeden sekretny składnik.
Frytki są przysmakiem chętnie zajadanym przez dzieci i dorosłych. Ich przyrządzenie jest banalnie proste, a w dodatku są stosunkowo tanie. Kiedy robimy je jednak samodzielnie, nie zawsze smakują tak, jakbyśmy tego chcieli. Na szczęście istnieje prosty trik, by temu zaradzić.
Pierogi z jagodami to dla wielu Polaków smak wakacji. Delikatne ciasto, pyszne owocowe nadzienie, do tego kwaśna śmietana i trochę cukru - czego chcieć więcej? Okazuje się, że do środka warto dodać jeszcze jeden tani składnik, który sprawi, że pierogi będą jeszcze lepsze.
Jak smażyć pieczarki? Chociaż odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista, okazuje się, że wiele osób popełnia prosty błąd. To przez niego grzyby wyjdą niesmaczne oraz wodniste.
Maliny to soczyste i słodkie owoce, które kojarzą się z latem i beztroską. Ich smak i aromat kuszą niejednego smakosza. Jednak czy maliny są dla każdego? Istnieje grupa osób, które powinny zachować ostrożność, a nawet całkowicie zrezygnować z ich jedzenia.
Miłośnicy leśnych wędrówek i poszukiwania grzybów zacierają ręce. Z reguły gorące dni lipca i jego wilgotne noce sprawiały, że koszyki były pełne. Teraz grzybiarze z całej Polski przekazują niepokojące wiadomości.
Już wkrótce zacznie się sezon na kiszenie ogórków. Dobrze więc poznać zasadę naszych babć. Sprawi, że kiszonki będą jędrne, aromatyczne i pełne smaku.
Ziemniaki, kartofle, pyry - jakbyśmy ich nie nazwali, zna je każdy Polak. Ostatnio skład tego popularnego warzywa sprawdziła Fundacja Pro-Test. Wynik wskazał, w którym sklepie znalazł się produkt z pozostałościami pestycydów.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed korzystaniem z kubków termicznych marki ALLESKEN. Powodem wydania komunikatu jest ryzyko związane z obecnością metali ciężkich, które są zagrożeniem dla zdrowia.
Ksiądz Rafał Główczyński, znany w sieci jako "Ksiądz z osiedla", ogłosił, że za kilka dni otwiera klubokawiarnię na schodkach przy Moście Poniatowskiego. "Płacisz, ile możesz (nie ma cennika). Strefa bez alkoholu i używania telefonów komórkowych" - napisał w opublikowanym przez siebie poście.
Lato to czas, kiedy na stołach królują świeże warzywa. Jedną z ukochanych sałatek Polaków jest mizeria. Warto jednak przygotować ją w inny sposób. Sekret tkwi nie tylko w wymianie śmietany na jogurt, ale także doborze dodatków.
O kuchni PRL-u można powiedzieć naprawdę dużo, jednak nie można odmówić jej kreatywności. Wśród dziesiątek zapomnianych przepisów znalazł się też taki, który towarzyszył nam przez całe dzieciństwo. Z łatwością odtworzysz go w domu.