Gotowanie

Gotowanie

ajerkoniak
PrzepisyAjerkoniak. Podajemy prosty przepis

Ajerkoniak to słodki trunek na bazie jajek. Jest to idealny dodatek do deserów i kaw, można modyfikować przepis na ten alkohol, dodając do butelek laskę cynamonu lub wanilii. Jak przygotować ajerkoniak? Podajemy prosty przepis.

oprac. Anna Podlaska
ryba w panierce
PrzepisyPanierka do ryby. Jak przygotować chrupiącą, a zarazem delikatną panierkę?

Panierka do ryby to doskonały pomysł na podkręcenie smaku obiadu. W końcu rybę można przygotować na przeróżne sposoby – każdy znajdzie dla siebie idealny patent. Jeśli lubisz chrupiącą skorupkę na rybie, koniecznie skorzystaj z przepisu na doskonałą panierkę, która zawsze wychodzi.

oprac. Joanna Kobylańska
owoc kaki
PrzepisyKaki. Jak wykorzystać egzotyczny owoc na kilka sposobów? Skorzystaj z przepisów

Kaki zwany inaczej persymoną zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych i nie tylko. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, ponieważ posiada bardzo dużą dawkę betakarotenu. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać ten niecodzienny owoc, koniecznie zajrzyj poniżej.

oprac. Joanna Kobylańska
zupa minestrone
PrzepisyMinestrone. Jak zrobić włoską zupę zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler?

Minestrone to włoska zupa pełna przepysznych warzyw, np. cukinii, marchewki, zielonego groszku czy szpinaku. Może być serwowana na wiele różnych sposobów, dlatego też przypadnie do gustu praktycznie wszystkim. Kluczem do sukcesu w przypadku minestrone jest ugotowanie warzyw al dente – w tym tkwi cały sekret wyśmienitego smaku.

oprac. Joanna Kobylańska
zupa krem z marchewki
PrzepisyZupa krem z marchwi. Jak przygotować delikatne i gęste pierwsze danie?

Zupa krem z marchwi to doskonały sposób na wykorzystanie jednego z najpopularniejszych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako sycące danie dla wszystkich osób, które cenią sobie delikatny smak oraz proste rozwiązania. Wykonanie zupy kremu z marchwi nie zajmuje dużo czasu, za to pozwoli na dostarczenie cennych wartości odżywczych.

oprac. Joanna Kobylańska
syrop z cebuli
PrzepisySyrop z cebuli. Jak zrobić domowe antidotum na wzmocnienie odporności?

Syrop z cebuli to prosty i skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby cieszyć się z pomocnego i zdrowego preparatu. Dzięki domowemu specyfikowi chłodniejsze dni i wieczory nie będą grozić przeziębieniem.

oprac. Joanna Kobylańska
pierogi
PrzepisyPierogi z soczewicą. Jak przygotować niecodzienny farsz do pierogów?

Pierogi z soczewicą to doskonały pomysł na alternatywny dla polskiego dania. Sztandarowe nadzienie można zamienić na pyszny i zachwycający farsz z soczewicą, który na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom. Wariantów na pierogi z soczewicą jest naprawdę wiele, dlatego każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie.

Joanna Kobylańska
przekładane wafle
PrzepisyMasa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów

Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.

Joanna Kobylańska
makaron sojowy z mięsem
PrzepisyMakaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?

Makaron sojowy to nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej. Wbrew nazwie najczęściej produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej albo z batatów. Długość nitek makaronu sojowego symbolizuje długowieczność i nieskończoność. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej ugotować ten azjatycki przysmak, zajrzyj poniżej po kilka cennych wskazówek.

Joanna Kobylańska
ciastka
PrzepisyPaluchy wiedźmy – jak je zrobić?

Halloween tuż tuż. Tego dnia powinno być trochę śmiesznie i strasznie – również na talerzu. Fanki wypieków powinny więc wypróbować przepis cieszący się dużą popularnością w sieci. A chodzi o tzw. Paluchy wiedźmy.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
Nalewka z sosny
PrzepisyNalewka z sosny. Dwa sposoby na jej przygotowanie

Domowa nalewka z sosny pomaga m.in. w leczeniu kilku przypadłości. Nie można jej kupić ani w aptece, ani w sklepach, dlatego zobacz, jak łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu.

Patrycja Ceglińska-Włodarczyk
orzech włoski
PrzepisyNalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić?

Nalewka z orzecha włoskiego to popularny specyfik w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Przygotowanie jej jest banalnie proste, dlatego warto zrobić ją w wolnej chwili i trzymać w razie nagłych problemów zdrowotnych.

oprac. Klaudia Stabach
Fasolka po bretońsku
PrzepisyFasolka po bretońsku. Pyszny przepis od Magdy Gessler

Rozgrzewająca, pyszna i idealna do świeżego pieczywa. Fasolka po bretońsku to wspaniałe danie dla całej rodziny. Zobacz, jak ją przygotować według przepisu Magdy Gessler.

Patrycja Ceglińska-Włodarczyk
naleśniki przepis
PrzepisyNaleśniki Magdy Gessler. Dodaje składnik, dzięki któremu ciasto jest idealne

Magda Gessler ma swoje sposoby na to, aby przygotować idealne naleśniki. Słynna restauratorka dodaje jeden składnik, dzięki któremu ciasto jest chrupiące i po upieczeniu rozpływa się w ustach. Część wytrawnych wielbicieli naleśników może już o nim wiedzieć, dla innych ten dodatek będzie zaskoczeniem.

oprac. Anna Podlaska
placki
PrzepisyPlacki ziemniaczane Magdy Gessler. Prosty przepis, ale trzeba pamiętać o jednym szczególe

Placki ziemniaczane to danie, które można serwować na różne sposoby. Wyśmienicie smakują zarówno na słodko, jak i podawane z wytrawnymi dodatkami. Magda Gessler, która jest królową polskiej kuchni, podała ostatnio świetną recepturę na to danie. Placki ziemniaczane według jej przepisu to smaczny obiad.

oprac. Anna Podlaska
kaki
PrzepisyKaki, czyli perła jesieni. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Przepisy na smaczne dania

Kaki możemy znaleźć na sklepowych półkach od października do grudnia. Wyglądem przypomina pomidora, konsystencją brzoskwinię, a w smaku jest słodkie i do tego nie ma pestek. Kaki jest niskokaloryczne i ma właściwości antynowotworowe. Jakie dania można przygotować z tego owocu? Podajemy kilka propozycji.

oprac. Anna Podlaska
Jak ugotować wegańską zupę ziemniaczaną? Prosty przepis
PrzepisyWegańska zupa ziemniaczana z kilku składników. Tania, sycąca, a przy tym doskonale rozgrzewa

Zupa ziemniaczana to jesienna klasyka. Gęsta, kremowa i sycąca rozgrzewa w jesienne popołudnia, a ugotowanie jej zajmuje zaledwie kwadrans. Do przygotowania podstawowej wersji kartoflanki potrzebujesz tylko kilku składników. Nasza wersja jest nie tylko banalna w przygotowaniu, ale również wegańska – możesz ją zaserwować osobom niejedzącym mięsa czy alergikom uczulonym na nabiał.

Hanna Szczesiak
Kaki (persymona) to jeden z najpopularniejszych jesiennych owoców
PrzepisyKaki, czyli "owoc bogów". Choć wygląda niepozornie, działa antyrakowo i obniża cholesterol

Kaki, zwany również persymoną, śliwką chińską, hebanowcem lub hurmą wschodnią, to egzotyczny owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Choć na pierwszy rzut oka przypomina pomidora, jest od niego o wiele słodszy i może stanowi smaczny dodatek do koktajli czy sałatek. Po kaki najchętniej sięgamy jesienią. To właśnie wtedy te egzotyczne najlepiej smakują, ale też są najtańsze.

oprac. Hanna Szczesiak
dynia piżmowa
PrzepisyDynia piżmowa. Do czego można ją wykorzystać? Poznaj niezawodne sposoby przyrządzania

Dynia piżmowa to jeden z popularnych rodzajów dyń, które można z łatwością znaleźć w sklepach oraz na targu jesienią. Bardzo łatwo ją odróżnić od innych gatunków ze względu na charakterystyczny kształt, a także smak. Zastosowań dyni piżmowej jest naprawdę wiele, dlatego warto po nią sięgnąć właśnie teraz.

Joanna Kobylańska
nalewka z kasztanów
PrzepisyNalewka z kasztanów na żylaki. Jak zrobić domowe lekarstwo na obrzęki i lepszy przepływ krwi?

Nalewka z kasztanów świetnie sprawdzi się do nacierania oraz do picia. Głównie dlatego, że pomaga przy żylakach i obrzękach, które często pojawiają się niezależnie od wieku. Możesz własnoręcznie przygotować zdrowotną nalewkę z kasztanów na spirytusie, aby przy każdej nadarzającej się okazji stosować ją w zależności od potrzeb.

Joanna Kobylańska
grzyby w słoiku
PrzepisyRydze marynowane. Jak dłużej cieszyć się smakiem leśnych grzybów?

Rydze marynowane to pomysł na niezastąpiony i zawsze trafiony dodatek do wielu dań z kuchni polskiej. Zapewniają nieprawdopodobne walory smakowe, przez co sprawdzą się nawet u osób, które nie przepadają za grzybami. Pomysłów na rydze marynowane jest bez liku, ale warto wypróbować poniższych dwóch sposobów na fenomenalne grzyby.

Joanna Kobylańska
sos musztardowy
PrzepisySos musztardowy. Dlaczego warto mieć pod ręką domowy dodatek do mięs i jajek?

Sos musztardowy jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy jajek, a przy tym nie zabija ich smaku, tylko delikatnie podkreśla. Zdecydowanie lepszym wyborem jest przyrządzenie go samodzielnie, niż sięgnięcie po gotowy i naładowany chemią produkt ze sklepowej półki. Sos musztardowy świetnie smakuje, a przy tym nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowania.

Joanna Kobylańska
rozgrzewająca herbata
PrzepisyRozgrzewająca herbata. Jak podać jesienny napój na chłodne wieczory?

Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata, szczególnie podczas zimniejszych wieczorów jesienią. Wystarczy dodać odrobinę dodatków, aby w pełni cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem, który otuli niczym ciepły kocyk. Rozgrzewająca herbata może być przygotowana na wiele sposobów, dlatego wykorzystaj kilka pomysłów na domowy napar.

Joanna Kobylańska
dżem z jabłek
PrzepisyDżem z jabłek. Wyśmienity sposób na tradycyjny smakołyk. Jak uchwycić jego doskonały smak?

Dżem z jabłek to jeden z tych smakołyków, którego nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Sposobów na przygotowanie tego nieśmiertelnego dżemu jest bardzo dużo, a każdy wariant pozwala na delektowanie się rewelacyjnym smakiem polskich owoców. Dżem z jabłek to synonim klasycznego przetworu, który uwielbiają wszyscy i o każdej porze roku.

Joanna Kobylańska