Gotowanie

Gotowanie

Jak przyśpieszyć gotowanie ziemniaków?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj łyżkę. Ziemniaki ugotują się w mig

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Są tanie, smaczne i pełne cennych wartości odżywczych. Niestety, ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Jak skrócić czas gotowania ziemniaków? Dodaj do nich jednej rzeczy, a ugotują się znacznie szybciej.

Jak zrobić okrasę do fasolki szparagowej?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj na patelnię. Fasolka jak u babci

Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Wiele osób dodaje do niej bułkę tartą. Jak jednak ją przyrządzić, by nie straciła swojego wyjątkowego smaku? Znamy prosty sposób.

Co stosować na kleszcze?
Zapisz na później
PrzepisyPij codziennie. Kleszcze nawet się nie zbliżą

Jak uchronić się przed kleszczami? Na rynku znajdziesz wiele repelentów, które odstraszą pajęczaki. Jeśli jesteś zwolenniczką naturalnych metod, przygotuj ten prosty, ziołowy napar. Pij go codziennie, a zapomnisz o kleszczach.

Naukowcy radzą - lepiej siedzieć z kawą niż bez niej
Zapisz na później
PrzepisyRyzyko śmierci niższe nawet o 25 proc. Zaskakujące działanie kawy

O tym, że siedzący tryb życia jest niezdrowy, wiadomo nie od dziś. Wielogodzinne siedzenie przy biurku, w samochodzie czy przed telewizorem prowadzi do wielu schorzeń. Teraz naukowcy dowiedli, że osoby, które dużo siedzą, ale piją kawę, rzadziej chorują.

Jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj łyżkę do wody. Fasolka jak u babci

Fasolka szparagowa z dodatkiem masła i bułki tartej to smak dzieciństwa. To proste danie nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Po ugotowaniu jest zbyt miękka i łykowata. Jak tego uniknąć? Poznaj prosty sposób.

Polacy na wakacjach
Zapisz na później
PrzepisyPolacy na all inclusive. Pokazał, co dostał do jedzenia

Polacy często korzystają z wycieczek all inclusive, podczas których nie muszą martwić się o jedzenie. Hotel zapewnia im bowiem nie tylko wyżywienie, ale również napoje. Właśnie z tego typu oferty skorzystał niedawno polski tiktoker.

Jak usunąć pestki z arbuza?
Zapisz na później
PrzepisyTak usuniesz wszystkie pestki. Wystarczy prosty trik

W trakcie upalnych dni warto sięgnąć po soczyste i orzeźwiające owoce. Z pewnością arbuz do takich należy. Niestety większość z nich ma dużo pestek, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak pewien prosty sposób, jak szybko się ich pozbyć.

Czy można wylewać zupę do toalety?
Zapisz na później
PrzepisyWylewasz zupę do toalety? Nigdy więcej tego nie rób

Co się dzieje z resztkami jedzenia, które są spuszczane w toalecie? Ta czynność, choć pozornie nieszkodliwa, w rzeczywistości może mieć poważne konsekwencje dla środowiska, domu, a nawet dla społeczeństwa.

Tajemny składnik zupy ogórkowej
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do zupy ogórkowej. Wszyscy będą dopytywać o sekretny składnik

Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej lubianych zup wśród Polaków. Nic dziwnego - jest pożywna i bardzo smaczna. A co, jeśli może smakować jeszcze lepiej niż zwykle? Wystarczy dodać do niej jeden tajemny składnik.

Gdzie wyrzucić folię po parówkach?
Zapisz na później
PrzepisyFolia po parówkach ląduje w tym koszu? Nagminnie popełniany błąd

Zastanawiałaś się kiedyś, gdzie powinna trafić folia po parówkach? Czy można ją wrzucić do plastiku? A może do odpadów bio? Wyjaśniamy, gdzie powinniśmy wrzucić zużyte opakowanie, aby nie popełnić błędu.

W PRL-u jedzono go na potęgę. Przyśpiesza odchudzanie
Zapisz na później
PrzepisyOpóźnia procesy starzenia. W PRL-u jedzono go na potęgę

Chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Sięgnij po owoc, który pojawia się na straganach już w czerwcu. Dostarczy wielu cennych składników odżywczych i przyśpieszy proces spalania tłuszczu. W PRL-u jedzono go na potęgę.

Dietetyk onkologiczny mówi czego nie jeść
Zapisz na później
PrzepisyJest dietetykiem onkologicznym. Mówi, czego nie tknie

Czy wszystkie zdrowe produkty spożywcze faktycznie mają pozytywny wpływ na nasz organizm? Dietetyczka Nichole Andrews postanowiła rozwiać wątpliwości i wskazała te, których nigdy nie zje.

Jak zrobić idealne mielone?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do mięsa na mielone. Sekretny babciny składnik robi robotę

Marzysz o miękkich i soczystych kotletach mielonych? Dodaj do masy jednego składnika, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Smakują jak te, które serwowały nam nasze babcie.

Jak wybrać dobre, młode ziemniaki?
Zapisz na później
PrzepisyTak rozpoznasz młode ziemniaki. Łatwo się pomylić

Młode ziemniaki to prawdziwy rarytas, na który czeka się cały rok. Pierwsze okazy już pojawiły się na straganach, jednak można pomylić je z wczesnymi odmianami. Jak je od siebie odróżnić? Czym kierować się w wyborze?

Dlaczego kurczak pieni się na patelni?
Zapisz na później
PrzepisyBiała piana podczas smażenia kurczaka. Wielu nie ma pojęcia, co oznacza

Kurczak to jedno z najchętniej kupowanych mięs. Jest smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu. Zdarza się, że mięso zaczyna się pienić podczas smażenia. Co wypływa z niego podczas smażenia? Odpowiedź jest zaskakująca.

Jak zrobić ogórki małosolne "na sucho"?
Zapisz na później
PrzepisyWrzuć ogórki do worka. Przepis na ekspresowe małosolne robi furorę

Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych letnich przysmaków. Z łatwością zrobisz je w domu. Nie musisz przygotowywać do nich zalewy. Wystarczy, że włożysz je do worka, a już następnego dnia będziesz rozkoszować się ich smakiem.

Adrianna Trusiuk
Boży chlebek wygląda jak chwast.
Zapisz na później
PrzepisyWielu myli go z chwastem. Działa niczym antybiotyk

Spotkasz go na polu, łące, w lesie czy w parku. Z wyglądu przypomina coś pomiędzy chwastem a stokrotką. Niech nie zmyli cię jego wygląd — boży chlebek to wyjątkowa roślina, która działa niczym naturalny antybiotyk.

Adrianna Trusiuk
Zapisz na później
PrzepisyTop 5 ekspresów do kawy. Czas na poranki w ogrodzie lub na balkonie

Lubisz aromatyczną kawę? Nie wyobrażasz sobie poranka lub popołudnia bez ulubionego napoju? W takim razie potrzebujesz odpowiedniego ekspresu, który pomoże Ci przygotować kawę szybko i smacznie. Sprawdź, które modele są aktualnie polecane!

Artykuł Sponsorowany
Jak sprawdzić, czy czereśnie są robaczywe?
Zapisz na później
PrzepisyTak poznasz, czy czereśnie nie mają robaków. Zdradzi to drobny szczegół

Czereśnie już zaczęły pojawiać się na bazarach. Ich cena potrafi przyprawić nas o zawrót głowy, lecz z każdym dniem kwota, którą należy zapłacić za ich kilogram, będzie spadać. Jak poznać które owoce nie są robaczywe? Zwróć uwagę na jeden szczegół.

Galareta była hitem w PRL-u
Zapisz na później
PrzepisyW PRL-u jedzono ją na potęgę. Zapewni młodość skóry na długo

W czasach głębokiego PRL-u podawano ją na każdej imprezie. Stanowiła podstawę zimnego bufetu. Tuż przed podaniem polewano ją odrobiną octu, aby podbić jej smak. Mowa o galarecie wieprzowej, znanej też jako zimne nóżki.

Jak rozmrozić mięso?
Zapisz na później
PrzepisyWrzuć do miski i zalej tym produktem. Mięso rozmrozi się w 5 minut

Znów zapomniałaś wyciągnąć mięsa z zamrażarki? Wrzuć je do miski i zalej produktem, który najprawdopodobniej masz już w domu. Po 5 minutach będzie gotowe do użycia.

Adrianna Trusiuk
Ile napiwku dać kelnerowi?
Zapisz na później
PrzepisyNajwiększy błąd przy napiwku. "Naprawdę nie wypada"

Kwestia zostawiania napiwków w restauracji to często temat, który budzi skrajne emocje. Nie chodzi tylko o jego wręczanie, ale również sumę, która należy zostawić kelnerowi. Z pomocą przychodzi Irena Kamińska-Radomska.

Przepis na idealną jajecznicę
Zapisz na później
PrzepisyDodaj pół łyżeczki do jajecznicy. Trik szefa kuchni

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. W końcu jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna i pożywna. Jak ją przygotować, by była jeszcze lepsza? Wystarczy dodać do niej jeden dodatkowy składnik.

Jak zrobić domową chałwę?
Zapisz na później
PrzepisyDziś jest zapomniana. Opóźnia procesy starzenia

Chałwą w PRL-u zajadało się niemal każde dziecko. Nie każdy jednak wie, że bez trudu można przyrządzić ją we własnej kuchni. W dodatku potrzebujemy do tego tylko dwóch łatwo dostępnych w niemal każdym sklepie składników.