Gotowanie

Gotowanie

placki
PrzepisyPlacki ziemniaczane Magdy Gessler. Prosty przepis, ale trzeba pamiętać o jednym szczególe

Placki ziemniaczane to danie, które można serwować na różne sposoby. Wyśmienicie smakują zarówno na słodko, jak i podawane z wytrawnymi dodatkami. Magda Gessler, która jest królową polskiej kuchni, podała ostatnio świetną recepturę na to danie. Placki ziemniaczane według jej przepisu to smaczny obiad.

oprac. Anna Podlaska
kaki
PrzepisyKaki, czyli perła jesieni. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Przepisy na smaczne dania

Kaki możemy znaleźć na sklepowych półkach od października do grudnia. Wyglądem przypomina pomidora, konsystencją brzoskwinię, a w smaku jest słodkie i do tego nie ma pestek. Kaki jest niskokaloryczne i ma właściwości antynowotworowe. Jakie dania można przygotować z tego owocu? Podajemy kilka propozycji.

oprac. Anna Podlaska
Jak ugotować wegańską zupę ziemniaczaną? Prosty przepis
PrzepisyWegańska zupa ziemniaczana z kilku składników. Tania, sycąca, a przy tym doskonale rozgrzewa

Zupa ziemniaczana to jesienna klasyka. Gęsta, kremowa i sycąca rozgrzewa w jesienne popołudnia, a ugotowanie jej zajmuje zaledwie kwadrans. Do przygotowania podstawowej wersji kartoflanki potrzebujesz tylko kilku składników. Nasza wersja jest nie tylko banalna w przygotowaniu, ale również wegańska – możesz ją zaserwować osobom niejedzącym mięsa czy alergikom uczulonym na nabiał.

Hanna Szczesiak
Kaki (persymona) to jeden z najpopularniejszych jesiennych owoców
PrzepisyKaki, czyli "owoc bogów". Choć wygląda niepozornie, działa antyrakowo i obniża cholesterol

Kaki, zwany również persymoną, śliwką chińską, hebanowcem lub hurmą wschodnią, to egzotyczny owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Choć na pierwszy rzut oka przypomina pomidora, jest od niego o wiele słodszy i może stanowi smaczny dodatek do koktajli czy sałatek. Po kaki najchętniej sięgamy jesienią. To właśnie wtedy te egzotyczne najlepiej smakują, ale też są najtańsze.

oprac. Hanna Szczesiak
dynia piżmowa
PrzepisyDynia piżmowa. Do czego można ją wykorzystać? Poznaj niezawodne sposoby przyrządzania

Dynia piżmowa to jeden z popularnych rodzajów dyń, które można z łatwością znaleźć w sklepach oraz na targu jesienią. Bardzo łatwo ją odróżnić od innych gatunków ze względu na charakterystyczny kształt, a także smak. Zastosowań dyni piżmowej jest naprawdę wiele, dlatego warto po nią sięgnąć właśnie teraz.

Joanna Kobylańska
nalewka z kasztanów
PrzepisyNalewka z kasztanów na żylaki. Jak zrobić domowe lekarstwo na obrzęki i lepszy przepływ krwi?

Nalewka z kasztanów świetnie sprawdzi się do nacierania oraz do picia. Głównie dlatego, że pomaga przy żylakach i obrzękach, które często pojawiają się niezależnie od wieku. Możesz własnoręcznie przygotować zdrowotną nalewkę z kasztanów na spirytusie, aby przy każdej nadarzającej się okazji stosować ją w zależności od potrzeb.

Joanna Kobylańska
grzyby w słoiku
PrzepisyRydze marynowane. Jak dłużej cieszyć się smakiem leśnych grzybów?

Rydze marynowane to pomysł na niezastąpiony i zawsze trafiony dodatek do wielu dań z kuchni polskiej. Zapewniają nieprawdopodobne walory smakowe, przez co sprawdzą się nawet u osób, które nie przepadają za grzybami. Pomysłów na rydze marynowane jest bez liku, ale warto wypróbować poniższych dwóch sposobów na fenomenalne grzyby.

Joanna Kobylańska
sos musztardowy
PrzepisySos musztardowy. Dlaczego warto mieć pod ręką domowy dodatek do mięs i jajek?

Sos musztardowy jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy jajek, a przy tym nie zabija ich smaku, tylko delikatnie podkreśla. Zdecydowanie lepszym wyborem jest przyrządzenie go samodzielnie, niż sięgnięcie po gotowy i naładowany chemią produkt ze sklepowej półki. Sos musztardowy świetnie smakuje, a przy tym nie zajmuje dużo czasu podczas przygotowania.

Joanna Kobylańska
rozgrzewająca herbata
PrzepisyRozgrzewająca herbata. Jak podać jesienny napój na chłodne wieczory?

Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata, szczególnie podczas zimniejszych wieczorów jesienią. Wystarczy dodać odrobinę dodatków, aby w pełni cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem, który otuli niczym ciepły kocyk. Rozgrzewająca herbata może być przygotowana na wiele sposobów, dlatego wykorzystaj kilka pomysłów na domowy napar.

Joanna Kobylańska
dżem z jabłek
PrzepisyDżem z jabłek. Wyśmienity sposób na tradycyjny smakołyk. Jak uchwycić jego doskonały smak?

Dżem z jabłek to jeden z tych smakołyków, którego nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Sposobów na przygotowanie tego nieśmiertelnego dżemu jest bardzo dużo, a każdy wariant pozwala na delektowanie się rewelacyjnym smakiem polskich owoców. Dżem z jabłek to synonim klasycznego przetworu, który uwielbiają wszyscy i o każdej porze roku.

Joanna Kobylańska
dżem z dyni
PrzepisyDżem z dyni. Czy wiesz, w jaki sposób cieszyć się fantastycznym smakiem dyni?

Dżem z dyni to nietuzinkowy pomysł na to, aby w pełni cieszyć się niezwykłym smakiem tego jesiennego warzywa. W końcu zawiera w sobie cenne składniki odżywcze oraz witaminy, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Dynię można przygotować na wiele ciekawych i sprawdzonych sposobów, dlatego tym razem warto postawić na intrygujący dżem.

Joanna Kobylańska
kotlet devolay
PrzepisyDevolay. Jak przygotować smaczny i wyjątkowy kotlet na obiad? Wykorzystaj prosty patent

Kotlet devolay (a właściwie de Volaille) gości na polskich stołach od wielu lat, ciesząc przy tym podniebienia nawet największych niejadków. Tradycyjny przepis sięga swoimi początkami jeszcze XVIII wieku i przedstawia wyłącznie jeden składnik jako nadzienie do kotleta devolay, czyli masło. Często można się spotkać z wariacjami na temat tego drobiowego przysmaku, ale pamiętaj, że nie oddają one w pełni klasycznej receptury.

Joanna Kobylańska
sałatka z makreli
PrzepisySałatka z makreli. Dlaczego warto wprowadzić rybną sałatkę do diety? Odkryj wartość makreli

Sałatka z makreli smakuje idealnie szczególnie w połączeniu z jajkiem i ogórkiem. Naturalnie znajdziesz masę przeróżnych wariantów tego typu sałatki z wędzoną makrelą. To wcale nie dziwi, w końcu to jedna z najpopularniejszych ryb w kraju i na pewno przynajmniej raz w życiu każdy z nas jej próbował. Sałatkę z makreli możesz przygotować na wiele sposobów, a na dodatek jest naprawdę tanim sposobem na pożywny dodatek do kanapek.

Joanna Kobylańska
pancakes
PrzepisyPankejki. Czy znasz świetny przepis na amerykańskie naleśniki? Skorzystaj z pomocnych wskazówek

Pankejki, czyli klasyczne amerykańskie pancakes to charakterystyczne puszyste naleśniki, które najczęściej podawane są z syropem klonowym. Oczywiście można znaleźć wiele wariacji na temat tego rodzaju przysmaku, ale warto wykorzystać przepis, który sprawdzi się w każdej sytuacji. Jeśli poczujesz ochotę na pankejki, sięgnij po idealną wersję.

Joanna Kobylańska
truskawkowy księżyc
PrzepisyTruskawkowy Księżyc. Czy wiesz jak wpływa na samopoczucie dorosłych i dzieci?

Najbliższy truskawkowy Księżyc pojawi się już 31 października. Jak się okazuje, to astronomiczne i zachwycające zjawisko bezpośrednio wpływa na ludzi w mniejszym lub większym stopniu, ale najczęściej nie przynosi pozytywnych rezultatów. Czego się spodziewać przy truskawkowym Księżycu? Koniecznie sprawdź najciekawsze informacje.

Joanna Kobylańska
pierogi w misce
PrzepisyFarsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje

Farsz do pierogów najczęściej kojarzy się wyłącznie z nadzieniem do tzw. ruskich albo z kapustą i grzybami. Warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić urozmaicenie do klasycznych pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele i mnóstwo składników możesz dowolnie ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się niewiarygodnym smakiem.

Joanna Kobylańska
nalewka z głogu
PrzepisyNalewka z głogu. Jak przygotować domowy lek na odporność i przeziębienie?

Domowa nalewka z głogu to świetny pomysł na naturalny środek wzmacniający odporność i zwalczający jesienno-zimowe przeziębienie. Warto pamiętać o babcinym sposobie na zdrowie, ponieważ dzięki temu szybciej oraz skuteczniej pozbędziesz się wielu denerwujących dolegliwości. Jak przygotować nalewkę z głogu? Skorzystaj z kilku podpowiedzi.

Joanna Kobylańska
deser z mascarpone
PrzepisyDeser z mascarpone. Jak przygotować delikatny podwieczorek na kilka sposobów?

Deser z mascarpone to idealny pomysł na smaczny i ciekawy podwieczorek. Z pomocą tego niezwykle kremowego serka możesz stworzyć niesamowite desery, które na długo zapadną w pamięć Twoim bliskim. Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób przygotować deser z mascarpone, koniecznie zajrzyj poniżej, aby znaleźć dla siebie kulinarną inspirację.

Joanna Kobylańska
grzyb szatan
PrzepisyGrzyb szatan. Jak go odróżnić od borowika i koźlarza? Zapoznaj się z najważniejszymi cechami

Grzyb szatan to spopularyzowana nazwa goryczaka żółciowego. Nie jest on trujący, ale jednocześnie pozostaje niejadalny – choć nie powoduje śmiertelnego zatrucia, może przyczynić się do kłopotów żołądkowych i nie tylko. Grzyb szatan jest łudząco podobny do powszechnego borowika albo koźlarza, dlatego warto wiedzieć więcej na temat jego charakterystycznych cech.

Joanna Kobylańska
suszone jabłka
PrzepisyJak suszyć owoce w piekarniku? Zapoznaj się z praktycznymi domowymi poradami

Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć owoce w piekarniku, jesteś w dobrym miejscu. Nie musisz mieć odpowiedniej suszarki do owoców, aby w pełni cieszyć się smakiem wybranych dodatków. Wystarczy ustawienie odpowiedniej temperatury, a także woda z sokiem z cytryny, dzięki czemu w pełni będziesz cieszyć się suszonymi owocami. Co jeszcze warto wiedzieć?

Joanna Kobylańska
gorąca czekolada z piankami
PrzepisyJak zrobić gorącą czekoladę? Doskonały pomysł na chłodne jesienne wieczory

Gorąca czekolada kojarzy się przede wszystkim z chłodnymi wieczorami, kiedy pragniemy rozgrzać się słodkim i krzepiącym napojem. Na pewno każdy lubi czekoladę w różnych formach, ale ta przyrządzana na gorąco zdecydowanie zachwyci wszystkich niezależnie od preferencji. Można skorzystać zarówno z gorzkiej, jak i mlecznej tabliczki – w każdym wariancie smakuje rewelacyjnie.

Joanna Kobylańska
tosty na śniadanie
PrzepisyTosty. Jak je przygotować? Odkryj różnorodne pomysły na śniadanie

Tosty kojarzą się z jedną z najprostszych możliwości przygotowania śniadania obok klasycznych kanapek. Ciepła przekąska w postaci tostów sprawdzi się także jako dodatek do zup czy sałatek, a przy okazji zachowa swój unikalny smak. Istnieje bardzo dużo sposobów na to, aby przygotować tosty, dlatego zajrzyj poniżej i poszukaj inspiracji dla siebie.

Joanna Kobylańska
babka drożdżowa
PrzepisyBabka drożdżowa. Odkryj przepis, który pozwoli na uzyskanie doskonałego wypieku

Babka drożdżowa to ciasto, które kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale możesz bez przeszkód przygotować wypiek w chwili, kiedy masz ochotę na domowe co nieco. Ciasto własnej roboty jest doskonałym pomysłem na podwieczorek dla całej rodziny, dlatego skorzystaj z ciekawego przepisu, który zawsze wychodzi. Doskonała babka drożdżowa przywodzi na myśl smak dzieciństwa, dlatego nie zwlekaj i skorzystaj z poniższych wskazówek.

Joanna Kobylańska
pieczona ryba
PrzepisyRyba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?

Ryba z piekarnika to szybki pomysł na obiad, a przy okazji także bardzo zdrowe i smaczne danie. Samo przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu, więc nie spędzisz w kuchni zbyt długo. Obiad w postaci ryby z piekarnika posmakuje na pewno wszystkim domownikom, nawet niejadkom albo osobom nieprzepadającym za tego typu potrawami.

Joanna Kobylańska