Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Są tanie, smaczne i pełne cennych wartości odżywczych. Niestety, ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Jak skrócić czas gotowania ziemniaków? Dodaj do nich jednej rzeczy, a ugotują się znacznie szybciej.
Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Wiele osób dodaje do niej bułkę tartą. Jak jednak ją przyrządzić, by nie straciła swojego wyjątkowego smaku? Znamy prosty sposób.
Jak uchronić się przed kleszczami? Na rynku znajdziesz wiele repelentów, które odstraszą pajęczaki. Jeśli jesteś zwolenniczką naturalnych metod, przygotuj ten prosty, ziołowy napar. Pij go codziennie, a zapomnisz o kleszczach.
O tym, że siedzący tryb życia jest niezdrowy, wiadomo nie od dziś. Wielogodzinne siedzenie przy biurku, w samochodzie czy przed telewizorem prowadzi do wielu schorzeń. Teraz naukowcy dowiedli, że osoby, które dużo siedzą, ale piją kawę, rzadziej chorują.
Fasolka szparagowa z dodatkiem masła i bułki tartej to smak dzieciństwa. To proste danie nie zawsze wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Po ugotowaniu jest zbyt miękka i łykowata. Jak tego uniknąć? Poznaj prosty sposób.
Polacy często korzystają z wycieczek all inclusive, podczas których nie muszą martwić się o jedzenie. Hotel zapewnia im bowiem nie tylko wyżywienie, ale również napoje. Właśnie z tego typu oferty skorzystał niedawno polski tiktoker.
W trakcie upalnych dni warto sięgnąć po soczyste i orzeźwiające owoce. Z pewnością arbuz do takich należy. Niestety większość z nich ma dużo pestek, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak pewien prosty sposób, jak szybko się ich pozbyć.
Co się dzieje z resztkami jedzenia, które są spuszczane w toalecie? Ta czynność, choć pozornie nieszkodliwa, w rzeczywistości może mieć poważne konsekwencje dla środowiska, domu, a nawet dla społeczeństwa.
Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej lubianych zup wśród Polaków. Nic dziwnego - jest pożywna i bardzo smaczna. A co, jeśli może smakować jeszcze lepiej niż zwykle? Wystarczy dodać do niej jeden tajemny składnik.
Zastanawiałaś się kiedyś, gdzie powinna trafić folia po parówkach? Czy można ją wrzucić do plastiku? A może do odpadów bio? Wyjaśniamy, gdzie powinniśmy wrzucić zużyte opakowanie, aby nie popełnić błędu.
Chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Sięgnij po owoc, który pojawia się na straganach już w czerwcu. Dostarczy wielu cennych składników odżywczych i przyśpieszy proces spalania tłuszczu. W PRL-u jedzono go na potęgę.
Czy wszystkie zdrowe produkty spożywcze faktycznie mają pozytywny wpływ na nasz organizm? Dietetyczka Nichole Andrews postanowiła rozwiać wątpliwości i wskazała te, których nigdy nie zje.
Marzysz o miękkich i soczystych kotletach mielonych? Dodaj do masy jednego składnika, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Smakują jak te, które serwowały nam nasze babcie.
Młode ziemniaki to prawdziwy rarytas, na który czeka się cały rok. Pierwsze okazy już pojawiły się na straganach, jednak można pomylić je z wczesnymi odmianami. Jak je od siebie odróżnić? Czym kierować się w wyborze?
Kurczak to jedno z najchętniej kupowanych mięs. Jest smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu. Zdarza się, że mięso zaczyna się pienić podczas smażenia. Co wypływa z niego podczas smażenia? Odpowiedź jest zaskakująca.
Ogórki małosolne to jeden z najpopularniejszych letnich przysmaków. Z łatwością zrobisz je w domu. Nie musisz przygotowywać do nich zalewy. Wystarczy, że włożysz je do worka, a już następnego dnia będziesz rozkoszować się ich smakiem.
Spotkasz go na polu, łące, w lesie czy w parku. Z wyglądu przypomina coś pomiędzy chwastem a stokrotką. Niech nie zmyli cię jego wygląd — boży chlebek to wyjątkowa roślina, która działa niczym naturalny antybiotyk.
Lubisz aromatyczną kawę? Nie wyobrażasz sobie poranka lub popołudnia bez ulubionego napoju? W takim razie potrzebujesz odpowiedniego ekspresu, który pomoże Ci przygotować kawę szybko i smacznie. Sprawdź, które modele są aktualnie polecane!
Czereśnie już zaczęły pojawiać się na bazarach. Ich cena potrafi przyprawić nas o zawrót głowy, lecz z każdym dniem kwota, którą należy zapłacić za ich kilogram, będzie spadać. Jak poznać które owoce nie są robaczywe? Zwróć uwagę na jeden szczegół.
W czasach głębokiego PRL-u podawano ją na każdej imprezie. Stanowiła podstawę zimnego bufetu. Tuż przed podaniem polewano ją odrobiną octu, aby podbić jej smak. Mowa o galarecie wieprzowej, znanej też jako zimne nóżki.
Znów zapomniałaś wyciągnąć mięsa z zamrażarki? Wrzuć je do miski i zalej produktem, który najprawdopodobniej masz już w domu. Po 5 minutach będzie gotowe do użycia.
Kwestia zostawiania napiwków w restauracji to często temat, który budzi skrajne emocje. Nie chodzi tylko o jego wręczanie, ale również sumę, która należy zostawić kelnerowi. Z pomocą przychodzi Irena Kamińska-Radomska.
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. W końcu jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna i pożywna. Jak ją przygotować, by była jeszcze lepsza? Wystarczy dodać do niej jeden dodatkowy składnik.
Chałwą w PRL-u zajadało się niemal każde dziecko. Nie każdy jednak wie, że bez trudu można przyrządzić ją we własnej kuchni. W dodatku potrzebujemy do tego tylko dwóch łatwo dostępnych w niemal każdym sklepie składników.