Gotowanie

Gotowanie

Lepiej unikaj picia takiej herbaty
Zapisz na później
PrzepisyPijasz taką herbatę? Lepiej natychmiast przestań

Myśląc o diecie zazwyczaj mamy przed oczami dietetyczne posiłki. Jednak na proces chudnięcia wpływ mają nie tylko spożywane dania, ale także napoje. Dietetyk dr Bartek Kulczyński postanowił ostrzec przed jednym z popularnych naparów. Chodzi o pewien rodzaj herbaty.

Jak zrobić mizerię?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsze, co możesz zrobić z mizerią. Będzie niejadalna

To idealna letnia sałatka, która świetnie pasuje do młodych ziemniaczków z koperkiem. Mizerię wykonamy w kilka chwil, bo przepis nie jest zbyt skomplikowany. Trzeba tylko uważać, żeby nie popełnić powszechnego błędu, który rujnuje jej smak.

Co dodać do jajecznicy?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do jajecznicy. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

Jajecznica to popularny posiłek, który często ląduje na polskich stołach podczas śniadania. Najczęściej dodaje się do niej wędlinę, boczek, cebulę czy szpinak. Jednak najlepszy przepis to ten najprostszy.

Gdzie wyrzucić mięso?
Zapisz na później
PrzepisyGdzie wyrzucić zepsute mięso? Wiele osób popełnia błąd

Od dłuższego czasu spoczywa na nas obowiązek segregacji odpadów. Niestety wiele osób wciąż popełnia podstawowe błędy wynikające z niewiedzy. To dotyczy także wyrzucania zepsutego mięsa. Do którego pojemnika powinno trafić?

Jak szybko obrać dużą ilość czosnku?
Zapisz na później
PrzepisyWystarczy czosnek i nakrętka. Wszyscy żałują, że nie znali triku

Obieranie czosnku nie należy do przyjemnych czynności. Nie zawsze łatwo i szybko można dostać się do aromatycznego ząbku, ukrytego w twardej łupce. Na szczęście z pomocą przychodzi trik z plastikową nakrętką.

Jakiej kawy należy unikać?
Zapisz na później
PrzepisyNajgorszy rodzaj kawy. Jeśli ją pijesz, ryzykujesz zdrowiem

Poprawia koncentrację i pamięć, zmniejsza ryzyko wielu chorób i obniża stres. Kawa spożywana w umiarze ma wiele właściwości zdrowotnych. Ważne jest jednak, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdź, czego należy się wystrzegać.

Jak gotować szparagi, aby nie miały gorzkiego smaku?
Zapisz na później
PrzepisyDolej do gotowania. Wypłucze gorycz ze szparagów

Właśnie rozpoczął się sezon na uwielbiane przez wielu szparagi. Czasami jednak zdarza się, że po ugotowaniu mają lekko gorzkawy smak. Bez obaw - można temu w prosty sposób zaradzić.

Czujesz senność po kawie? Sprawdź, skąd się to bierze
Zapisz na później
PrzepisySenność po kawie to nie przypadek. Powód może zaskoczyć

Często czujesz spadek energii, a wypicie ulubionej małej czarnej tylko pogarsza sprawę? Sprawdź, skąd się bierze senność po kawie.

Eliza Juruś
Jak ugotować kalafiora?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do gotującego się kalafiora. Przykry zapach zniknie

Zawsze jest pora na kalafiora. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób się nim zajada. Niestety nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo go ugotować. Mamy na to prosty sposób, a w dodatku zdradzamy, jak w mig pozbyć się wydobywającego się z niego zapachu.

Pokazała, jak przygotować dwudaniowy obiad za 13 zł
Zapisz na później
PrzepisyZrobiła dwudaniowy obiad dla czterech osób. Zapłaciła tylko 13 zł

Tiktokerka pokazała, jak szybko i tanio przygotować dwudaniowy obiad z mięsem dla czterech osób. Zapłaciła niecałe 13 zł. Co udało jej się "wyczarować" z kupionych składników?

Gdzie wyrzucić papierową torebkę po pieczywie?
Zapisz na później
PrzepisyGdzie wyrzucić torebkę po pieczywie? Wielu się myli

Wydaje się, że segregacja śmieci jest dość intuicyjną czynnością. Niestety w przypadku torebek po pieczywie nie jest to aż tak oczywiste. Nie wszyscy wiedzą bowiem, że nie powinny trafiać do pojemników na papier. Nie tylko ze względu na foliowe "okienko".

Mleko bez laktozy - kaloryczność, wartości i składniki odżywcze, właściwości
Zapisz na później
GotowanieMleko bez laktozy - kaloryczność, wartości i składniki odżywcze, właściwości

Czy mleko bez laktozy jest kluczem do zdrowszego życia? W poszukiwaniu alternatyw dla tradycyjnego mleka, wiele osób zwraca uwagę na jego wersję bezlaktozową, doceniając nie tylko łagodniejszy wpływ na układ trawienny, ale także bogactwo składników odżywczych.

Kiedy posolić rosół?
Zapisz na później
PrzepisyTo dlatego wychodzi jałowy. Nie dodawaj do rosołu za wcześnie

Przygotowanie idealnego rosołu to nie lada wyzwanie. Zupa należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni i trudno wyobrazić sobie bez niej niedzielny obiad czy rodzinną uroczystość. Oto ważna zasada, której należy bezwzględnie przestrzegać.

Jared Leto pokochał polskie danie
Zapisz na później
PrzepisyPrzyjechał do Polski. Pochwalił się, czym się zajada

Już 9 maja zespół Thirty Seconds To Mars zagra kolejny koncert w Polsce. Jared Leto, który jest wokalistą grupy, zdradził na Instagramie, że jest już w naszym kraju. Okazuje się, że gwiazdor jest fanem jednego z naszych tradycyjnych dań.

Czeski przepis to gwarancja chrupiących placków ziemniaczanych
Zapisz na później
PrzepisyCzesi zawsze dodają do placków ziemniaczanych. Efekt palce lizać

Placki ziemniaczane to wcale nie taka prosta potrawa. Podczas przygotowania wiele rzeczy może pójść nie tak, a przecież zależy nam, aby były jak najbardziej chrupiące i pyszne. Jeśli nam nie wychodzą, może powinniśmy poszukać rozwiązania u sąsiadów?

Co dodać do jajecznicy?
Zapisz na później
PrzepisyDodaj odrobinę pod koniec smażenia. Trik szefa kuchni

Jajecznica to proste i pożywne danie, które można wykonać na wiele ciekawych sposobów. Jeśli zależy nam na tym, aby wyszła wyjątkowo kremowa, powinniśmy sięgnąć po pewien nieoczywisty składnik. To sprawdzony patent mistrzów kuchni.

Wyrób garmażeryjny to nie samo mięso
Zapisz na później
PrzepisyNajgorsze mielone. Nawet nie można tego nazwać mięsem

Mięsożercy mogą mieć poważny problem. Pewien bardzo popularny i w miarę tani rodzaj mięsa zawiera w składzie niespodzianki, które rozczarują wielu konsumentów. Zwracajmy uwagę na skład i unikajmy kiepskich "wyrobów garmażeryjnych", których oficjalnie nie można nazywać na etykiecie "mięsem mielonym".

Dodaj do mięsa mielonego sekretny składnik
Zapisz na później
PrzepisyDodaj do kotletów mielonych. Goście poproszą o dokładkę

Fani kotletów mielonych na pewno ucieszą się z faktu, że jeden dodatek może sprawić, że smak tej potrawy będzie jeszcze lepszy. Wystarczy, że na tarce zetniesz ten produkt i dodasz do masy. Przepis pokochają wszyscy domownicy.

Smak kotletów podkręcisz musztardą
Zapisz na później
PrzepisyPosmaruj tym kotlety przed panierowaniem. Już nie zrobisz inaczej

Uwielbiamy kotlety w każdej postaci. To prosty i szybki pomysł na obiad, który każdy będzie w stanie wykonać. Nie musimy się też ograniczać do schabowych, bo opcji jest dostatecznie wiele, aby co chwilę odkrywać nowe, ciekawe smaki. Oto idealny kotlet drobiowy z niestandardowym dodatkiem.

Zbyt słodki rosół nie jest smaczny
Zapisz na później
PrzepisyWlej łyżkę do rosołu. Mdły bulion odzyska smak

Tradycyjna zupa regularnie pojawia się na polskich stołach. Zależy nam na tym, żeby wyszła idealna – nie za słona i nie za słodka. Gdy coś nie wyjdzie, rosół zawsze można uratować. Radzimy, jak to zrobić szybko i fachowo, gdy staje się mdły i zbyt deserowy.

Chleb w jajku, czyli tosty francuskie to przysmak z czasów PRL-u
Zapisz na później
PrzepisyW PRL-u zajadali się nim wszyscy. Przygotujesz za grosze

Masz w domu kilka kromek czerstwego chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Nie spisuj go na straty. Wyciągnij jajko, zanurz w nim chleb i usmaż go na patelni. To zapomniany przysmak, którym zajadaliśmy się w czasach PRL-u.

Wężymord to prawdziwa zdrowotna bomba
Zapisz na później
PrzepisyJedzono go w Polsce na potęgę. Wzmacnia serce, chroni jelita

Czy ktoś kiedyś słyszał o skorzonerze czy wężymordzie? Nazwa zdecydowanie nie zachęca, mimo że kryje się pod nią bardzo zdrowe warzywo. Kiedyś było w Polsce bardzo popularne, ale z czasem odeszło w niepamięć.

Jak rozpoznać, czy mięso jest świeże?
Zapisz na później
PrzepisyTest palca. Zawsze wybierzesz w sklepie świeże mięso

Wybierasz się do po mięso na obiad, ale nie masz pojęcia, które wybrać? Zastosuj ten sprytny trik, a już nigdy nie przyniesiesz do domu bubla. Łatwo poznasz, który kawałek jest świeży. Z dobrymi składnikami każde danie wyjdzie pyszne.

Mało znany trik podkręci smak jajecznicy
Zapisz na później
PrzepisyDodaj kilka kropli do jajecznicy. Już nie zrobisz inaczej

Jajka są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, a przy tym lekkostrawną i pożywną bazą wielu smacznych dań. Możemy podać je ugotowane na twardo lub na miękko, w postaci omletu czy jajecznicy. Ta ostatnia stanie się wyjątkowo puszysta dzięki nietypowemu dodatkowi.