Gotowanie

    Gotowanie

    Co jeść po świętach? Trzymaj się prostej zasady
    Zapisz na później
    PrzepisyDieta po świątecznym obżarstwie. Tak pozbędziesz się oponki

    W trakcie świątecznych spotkań wielu z nas zapomina o codziennej diecie i zajada się mazurkami oraz ciężkostrawnymi potrawami. Powrót do rzeczywistości po Wielkanocy może okazać się bolesny. Dodatkowe kilogramy spowodowane łakomstwem można szybko zlikwidować, dzięki kilku prostym zmianom.

    Czosnaczek pospolity często uważany jest za chwast
    Zapisz na później
    PrzepisyW lasach jest go pełno. Przewyższa smakiem czosnek niedźwiedzi

    Czosnek niedźwiedzi jest popularną rośliną, którą możemy spotkać w polskich lasach. Okazuje się, że nie on jedyny trafia w gust miłośników dobrej kuchni. Czosnaczek pospolity ma nie tylko niezwykłe walory kulinarne, ale także lecznicze.

    Ile jajek można zjeść?
    Zapisz na później
    PrzepisyOto ile jajek możesz zjeść. Dietetyk podał konkretną liczbę

    Pięć, siedem, a może czternaście? Polacy uwielbiają jajka i przygotowują je na różne sposoby. Ile jajek tygodniowo to za dużo? Dietetycy dają jasną odpowiedź.

    Sernik powinien być puszysty i kremowy
    Zapisz na później
    PrzepisyMało kto dodaje do sernika. Wystarczy jedna szklanka

    Nie ma polskich świąt bez sernika. Każdemu z nas ten smak kojarzy się uroczyście, mimo że w każdym domu jest nieco inny. Tradycyjne ciasto można przygotować na różne sposoby, ale warto wykorzystać nietypowy patent.

    Czosnek niedźwiedzi nazywany jest też "cebulą czarownic"
    Zapisz na później
    PrzepisyKto zerwie, ten pożałuje. Jest już w całej Polsce

    Z początkiem wiosny nadchodzi sezon na czosnek niedźwiedzi. Jej zdrowotne właściwości powodują, że mnóstwo osób dodaje ją do swojej diety. Czy jednak można zrywać "cebulę czarownic" w lesie? Okazuje się, że w niektórych przypadkach może nas czekać nawet 5 tys. zł kary.

    Blok czekoladowy to rarytas z czasów PRL
    Zapisz na później
    PrzepisyRarytas PRL-u. Kosztuje grosze, a goście będą się zajadać

    To rarytas z czasów PRL-u. Choć nie zawierał ani grama prawdziwej czekolady, cieszył podniebienia młodszych i starszych. Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste.

    Jak sprawdzić, czy jajka są jeszcze świeże?
    Zapisz na później
    PrzepisyWrzuć jajko do wody i je obserwuj. Szybko przekonasz się, czy jest świeże

    Jajka to nieodłączny element wielu naszych dań. Można je jeść solo albo w połączeniu z innymi produktami. Nic więc dziwnego, że często je kupujemy. Jak jednak sprawdzić, czy te, które mamy już w lodówce są jeszcze dobre? Mamy na to aż dwa sprawdzone sposoby.

    Żur na maślance skradnie serca gości
    Zapisz na później
    PrzepisyWyjmij z lodówki i wlej do żuru. Będzie lepszy niż na zakwasie

    Tradycyjny żurek nie może się obyć bez dobrego zakwasu, najlepiej domowej roboty. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, zawsze jeszcze możemy uratować smak i aromat zupy odpowiednim dodatkiem, który z pewnością znajduje się w lodówce.

    Która kiełbasa jest najlepsza do żurku wielkanocnego?
    Zapisz na później
    PrzepisyWrzuć do żurku. Goście będą prosić o dokładkę

    Wielkanoc zbliżają się wielkim krokami. To oznacza, że wiele z nas już rozpoczęło przygotowania do świąt. Nie ma tradycyjnego stołu wielkanocnego bez sałatki jarzynowej, jajek oraz żurku. Nie można zapominać też o białej kiełbasie. Która lepiej sprawdzi się do zupy? Parzona czy surowa?

    Chrzan to witaminowa bomba
    Zapisz na później
    PrzepisyZdrowotna bomba za grosze. Podjadaj do śniadania

    Wiosenne święta kojarzą nam się głównie ze spożywanymi pod każdą możliwą postacią jajkami. Mają jednak swojego cichego bohatera, który w doskonały sposób wzmocni organizm w czasie przesilenia. Poznaj to wspaniałe, czasem zapomniane warzywo.

    Sposób na nie pękające jajka
    Zapisz na później
    PrzepisyJajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

    Pękające skorupki to prawdziwe utrapienie. Zbliża się Wielkanoc, czas szykowania pisanek, więc zależy nam na tym, aby jajka wyszły jak najładniejsze. Na szczęście istnieją patenty, które uchronią je przed uszkodzeniami w trakcie gotowania.

    Warto gotować ziemniaki bez szkodliwej soli
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj zamiast soli. Ziemniaki ugotują się jak nigdy

    Sól to najbardziej popularna, ale niezbyt zdrowa przyprawa. Na szczęście bez trudu da się ją zastąpić. Osoby, które starają się ją ograniczać w diecie, na pewno ucieszy informacja, że istnieją jej równie pyszne zamienniki. Zapewniają dobry smak i nie szkodzą.

    Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
    Zapisz na później
    PrzepisyWidzisz siną obwódkę wokół żółtka? Nie każdy wie, co oznacza

    Nie wygląda apetycznie ani nie zachęca do spożycia. Czasem po obraniu jajka na twardo ze skorupki zauważamy wokół żółtka siną obwódkę. Skąd się bierze i co oznacza? Wyjaśniamy, czy takie jajka są szkodliwe czy tylko brzydkie.

    Smardze są nazywane "polskimi truflami"
    Zapisz na później
    PrzepisyRosną w wielu ogródkach. "Polskie trufle" kosztują krocie

    Entuzjaści grzybów z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie sezonu, a ci bardziej doświadczeni zdają sobie sprawę, że wkrótce będą mogli natknąć się na wyjątkowy okaz. Smardz jadalny to wyjątkowy grzyb, wyróżniający się wyglądem i wyśmienitym smakiem. Gdzie i kiedy najlepiej legalnie go zbierać?

    Kiedy herbata jest niezdrowa?
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy piją ją litrami. Grozi poważnymi problemami ze zdrowiem

    Herbata to idealny napar podczas przerwy w trakcie długiego dnia pracy. Towarzyszy też wesołym plotkom oraz spokojnym wieczornym posiedzeniom z książką. Jest korzystna dla zdrowia - niestety nie można tego powiedzieć o każdym jej rodzaju.

    Jak zrobić idealne domowe frytki?
    Zapisz na później
    PrzepisyDomowe frytki jak z restauracji. Sekretem tani składnik

    Frytki to idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę na szybką, słoną przekąskę. Muszą być smaczne, chrupiące i pyszne. Czy taki efekt da się osiągnąć we własnej kuchni? Jak najbardziej - wystarczy zastosować ten patent.

    Jak ograniczyć wybudzanie się w nocy?
    Zapisz na później
    PrzepisyPolacy piją ją przed snem. Dlatego budzą się w nocy

    Spokojna i w pełni przespana noc może pozytywnie odbijać się na naszym zdrowiu oraz samopoczuciu. W końcu nie bez powodu tak wiele osób dba o dobry sen. Niestety zdarza się, że wybudzamy się, aby skorzystać z toalety. Jak tego uniknąć?

    Jeśli chcemy zabielić kawę, to najlepiej mlekiem
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorszy dodatek do kawy. Zgroza, co kryje się w środku

    Nie ma nic lepszego niż aromatyczna kawa z rana. Musimy jednak uważać, co do niej wsypujemy, bo nie każdy dodatek służy zdrowiu. Pewien zamiennik mleka jest szczególnie szkodliwy, dlatego lepiej całkowicie z niego zrezygnować.

    Świąteczny żurek według przepisu Jakuba Kuronia
    Zapisz na później
    PrzepisyJakub Kuroń tak robi żurek. Dodaje sekretny składnik, który u innych często ląduje w koszu

    Po tradycyjną zupę, jaką jest żurek, sięgamy najczęściej podczas Wielkanocy, jednak rzadko kiedy decydujemy się na eksperymentowanie z jego recepturą. Jakub Kuroń przygotował przepis, którego sekretny składnik często nieświadomie wyrzucamy do kosza.

    Sekretne dodatki do kawy. Jest ich minimum 7
    Zapisz na później
    PrzepisyDodaj odrobinę do kawy. Będzie wspomagać spalanie kalorii i zwiększać energię

    Odkryj niespodziewane składniki, które możesz dodać do swojej kawy, by nie tylko poprawić jej smak, ale również wspomóc odchudzanie. Proste dodatki mogą przemienić codzienną kawę w napój wspierający twoje cele sylwetkowe i zdrowotne.

    Na 7. miejscu uplasował się granat
    Zapisz na później
    PrzepisyJeden z najzdrowszych owoców. Ma działanie odmładzające

    Nie od dziś wiadomo, że odpowiedni sposób żywienia wpływa nie tylko na nasz wygląd fizyczny, ale także pomaga utrzymać organizm w zdrowiu. Wiele osób zapomina, że dieta to nie tylko redukcja niektórych produktów, ale też włączenie do codzienności owoców. Oto ranking najzdrowszych z nich. Wśród nich znalazł się granat, który ma działanie odmładzające.

    Kiedy banan nadaje się do zjedzenia?
    Zapisz na później
    PrzepisyTest banana. Ślad, który świadczy o zepsuciu

    Widzisz brązowe plamki na bananie i zastanawiasz się, czy jeszcze możesz go zjeść? Wykonaj prosty test, który powie ci, czy owoc ten wciąż nadaje się do spożycia. Dzięki temu łatwo dowiesz się, czy jest już przeterminowany.

    Jak przygotować jajka w sosie musztardowym?
    Zapisz na później
    PrzepisyPrzepis na jajka naszych babć. Goście nie będą mogli przestać jeść

    Miłośnicy jajek z pewnością znają wiele form ich podania. Jedna z nich królowała w czasach PRL-u, a teraz ponownie wraca do łask. Mowa o jajkach w sosie musztardowym. Jak je przygotować?

    Jajecznica to śniadaniowy klasyk
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsza forma podania jajek. Lepiej unikać

    Jajka są wartościowym źródłem składników odżywczych i mają wiele korzyści dla zdrowia. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego są niskokaloryczne. Jak je jeść, aby najlepiej nam służyły? Zasada jest prosta.