Przepisy

Przepisy

Zwykłe jedzenie podczas upałów może stać się lekiem lub trucizną
Zapisz na później
PrzepisyZwykłe jedzenie podczas upałów może stać się lekiem lub trucizną

Upał to podstępny przeciwnik. Kiedy ty cieszysz się słońcem i piękną pogodą, on powoli odbiera ci siły i wreszcie kładzie cię na łopatki. A jeśli w dodatku nie skryłeś się w cieniu, możesz wyjść z tego starcia i osłabiony, i poparzony. Wrogów oraz sojuszników w nierównej walce ze słońcem i gorącem możesz znaleźć w swojej kuchni.

Malwina Zarembska
Letnie smaki dla urody
Zapisz na później
PrzepisyLetnie smaki dla urody

Nie tylko truskawki, ale też owoce leśne i cytrusy

Redakcja WP Kobieta
Janginizacja, czyli przetwory bez cukru
Zapisz na później
PrzepisyJanginizacja, czyli przetwory bez cukru

Słodki dżem truskawkowy lub wiśniowy bez odrobiny cukru? To możliwe. Wystarczy dodać... sól. Janginizowane owoce smakują wyśmienicie.

Redakcja WP Kobieta
Najlepsza dieta na odchudzanie
Zapisz na później
PrzepisyNajlepsza dieta na odchudzanie

Sprawdź, na czym polega jej sekret

Redakcja WP Kobieta
Sok z trzciny cukrowej – co warto o nim wiedzieć?
Zapisz na później
PrzepisySok z trzciny cukrowej – co warto o nim wiedzieć?

Nie tylko pyszny, ale i wyjątkowo zdrowy.

Magdalena Pomorska
Eklerki z nutą czarnej porzeczki
Zapisz na później
PrzepisyEklerki z nutą czarnej porzeczki

Na ich widok ślinka cieknie, a po pierwszym kęsie przenosimy się w słodką krainę rozpusty. Zamiast kupować, można je przygotować własnoręcznie. Przepis poleca Ewa Kluczyńska, autorka bloga "My Way Sweets".

Ewa Kluczyńska
Herbatka z bylicy pospolitej
Zapisz na później
PrzepisyHerbatka z bylicy pospolitej

Bylica pospolita to jedna z roślin, którą niesłusznie uważamy za nieciekawy chwast. W naszym kraju rośnie praktycznie wszędzie - na nieużytkach, w rowach, zaroślach, sadach, zapuszczonych ogrodach. W wielu kuchniach świata można spotkać się z jej dodatkiem do potraw, ale w polskich przepisach jej raczej nie znajdziemy. A szkoda, bo to nie tylko aromatyczna, ale i wartościowa roślina. Powinna wrócić do łask - np. w postaci naparów i herbatek, które szczególnie polecane są kobietom.

Magdalena Pomorska
Rolki sushi, czyli japoński przysmak jako street food
Zapisz na później
PrzepisyRolki sushi, czyli japoński przysmak jako street food

Sushi, czyli elegancki przysmak z Japonii, podbija podniebienia ludzi na całym świecie. Jego konsumpcji towarzyszą specjalne rytuały w restauracjach i ma nawet własne święto obchodzone 18 czerwca. Ale smakiem ryżu, nori i kawałka świeżej ryby można cieszyć się też w ramach "jedzenia ulicznego". Z taką ideą swój biznes prowadzą założyciele HandRoll Grab&Go. Filip Kniej opowiada nam o sekretach rolek.

Magdalena Pomorska
Pieczone ziemniaki, jak z ogniska
Zapisz na później
PrzepisyPieczone ziemniaki, jak z ogniska

Ognisko i pieczone ziemniaczki to duet, który jeszcze do niedawna nieodłącznie kojarzył się z przyjemnym sposobem na spędzenie ciepłych popołudni i wieczorów. Dziś zwyczaj ten wyparł grill, a i obostrzenia względem rozpalania ognia w plenerze zrobiły swoje. Przysmak ten można jednak zrobić łatwo w domowym zaciszu.

Redakcja WP Kobieta
Sushi pączek - nowy hit na Instagramie
Zapisz na później
PrzepisySushi pączek - nowy hit na Instagramie

Donuty, czyli amerykańskie pączki, to jedne z ulubionych słodkich smakołyków zza Oceanem. Z drugiej strony dużą popularnością cieszy się sushi. Użytkownicy Instragama postanowili połączyć obie te potrawy. Efekt jest zaskakujący!

Magdalena Pomorska
José Carlos Garcia o sekretach tapas
Zapisz na później
PrzepisyJosé Carlos Garcia o sekretach tapas

Smakowanie chwili, celebrowanie życia, dzielenie się z innymi. Hiszpanie nie są powściągliwi kiedy mówią o własnej kulturze, zwłaszcza jeśli mowa o kulturze tapas. Te niewielkie przekąski podawane do schłodzonego piwa czy wina cieszą się dziś ogromną popularnością, a tapas-bar znajdziemy na każdej szerokości geograficznej.

Redakcja WP Kobieta
Jak osiągnąć spokój Nawałki? Dieta ZEN na mecz
Zapisz na później
PrzepisyJak osiągnąć spokój Nawałki? Dieta ZEN na mecz

Warto nieco zmodyfikować tradycyjne menu kibica, by z uśmiechem na ustach kibicować naszym.

Joanna Majdańska
Domowe kokosanki
Zapisz na później
PrzepisyDomowe kokosanki

Małe, fikuśne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasteczka z wiórków kokosowych, które wielu osobom przywołują wspomnienia dzieciństwa. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu.

Redakcja WP Kobieta
Dlaczego moda pokochała fast food?
Zapisz na później
PrzepisyDlaczego moda pokochała fast food?

Moda i jedzenie – dwa ważne aspekty naszego życia – od zawsze się przenikały i wiązały z przyjemnością. Już ekscentryczna Elsa Schiaparelli w 1937 roku przygotowała dla księżnej Windsoru, Wallis Simpson, suknię w homarowy wzór. O ile nie posiadamy informacji, jak królewski dwór przyjął oryginalną kreację księżnej, o tyle motyw jedzenia na tkaninach wygląda smakowicie i od dziesięcioleci na stałe gości w naszym modowym menu. Homarowy wzór jak najbardziej pasuje do mody z najwyższej półki, ale dlaczego największe modowe marki zaczęły ostatnio promować fast food?

Alicja Szablewska
Pyszne nachosy. Bez obierania ziemniaków!
Zapisz na później
PrzepisyPyszne nachosy. Bez obierania ziemniaków!

Z ostrą papryczką, zapiekane w formie pod pierzynką z sera i prażonym boczkiem.

Redakcja WP Kobieta
Placuszki pomidorowe
Zapisz na później
PrzepisyPlacuszki pomidorowe

Chrupiące i nietypowe w smaku. Diana Kowalczyk, autorka "Mientablog", proponuje placuszki we włoskim stylu.

Redakcja WP Kobieta
Krem z białych szparagów
Zapisz na później
PrzepisyKrem z białych szparagów

Od połowy kwietnia do mniej więcej początków lipca trwa sezon na szparagi. Warto wprowadzić je do codziennego menu, ponieważ szparagi to doskonałe źródło witamin B, C, K, kwasu foliowego, żelaza czy potasu.

Redakcja WP Kobieta
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną
Zapisz na później
PrzepisyBuraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną

Pierogi to jedna z ulubionych, „mącznych” potraw Polaków. Ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale smak wynagradza ten trud. Potwierdza to Diana Kowalczyk, autorka „Mientablog”, polecając przepis na pierogi z nietypowym, bardzo wiosennym farszem.

Redakcja WP Kobieta
Dominika Wójciak i 100 sposobów na ziarno
Zapisz na później
PrzepisyDominika Wójciak i 100 sposobów na ziarno

Na polskich stołach nadal rządzą ziemniaki i makarony pod różnymi postaciami, ale do łask wracają także kasze, nasiona i ziarna. Nie muszą być jedynie dodatkiem „z rozsądku”, a mogą stanowić bazę do smacznego i sycącego dania. I dowodzi tego Dominika Wójciak - zwyciężczyni III edycji programu „MasterChef”. Przy okazji warsztatów kulinarnych i premiery najnowszej książki Dominiki „Ziarno”, porozmawiałyśmy o tym, jak wykorzystać w kuchni te produkty, aby podać wartościowe, proste w przygotowaniu i pyszne potrawy.

Magdalena Pomorska
Desery tak piękne, że aż szkoda jeść
Zapisz na później
PrzepisyDesery tak piękne, że aż szkoda jeść

Uczta dla oczu i podniebienia. Te ciasta to hit na Instagramie.

Magdalena Pomorska
Idealny tort na Pierwszą Komunię
Zapisz na później
PrzepisyIdealny tort na Pierwszą Komunię

Choć w tym dniu powinny dominować przeżycia duchowe, a nie cielesne, pierwszokomunijny stół i to co się na nim znajdzie mają ogromne znaczenie. Zwieńczenie posiłku stanowi deser, a dokładniej - tort, który powinien cieszyć nie tylko podniebienie, ale także oczy. O tym specjalnym wypieku rozmawiamy z mistrzem świata w cukiernictwie Mieczysławem Chojnowskim.

Magdalena Pomorska
Pobudza czy uzależnia? Nieznane fakty o kawie
Zapisz na później
PrzepisyPobudza czy uzależnia? Nieznane fakty o kawie

Jaka jest prawda?

Zuzanna Kowalska
Wiosenna botwinka
Zapisz na później
PrzepisyWiosenna botwinka
Magdalena Pomorska
Gorąca czekolada z chili i cynamonem
Zapisz na później
PrzepisyGorąca czekolada z chili i cynamonem

Ten słodki napój zarezerwowany jest na specjalne okazje. Doskonale rozgrzewa i zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Z dodatkiem aromatycznej papryczki chili oraz kuszącego cynamonu rozbudzi nasze zmysły. Z tym przepisem gorąca czekolada wyjdzie idealnie.

Redakcja WP Kobieta