Dwukolorowy deser z galaretki i lekkiej pianki to doskonały pomysł na podwieczorek dla dwojga. Kształt serca doskonale wpisze się w walentynkowy klimat, a połączenie słodyczy z lekko kwaśnym owocem pobudzi nie tylko kubki smakowe.
Blok czekoladowy to jeden z kulinarnych symboli PRL. Większość Polaków kojarzy właśnie tę wersję z czekoladą, tłuszczem i dodatkiem ciasteczek. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" postanowiła przybliżyć białą, waniliową wersję tego deseru.
Połączenie jego chrupiących liści, soczystej gruszki oraz intensywnej w smaku fety sprawdzi się idealnie na lekki i pełnowartościowy lunch!
Wapń, witamina C i witaminy z grupy B czy magnez - to tylko kilka z wielu składników mineralnych, które odnajdziemy w tym niezwykłym napoju. Stosowany od wieków na Wschodzie i Północy Europy, uważany był za napój życia. Uodparnia, regeneruje, poprawia jakość włosów i skóry. Zobaczcie, co jeszcze potrafi oskoła!
Magda Gessler w rozmowie wielkanocnej mówi o szczerości „Kuchennych rewolucji”, protestanckim rozstaniu z cukrem, najlepszym programie, jaki kiedykolwiek zrobiła, Polsce, która mogła być Szwajcarią, a nawet męskiej grzywce i baczkach.
Jak się okazuje może przydać się także do sprzątania i poza kuchnią. Oto kilka patentów, jak jej użyć.
Aromatyczne mięso i ze słodką nutą. To pewniak na rodzinny obiad.
Przetworzone jedzenie jest niezdrowe? Obalamy trzy popularne mity.
Sycylia to jeden z chętniej odwiedzanych regionów Włoch. Kusi pięknymi krajobrazami, zabytkami i charakterystyczną kuchnią. Ma też swoje ciemne strony - te związane z działalnością mafii. Nie są to legendarne już metody rodem z Corleone i "Ojca Chrzestnego", ale mimo to znacznie wpływają na tamtejszą społeczność i nierzadko stanowią realne zagrożenie. Południe Włoch rządzi się swoimi prawami również w kuchni. Sycylijskie gospodynie, podobnie jak inne włoskie mammy, oczywiście dbają o podniebienia i brzuchy swoich najbliższych. Jednak wśród specjałów wyróżniają się desery, przystawki i dania główne charakterystyczne właśnie dla tego miejsca. Oto kilka apetycznych przykładów, których warto spróbować w prawdziwej, sycylijskiej restauracji - co ciekawe, większość z nich nosi nazwy nawiązujące do Ala Capone i jego współpracowników.
Sycący, prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny. Makaron typu bolognese większości kojarzy się z nitkami spaghetti oblanymi pomidorowym sosem, podanymi z dużą ilością żółtego sera, a także dodatkiem bazylii, czosnku i oregano. Danie to, a konkretnie sos, ma jednak swoją własną kategoryzację.
Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.
Nawet jeśli główny bohater nie był kucharzem, a drugoplanowa postać nie prowadziła warzywniaka, w większości "oscarowych" filmów łatwo wychwycić motywy związane z jedzeniem, kulturą spożywania posiłków czy nietypowymi przekąskami.
Pomysły na obiad często ograniczają się do podsmażenia kurczaka i podanie go z frytkami oraz sałatką Coleslaw. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", poleca drób w formie kotletów po szwajcarsku.
Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious" proponuje zestawienie gruszek z czekoladą i pistacjami, których zielony kolor fantastycznie komponuje się z barwą owoców.
Rolada w tym smaku nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wybornie smakuje. Prosty i szybki przepis na takie ciacho proponuje Patrycja Wnorowska.
Doskonale smakuje w połączeniu z serem, a aromatyczne przyprawy, takie jak rozmaryn, goździki i cynamon sprawiają, że kusi już samym zapachem.
Zadanie nie jest specjalnie trudne, a na pewno dostarczy mnóstwo zabawy.
Wspaniały romantyczny deser dla dwojga w kolorze soczystych malin
Niezrównane połączenie owoców i czekolady. Porcja na 2 osoby.