Towarzyszy nam podczas poranków i równie chętnie pijemy ją do popołudniowego ciacha. Ile gustów, tyle rodzajów kawy. Jednak latem największą popularnością cieszy się kawa mrożona – pobudza i chłodzi jednocześnie, a z odpowiednimi dodatkami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. O tym napoju, a także innych zmrożonych propozycjach, rozmawiamy z Kamilą Gonciarz, trenerką baristów Costa Coffee Polska.
W kuchni polskiej kapusta od zawsze była warzywem bardzo popularnym. Niestety jednak z jakiś względów ta czerwona i modra kapusta nie dorównuje zupełnie popularnością swojej białej siostrze. Warto odczarować ten produkt i na nowo docenić jego walory smakowe i pozytywny wpływ na zdrowie.
Drożdżówki to rodzaj wypieków, do którego Polacy wracają chętnie i jak wiadomo najlepiej przygotować je domowym sposobem. Takie domowe drożdżówki poleca Diana, autorka "Mienta blog".
Spożywanie warzyw i owoców sprawia, że czujemy się szczęśliwsi - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Public Health".
Ptysie kuszą już samym wyglądem. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, a jedynie konkretnego, sprawdzonego przepisu. Domowe ptysie smakują wyjątkowo, a kwaskowatość malin równoważy ich słodycz.
Są takie wypieki, które trafią w gust każdego miłośnika ciast i bez dwóch zdań należy do nich ciasto cytrynowe. Udekorowane wedle gustu i z dodatkiem sezonowych owoców, będzie idealną propozycją do kawy lub herbaty.
Włochy to jeden z kierunków wakacyjnych wojaży, które od lat cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Nie tylko zachwycamy się tamtejszym klimatem, zabytkami i atrakcjami. Kusi nas przede wszystkim sycąca i pyszna włoska kuchnia. Ale czy tamtejsza pizza i spaghetti smakują inaczej niż w najlepszej włoskiej knajpce w Polsce? Jak zrobić idealny makaron i czego wystrzegać się podczas jego gotowania? Jakich dań obowiązkowo musimy spróbować w Mediolanie, a których na Sycylii? O włoskich smakołykach opowiedział nam Marco Ghia, rodowity Włoch i kucharz w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.
Krem jest słodki, sycący i niesamowicie pachnie. Najlepiej smakuje ze świeżych warzyw i owoców, ale warto mieć w swojej lodówce zapas pieczonych buraków, a w zamrażarce owoce lata. Dzięki tym trikom, to pyszne śniadanie przygotujecie w 5 minut.
Japońska kuchnia wielu osobom kojarzy się jedynie z sushi. Tym czasem tradycja związana z gotowaniem w japońskich domach wybiega o wiele dalej i łączy w sobie zdrowie produkty oraz prostotę ich przygotowania. W ten sposób japońskie mamy wyrażają miłość do najbliższych. O japońskich kulinariach Magda Pomorska rozmawia z Alicją Than, japonistką, restauratorką i blogerką, która zdradziła, m.in. że japoński sposób odżywiania to smaczna forma odchudzania bez wysiłku.
Do niebieskich lodów już się przyzwyczailiśmy. Ale soczyście błękitna kawa? Taki napój serwują już w Australii. Zadziwia nie tylko kolorem, ale i smakiem.
Tak jak w modzie, tak i w kulinariach pojawiają się trendy, które podbijają żołądki smakoszy na długi czas. Wystarczy spojrzeć na popularne produkty bezglutenowe, wszechobecny kokos - olej kokosowy czy woda kokosowa - czy na matchę - japońska zielona herbata zyskuje coraz więcej fanów. Przedsmak tego, co będzie modne w kulinariach już niebawem, można poznać podczas Fancy Food Show. Popularne wydarzenie zrzesza producentów oryginalnej żywności – od kawioru po żelki. To właśnie oni dyktują trendy, które niedługo wejdą do naszej kuchni na stałe. Oto kilka smaków, które być może już znasz, a jeśli nie – powinieneś nadrobić zaległości.
Ciasto i owoce to duet dla wielu smakoszy wprost idealny. Sezon na świeże produkty - w tym truskawki, maliny czy jagody - nie trwa jednak długo, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten czas w kuchni. O tym, jak przygotować idealne letnie wypieki porozmawiałyśmy z Natalią Kudelą, autorką bloga "Mała Cukierenka".
Każdy kto był w Warszawie, z pewnością kojarzy jedno z tych miejsc. Syreni Śpiew, Warszawa Powiśle czy Weles ożywiły życie nocne warszawiaków, stały się kultowym miejscem spotkań i wpisały w tkankę miejską. Jednak to nie gastronomia, a działalność kulturalna zawsze ich pociągała. Jak sami przyznają: „Nasze pierwsze motto przy Warszawie Powiśle brzmiało: Kiosk z wódką i kulturą. I właśnie tą wódką chcieliśmy zarobić na robienie kultury”. O nowych projektach, pomysłach na własny biznes i pasji do swojej pracy rozmawiamy z członkami Grupy Warszawa. Poznajcie ludzi, którzy zmienili oblicze stołecznej gastronomii.
Nie tylko sushi, ale również kuchnia włoska i zdrowa żywność. Trenerka i piłkarz stawiają na dobrej jakości i pysznie podane dania.
Pyszne, zdrowe i sycące. Koktajle to świetny pomysł na początek dnia, szczególnie latem, kiedy świeżych warzyw i owoców jest pod dostatkiem. Zamiast owsianki czy kanapki przygotujmy więc z rana smoothie. Takie śniadanie w płynie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, pozwala też puścić wodze fantazji. Możemy eksperymentować, wrzucając do blendera czy sokowirówki ulubione składniki. My proponujemy sześć sprawdzonych przepisów.
Potrawa domowej kuchni japońskiej to gwarancja dobrego samopoczucia i zdrowia. Alicja Than pokazała nam, że przygotowanie tego dania jest wyjątkowo proste.
W sezonie kuszą intensywnym kolorem i cudownym zapachem. Pomidory chętnie dodajemy na kanapki czy do sałatek. Ale okazuje się, że warzywa te po przetworzeniu i obróbce są równie smaczne, co wartościowe.
Monika Honory dzięki zupom schudła ponad 40 kilogramów.
To typowe japońskie śniadanie, źródło węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów. Alicja Than, restauratorka, japonistka i blogerka, pokazała nam, jak zrobić je krok po kroku.
Moje ciasta często powstają pod wpływem chwili i tego, co w danym czasie mam w lodówce i szafkach. Tak też było tym razem. Składniki, których użyłam do tego wypieku rewelacyjnie do siebie pasują, więc musiało się udać. Ciasto ma bardzo przyjemną konsystencję i doskonale smakuje niezależnie od okazji.
Kanapki to jedno z ulubionych dań Amerykanów. Diana Kowalczyk, autorka "Mientablog" proponuje sandwiche "na bogato" z dość nietypowymi składnikami. Wykorzystała sezonowe szparagi, pyszny ser cheddar, przysmak z awokado, czyli guacamole i ostry sos mango.
Są takie smaki, które towarzyszą nam przez całe życie. Najczęściej pamiętamy je z dzieciństwa i przynajmniej od czasu do czasu podajemy bliskim. Nic dziwnego, że zapadają w pamięć pozostałym członkom rodziny i młodszym pokoleniom. Jednym z takich smaków są domowe racuchy z jabłkami.