Gdy promienie słońca padną na szybę kabiny prysznicowej, nieraz mamy ochotę rwać włosy z głowy. Drogie środki, tanie zamienniki... nic nie działa, a szyba pełna jest zacieków. Rozwiązanie problemu okazuje się jednak genialnie proste. Wystarczy, że użyjemy tego, a kabina znowu będzie lśnić.
Ciągła potrzeba kupowania i wydawanie coraz większej ilości pieniędzy powinno dać nam do myślenia. - Zorientowałam się o problemie dopiero dużo, dużo później, jak tych ubrań było tyle, że już się nie mieściły - mówi aktorka Marianna Zydek.
Dbanie o higienę jamy ustnej to podstawa utrzymania zdrowych zębów i dziąseł. Wiele osób ogranicza się do ich szczotkowania dwa razy dziennie, jednak to zdecydowanie za mało, by móc cieszyć się z pięknego uśmiechu.
To jedna z najstarszych przypraw na świecie o niesamowitych właściwościach. Jednak mało kto wie, że jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także potrafi wspierać metabolizm i spalać tkankę tłuszczową. To potwierdzają najnowsze badania naukowe.
Każdego dnia na świecie wypijamy około 2,25 miliarda filiżanek kawy. Dla wielu z nas poranna kawa to coś więcej niż zwykły napój – to rytuał, chwila wytchnienia i sposób na pobudzenie do działania. Ale co właściwie dzieje się w naszym organizmie po wypiciu kawy, że działa ona tak skutecznie? A może warto zastanowić się nad tym, jak wybrać najlepsze ziarna, by maksymalnie wykorzystać jej potencjał? Sprawdźmy, co o kawie mówi nauka i jak zamienić zwykłą filiżankę w wyjątkowe doświadczenie.
- Na mikrobiom jelitowy składają się bakterie i inne mikroorganizmy zamieszkujące nasze jelita. Okazuje się, że mogą one wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu, w tym na nasze samopoczucie - tłumaczy Elżbieta Lange, psycholożka i psychodietetyczka.
Sałatka jarzynowa to potrawa, która gości niemal na każdym świątecznym stole. Przepisów jest wiele, ale istnieje pewien patent, który zapewni wyrazisty i aromatyczny smak na długo.
Folia aluminiowa nie bez powodu często gości w naszych kuchniach. To właśnie nią owijamy kanapki do szkoły lub pracy, a także zabezpieczamy różne potrawy. Czy jednak na pewno warto ją do tego wykorzystywać? Ekspert mówi o złudnym zabezpieczeniu.
Minusowe temperatury mogą negatywnie wpłynąć na rośliny rosnące w ogrodzie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. W dodatku przyda nam się do tego to, co do tej pory najczęściej lądowało w naszym koszu.
Okres jesienno-zimowy niestety nie sprzyja kondycji wielu roślin. Storczyki to jedne z tych kwiatów, które są trudne w utrzymaniu i wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Jednak, aby zapewnić im dobre warunki, wystarczy zastosować pewien, skuteczny patent. Dzięki niemu gałązki będą uginać się od kwiatów.
Przechowywanie jedzenia na balkonie to praktyka, która jesienią i zimą zyskuje na popularności. Szczególnie wśród mieszkańców bloków, gdzie przestrzeń w kuchni często jest dość ograniczona. Sprawdźcie, o czym warto pamiętać.
Święta to czas, kiedy na naszych stołach królują ryby. Oprócz karpia i dorsza warto sięgnąć po mniej znaną rybę, która podbija serca kucharzy i smakoszy. Jest najzdrowszą i najsmaczniejszą opcją na Boże Narodzenie.
Marina Abramović, nazywana babcią performance'u, zyskała sławę dzięki kontrowersyjnym i wpływowym działaniom artystycznym. Najbardziej znane z nich, „Rhythm 0” i „Artystka obecna”, do dziś budzą silne emocje i prowokują do refleksji nad granicami ludzkiego zachowania. Abramović skończyła właśnie 78 lat.
"Nie przyjmuj pozycji półsiedzącej na tzw. narciarza, bo wtedy mięśnie nóg, pośladków i dna miednicy będą napięte" - mówi na Instagramie dr n.med. Karina Barszczewska. W jaki sposób robić to właściwie?
Często rezygnujemy ze spożywania jajek w obawie przed zwiększeniem cholesterolem. Okazuje się jednak, że w żółtku występują niemal wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, A+E kwas foliowy, fosfolipidy, dzięki którym dobrze funkcjonują mózgi i serca. Ile zatem jeść ich tygodniowo?
Nie da się ukryć, że upływający czas ma ogromny wpływ na kondycję organizmu. Wiele osób zastanawia się, jak nieco spowolnić ten proces. Dr Amy Shah nie ukrywa, że istnieje prosty sposób, który realnie może wpłynąć na nasze zdrowie. Poleca go zwłaszcza kobietom po czterdziestce.
Krzysztof Kiersznowski, znany z filmów "Vabank" i "Kiler", zmarł w wieku 70 lat. 26 listopada 2024 roku skończyłby 74 lata. Aktor był w dwóch poważnych związkach.
Najnowsze badania naukowców dowodzą, że istnieje związek między spożywaniem gorzkich pokarmów zawierających polifenole a odchudzaniem. Gdzie można je znaleźć? Większość z nas spożywa je na co dzień.
Pękanie pięt to kłopot, z którym zmagają się osoby w różnym wieku. Gruba skóra na stopach często ulega rogowaceniu, co prowadzi do bolesnych pęknięć. Może pomóc moczenie stóp z dodatkiem oleju z awokado. Wypróbuj, a wizyta u podologa nie będzie konieczna.
Zapomniałeś rozmrozić mięso i teraz kombinujesz, jak przyspieszyć ten proces? Już nie musisz czekać godzinami, by "lodowa bryła" stała się gotowa do przyrządzenia. Znamy sposób, który ułatwi ci życie. Sprawdź, jak rozmrozić mięso w 20 minut.
Folia aluminiowa to jedno z tych akcesoriów kuchennych, które każdy z nas ma w swoim domu. Z pewnością nie raz zdarzyło ci się niefortunnie ją rozerwać, przez co już nie spełniała swojej funkcji lub wylądowała w koszu. Oszczędź sobie czasu i nerwów i zobacz, jak w banalny sposób ją naprawić.
Karczownik to szkodnik, który potrafi dokonać w ogrodzie niemałych zniszczeń. Uszkadza korzenie, zjada owoce i rujnuje uprawy. Ale ponieważ jest objęty ochroną, nie można pozbywać się go w niehumanitarny sposób. Jak zatem na dobre przegonić tego niechcianego gościa z ogrodu?
Choć lato już dawno za nami, w ogrodzie nadal czai się duży szkodnik. I to dosłownie, bo turkuć podjadek osiąga nawet 10 cm długości. Warto zacząć go zwalczać już teraz, aby na wiosnę skala zniszczeń była mniejsza. Ręczne wyłapywanie przynosi dobre efekty, ale może być niebezpieczne. Na szczęście istnieje alternatywa.
Produkty codziennego użytku, takie jak np. ubrania, pełne są chemikaliów, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu. - Na szczęście badania naukowe pokazują, że nie jesteśmy bezbronni - podkreślają eksperci. I wskazują, co w związku z tym możemy zrobić.