Wino to bardzo często nieodłączny element spotkań towarzyskich. Podawane do posiłku potrafi podkreślić jego smak i sprawić, że wieczór nabiera zupełnie innego wyrazu. Znaleźliśmy kilka niedrogich gadżetów, które pomogą ci profesjonalnie obchodzić się z chłodzeniem, otwieraniem i zabezpieczaniem butelki wina.
Gorące, ciągnące się i nieco grzeszne. Serowe fondue to prawdziwy comfort food, który od razu poprawia humor. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się podczas wieczoru we dwoje oraz na imprezie, kiedy musimy zapanować nad grupą głodnych przyjaciół. Zobacz, jak przygotować proste serowe fondue, którego smak jest wyjątkowy.
Jeśli ktoś kiedykolwiek powie, że nie lubi pizzy, od razu uznam to za wierutne kłamstwo. Chrupiące ciasto z apetycznymi dodatkami i ciągnącym się serem to przysmak, na którego widok wszystkim uruchamiają się ślinianki. Przyjemnie jest iść do restauracji i zjeść pizzę, jednak uważam, że większą satysfakcją kończy się wypiek własnej, ze znanych i ulubionych składników. By ją przygotować, potrzebne ci będzie kilka przedmiotów.
Cynamon kojarzy nam się głównie ze świąteczną atmosferą – pierniczkami, korzennymi ciasteczkami i rozgrzewającym grzanym winem. Jednak ta przyprawa ma o wiele szersze zastosowanie. Jej prozdrowotne działanie doceniano już w starożytności. Szklanka wody z cynamonem wypita rano może pobudzić do pracy układ trawienny i wzmocnić odporność organizmu. Poznajcie wszystkie tajemnice cynamonu.
Jajka to cenne źródło witamin i minerałów. Łatwe do przyrządzenia, smaczne i bardzo apetyczne, często lądują na naszych talerzach. Mimo, że można je przygotować na wiele sposobów, my jesteśmy fanami tych sadzonych. Aby ich konsumpcja była ciekawsza, znaleźliśmy kilka gadżetów urozmaicających wygląd jajek.
Pieczenie tart może wydawać się trudną do opanowania magią. Faktycznie, aby osiągnąć pożądany efekt, nie można przygotować jej "na oko". Apetyczna i pięknie prezentująca się tarta może być smakowitym manifestem naszych umiejętności i urozmaiceniem spotkania z przyjaciółmi, czy ważnej kolacji. Co zrobić, by zawsze się udawała? Wystarczy zapamiętać kilka szczegółów.
Poprawia nastrój, wzmacnia odporność organizmu, poprawia pracę serca i wątroby oraz wspomaga leczenie chorób nowotworowych. To tylko niektóre z zalet traganka, chińskiego zioła o cudownych właściwościach. Anna Lewandowska pochwaliła się, że właśnie wprowadziła do sprzedaży preparat na bazie tej rośliny. Warto więc przyjrzeć się tragankowi nieco bliżej.
Puszysta, pachnąca, wypieczona, rozpływająca się w ustach. Posypana słodką kruszonką lub makiem. Taka powinna być idealna chałka. Najlepiej smakuje prosto z pieca, posmarowana masłem lub polana miodem. Do tego kubek mleka lub kakao. Pycha, prawdziwe comfort food! Nic dziwnego, że ten przysmak pokochała także Edyta Górniak.
Święta lub imieniny u cioci bez ćwikły? Wielu z nas nawet nie przewiduje takiego scenariusza. Ten pyszny, a ponadto zdrowy dodatek zdobi nasze stoły od dziesiątek lat. O jego walorach pisał już Mikołaj Rej, a Jan Brzechwa poświęcił mu nawet wiersz. Pytanie o ten przysmak pojawiło się nawet w jednym z odcinków programu "Milionerzy".
Nie od dziś wiadomo, że zrównoważona dieta dostarczająca witamin i mikroelementów to klucz do zdrowia i szczupłej sylwetki. Do tego odpowiednia ilość snu i codzienna porcja ruchu. Niestety czasu nie da się oszukać, można jednak nieco spowolnić procesy starzenia. Nie musimy od razu sięgać po drastyczne środki w postaci liftingu czy zastrzyków z botoksu, wystarczy wprowadzić do swojego jadłospisu kilka produktów. Zostało udowodnione, że zawarte w nich składniki odżywcze korzystnie wpływają na nasz wygląd. Dieta zmieniająca rysy twarzy naprawdę istnieje? Przekonajcie się same.
Wyobraź sobie, że zdrową dziewczynę, aktywną i wesołą, ktoś kładzie do łóżka i mówi: Jesteś chora, będziesz kłuć się do końca życia, czeka cię ból – tak Angelina Ziembińska wspomina moment, gdy dowiedziała się, że ma cukrzycę typu 1. Dziś wie, że najważniejsze to nigdy się nie poddawać i próbować normalnie żyć. Jak opowiada, z czasem nauczyła się tego, ale na początku nie było łatwo.
Najczęściej lądują w koszu, jednak jak się okazuje, powinniśmy włączyć je do codziennej diety, zwłaszcza w okresie przeziębienia i grypy. Skorupki jaj, bo o nich mowa, to cenny suplement diety, naturalny nawóz i środek czyszczący. Na dodatek możemy je mieć zupełnie za darmo. Niektórzy mogą mieć opory przed ich jedzeniem. Niepotrzebnie. Spożywane w rozsądnych ilościach są bezpieczne dla zdrowia. Bez względu na to, czy są to jajka od kur fermowych czy wiejskich, możemy po nie sięgać bez obaw. Zobaczcie, jak przygotować proszek wapniowy oraz eliksir oczyszczający krew.
Zanim przystąpimy do przygotowywania posiłków, myjemy potrzebne nam składniki. Szorujemy owoce i warzywa, nawet jeśli zamierzamy je obrać. Parzymy wrzątkiem jajka. Jednak okazuje się, że są produkty, których nie powinniśmy płukać. Zdarza ci się myć pierś kurczaka czy sałatę przed przygotowaniem posiłku? To błąd. Obalamy kulinarne mity.
Próchnica, nadwaga, cukrzyca to tylko niektóre konsekwencje spożywania nadmiernej ilości cukru. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt duża dawka tej - jak powszechnie zwykło się nazywać - "białej śmierci" ma też destrukcyjny wpływ na ludzki mózg. Wystarczy zaledwie tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by trwale uszkodzić pamięć krótkotrwałą!
Bywają takie dni, kiedy dasz się pokroić za kawałek czekolady lub ciastko z kremem. Nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że chęć na słodycze nie dopada cię zbyt często. Jeśli jednak nie potrafisz zapanować nad apetytem, może się okazać, że wiosną nie dopniesz się w ulubioną sukienkę. Jak temu zaradzić? Przede wszystkim sprawdź, czy z twoim zdrowiem wszystko jest w porządku. Potrzeba jedzenie słodkości może być symptomem wielu chorób. Jeżeli nic ci nie dolega, to znaczy, że sięgasz po kolejnego batonika jedynie z łakomstwa. Wystarczy jednak odpowiednio doprawiać posiłki, by zahamować apetyt.
Tuż obok ziemniaków i ryżu kasze to popularne dodatki do dań obiadowych. Są niskokaloryczne, pomagają oczyścić organizm z toksyn i zawierają mnóstwo cennych mikroelementów. Oprócz popularnej i modnej kaszy jaglanej, do łask wraca kasza gryczana. O właściwości tego produktu padło pytanie w programie "Milionerzy", które zaprzepaściło szansę na wygranie 125 tysięcy złotych. Zdradzamy, dlaczego regularnie warto jeść ten niedrogi przysmak.
Zapomnij o awokado, słonym karmelu czy wodzie z kokosa. Rok 2018 należeć będzie do guanabany! Jak twierdzą znawcy kulinarnych trendów egzotyczny owoc już niebawem zdominuje kubki smakowe miłośników super food.
Jak nalać sok czy mleko z kartonu, by wszystko trafiło do szklanki i nie stracić ani jednej kropli? Choć to banalne pytanie, okazuje się, że większość z nas nie ma na nie prostej odpowiedzi. Jest jednak pewien sposób, który podpatrzyłyśmy na jednym z kont na Youtube'ie!
Suzanne Weiss, dziennikarka pisząca dla "Seventeen", miała 13 lat, kiedy pierwszy raz przeszła na dietę. Niewinne uwagi jej otoczenia sprawiły, że dziewczyna szybko wpadła w nałóg odchudzania i odmawiała sobie każdej przyjemności. Dziś opowiada o swojej historii i przekonuje młode dziewczyny, żeby nie poddawały się społecznej presji.
Nasza dieta ma wpływ na bardzo wiele aspektów życia. Reguluje nasze codzienne funkcjonowanie i ogólne samopoczucie. To, co znajduje się na naszym talerzu, oddziałuje również na nasze życie erotyczne. I nie chodzi tu o popularne afrodyzjaki, takie jak kawior czy ostrygi. Tym razem skupiamy się na niedoborze jednego składnika, który może całkowicie zrujnować męskie libido.
O szkodliwości alkoholu w przypadku ciężarnych mówi się niemal cały czas. Jednak niewiele kobiet zdaje sobie sprawę, że napoje wyskokowe, a konkretnie jeden ich rodzaj, może znacząco zwiększyć ich płodność. Dowiedli tego naukowcy z Washington University z St. Louis, którzy przebadali w tym celu ponad 100 kobiet.
Wiele osób przyznaje, że to właśnie na zakrapianych imprezach najlepiej się im rozmawia z zagranicznymi znajomymi. Do tej pory myślałam, że jest to tylko prześmiewczy mit, a tymczasem istnieją naukowe dowody na to, że alkohol faktycznie ma wpływ na nasze zdolności językowe. I to się nazywa dobra informacja.
To nie przypadek, że ludzie sięgają właśnie po czekoladę, kiedy są w złym nastroju. Jej spożycie poprawia nasze samopoczucie za sprawą tryptofanu, czyli związku chemicznego odpowiedzialnego za podnoszenie w mózgu poziomu serotoniny. Badania wskazują, że niekiedy sam zapach czy konsystencja czekolady wywołują poczucie szczęścia.