Przepisy

    Przepisy

    Miruna uważana jest za najzdrowszą rybę na świecie
    Zapisz na później
    PrzepisyNajzdrowsza ryba na święta. Lepsza niż karp i dorsz

    Już za niecałe dwa tygodnie Boże Narodzenie. Wiele osób z pewnością zastanawia się, co zaserwować gościom podczas świątecznych spotkań. Oprócz śledzia czy karpia warto postawić na jeszcze jeden gatunek.

    Siostra Anastazja dodaje do sałatki jarzynowej jeden nietypowy składnik
    Zapisz na później
    PrzepisyPrawie nikt nie dodaje do sałatki. Jarzynowa zachwyci

    Sałatka jarzynowa to często obowiązkowy element świątecznego menu. Siostra Anastazja Pustelnik, która dla wielu jest prawdziwym autorytetem w kwestiach kulinarnych, podzieliła się prostym patentem na jarzynówkę. Potrzebny jest jeden mało popularny składnik.

    Sałatka jarzynowa, która rozpala podniebienia
    Zapisz na później
    PrzepisyJeden składnik zmienia wszystko. O niebo lepsza sałatka jarzynowa

    Tradycyjny przepis odejdzie w niepamięć. Wystarczy, że choć raz spróbujesz sałatki jarzynowej z dodatkowym składnikiem. Choć dla wielu danie to jest świętością, czasem warto dać sobie szansę na nowe, kulinarne doznania.

    Sałatka jarzynowa musi być odpowiednio przechowywana
    Zapisz na później
    PrzepisyKardynalny błąd przy sałatce. Sfermentuje błyskawicznie

    Grudzień ma dla wielu z nas smak sałatki jarzynowej. Ta kultowa potrawa już wkrótce zagości na stołach w polskich domach. A jak długo przetrwa? Tutaj wiele zależy nie tylko od apetytu, ale również mądrego sposobu przechowywania.

    Najgorsze mięsa świata. Polski przysmak na pierwszym miejscu
    Zapisz na później
    PrzepisyNajgorsze wyroby mięsne świata. Polski specjał na pierwszym miejscu

    Międzynarodowy przewodnik kulinarny po kuchniach całego świata, Taste Atlas, przygotował nowy ranking. Tym razem autorzy przygotowali zestawienie najgorszych wyrobów mięsnych. Okazuje się, że na pierwszym miejscu znalazł się wyrób uwielbiany przez Polaków.

    Domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu
    Zapisz na później
    PrzepisyDomowa wędlina, która robi się niemal sama. Palce lizać

    Domowa szynka jest bez porównania lepsza niż ta ze sklepu. Często jednak rezygnujemy z jej przygotowania – odstrasza nas cena, a także skomplikowane przepisy. Okazuje się jednak, że istnieje prosta receptura na staropolską szynkę, którą będziemy się zajadać. Wystarczy przyprawić i upiec.

    Filety z pangi są popularne, jednak to zły wybór kulinarny
    Zapisz na później
    PrzepisyZawiera metale ciężkie i hormony. Nie kupuj na święta

    Karp i śledź na wigilię to w wielu domach obowiązek, jednak coraz częściej decydujemy się też na inne gatunki ryb. Furorę robią m.in. łosoś czy sandacz. Istnieją jednak ryby, których znacznie lepiej unikać nie tylko na świątecznym stole. Mogą wpędzić nas w poważne problemy zdrowotne.

    Jak szybko rozgrzać swój organizm?
    Zapisz na później
    PrzepisyDokucza ci mróz? Wystarczą babcine sposoby

    Pogoda za oknem nas ostatnio nie rozpieszcza. Niestety nawet jeśli bardzo nie chcielibyśmy wychodzić spod cieplutkiej kołderki, przynajmniej raz na jakiś czas musimy to zrobić. Jak po powrocie do domu najlepiej rozgrzać swój organizm?

    Cynamon podkręca metabolizm
    Zapisz na później
    PrzepisyPij zamiast herbaty. Szybko zaczniesz chudnąć

    Ach, gdyby tak można było jeść, co się chce, a mimo to chudnąć… Okazuje się, że zachowanie zgrabnej sylwetki może być łatwiejsze. Wystarczy tylko sięgnąć do szafki z przyprawami po skuteczne spalacze tłuszczu, które już tam mamy.

    Jak przygotować śledzie, by były pyszne?
    Zapisz na później
    PrzepisyWlej do moczenia zamiast wody. Domownicy oszaleją na ich punkcie

    Świąteczny przysmak każdy przygotowuje inaczej: w oleju, w śmietanie, na słodko. Jedno jest jednak pewne – śledzie muszą być dobrej jakości i niezbyt słone. Jak się pozbyć nadmiaru soli? Ten tradycyjny sposób działa cuda.

    Ukryta funkcja zatyczki od oleju
    Zapisz na później
    PrzepisyWszyscy ją wyrzucają. Błąd. Zatyczka od oleju ma ukrytą funkcję

    Olej jest nieodłącznym składnikiem naszej codziennej kuchni. Niestety, zdarza się, że przez ogromny otwór po zerwaniu szczelnego zabezpieczenia, lejemy go zbyt dużo. Ale nie martw się, okazuje się, że olej można wykorzystać ponownie. Jak to zrobić?

    Czy można gotować wodę wielokrotnie?
    Zapisz na później
    PrzepisyCzy można gotować wodę dwa razy? Oto co się z nią stanie

    W internecie można przeczytać ostrzeżenia, aby nie pić dwa razy zagotowanej wody. Podobno tworzą się w niej szkodliwe dla ludzi związki. Czy to przekonanie jest prawdziwe? Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości.

    Klasyczna panierka z bułki tartej nie jest najzdrowsza
    Zapisz na później
    PrzepisyUżyj zamiast bułki tartej. Panierka zatrzyma nadmiar tłuszczu

    Niektórym bardzo trudno wyobrazić sobie kotlety bez panierki, muszą przecież być chrupiące. Takie danie nie jest jednak zdrowe. Jak pogodzić te dwie sprzeczności? Wystarczy spróbować panierowania bez suchego pieczywa.

     Pierogi cieszą się na stole największym powodzeniem
    Zapisz na później
    PrzepisyMrozisz pierogi na święta? Rób to tylko w taki sposób

    Sposób mrożenia ma znaczenie, przecież zależy nam, aby świąteczne uszka czy pierogi smakowały jak najlepiej. Szefowie kuchni udzielają rad, jak przechowywać gotowe dania, by im przypadkiem nie zaszkodzić.

    Mrożenie chleba to prosty sposób na przedłużenie jego świeżości
    Zapisz na później
    PrzepisyJak mrozić chleb? Wielu popełnia karygodny błąd

    Chleb to jeden z produktów, które bardzo łatwo jest mrozić. Nie musimy się więc martwić, kiedy kupimy go za dużo - wystarczy odpowiednio go zapakować i włożyć do zamrażarki. Ważne jednak, żeby nie popełnić przy tym popularnego błędu - inaczej nie unikniemy marnowania jedzenia.

    Niecodzienny składnik zmienia smak sernika
    Zapisz na później
    PrzepisyMało kto dodaje do sernika. Użyj sekretnego składnika

    A może by tak przygotować sernik z owocem? Nie byle jakim, tylko jednym bardzo konkretnym, który zupełnie zmieni jego smak. Tajemny składnik masy serowej sprawi, że będzie delikatna i przepyszna.

    Marcela Banaszczyk
    Schabowy to ponadczasowa potrawa
    Zapisz na później
    PrzepisySchabowe inne niż zawsze. Nie trzeba ich rozbijać

    Zawsze słychać, kiedy w domu będą schabowe. Wiedzą o tym też sąsiedzi, bo dźwięk tłuczka dobrze się roznosi. Czy ten hit polskiej kuchni można przygotować inaczej: bez wysiłku i hałasu? Oczywiście, że tak! Przepis podajemy poniżej.

    Co dodać do zupy pomidorowej?
    Zapisz na później
    PrzepisyPomidorowa Magdy Gessler. Zrobisz w mig, a oczaruje zmysły

    Pomidorowa to niekwestionowana królowa polskiego stołu. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a każda rodzina ma własny sekretny składnik. A jaki przepis sprawdzi się za każdym razem? Warto posłuchać rad Magdy Gessler.

    Jak zrobić idealne purée?
    Zapisz na później
    PrzepisyKróluje na stole Ani Starmach. Wlej odrobinę do ziemniaków

    Ziemniaki to ulubione warzywo Polaków. Pasują do wszystkiego, więc można z ich pomocą wyczarować wiele smacznych i prostych dań. Niektórzy wprost nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaczanego purée. Radzimy, jak je przygotować, żeby zawsze było pyszne.

    Sposób na kremową jajecznicę
    Zapisz na później
    PrzepisyGordon Ramsay zawsze dodaje do jajecznicy. Wystarczy łyżka

    To jedna z tych potraw, którą każdy przygotowuje nieco inaczej… I każdy kucharz ma swój własny sekret. My jednak zdradzamy jeden sprawdzony patent, aby jajecznica zawsze wychodziła pyszna i niezwykle kremowa w smaku.

    Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków
    Zapisz na później
    PrzepisyTrik z "gastronomika". Placki ziemniaczane wyjdą idealne

    Nikt nie lubi jedzenia, które brzydko wygląda. Tymczasem zdarza się, że nawet świeżo przygotowane placki ziemniaczane ciemnieją podczas smażenia. Jak temu zapobiegać? Ta metoda sprawdza się za każdym razem.

    Kotlety schabowe to jedna z najbardziej ulubionych potraw Polaków
    Zapisz na później
    PrzepisyWczorajszy kotlet jak świeżo usmażony. Trik, który uratuje obiad

    Kotlety schabowe to hit polskiej kuchni. Jemy je często i też zazwyczaj smażymy więcej, na zapas. Niestety, na drugi dzień nie są tak smaczne. Można to jednak naprawić, stosując ten prosty trik. Wczorajsze kotlety odzyskają chrupkość.

    Kotlet schabowy smaczny jak nigdy przedtem
    Zapisz na później
    PrzepisyUżyj zamiast bułki tartej. Już nigdy nie zrobisz schabowego inaczej

    Kotlet ze schabu bez kości, obtoczony w bułce tartej i smażony na oleju? Nic bardziej mylnego! Jeśli przygotowujesz schabowego w ten sposób, popełniasz aż trzy błędy! Słynna restauratorka Ewa Wachowicz mówi, co zrobić, by zafundować swojemu podniebieniu prawdziwą ucztę.

    Jak sprawić, by ziemniaki nie rozpadały się podczas gotowania?
    Zapisz na później
    PrzepisyWlej dwie łyżki do gotujących się ziemniaków. Będą lepsze

    Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Te często pojawiają się na talerzu np. obok schabowego i surówek. Aby warzywo nie straciło walorów smakowych, dobrze wiedzieć, jak je ugotować. Ten trik zapobiegnie rozpadaniu się bulw, a dodatkowo wzbogaci ich smak.