Przepisy

Przepisy

Cytrusy mogą łagodzić negatywny wpływ kalorycznej diety na zdrowie
Zapisz na później
PrzepisyCytrusy mogą łagodzić negatywny wpływ kalorycznej diety na zdrowie

Związki zawarte w cytrusach mogą minimalizować metaboliczne skutki tłustej i wysoce kalorycznej diety dla zdrowia - wynika z najnowszych badań. Informację na ten temat podaje serwis internetowy Medical Xpress.

Redakcja WP Kobieta
Ania Mucha i jej szarlotka
Zapisz na później
PrzepisyAnia Mucha i jej szarlotka

Aktorka poleca zbieranie jabłek i przygotowanie z nich pysznego, domowego ciasta.

Redakcja WP Kobieta
Co ma więcej kalorii?
Zapisz na później
PrzepisyCo ma więcej kalorii?Redakcja WP Kobieta
Domowy kisiel z wiśni
Zapisz na później
PrzepisyDomowy kisiel z wiśni

Kisiel to jeden z przysmaków, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Głębia owocowego smaku i brak sztucznych dodatków sprawiają, że taka propozycja nada się na rodzinny podwieczorek. Sprawdzony przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens".

Redakcja WP Kobieta
Odchudzające smoothie z papryczką chili
Zapisz na później
PrzepisyOdchudzające smoothie z papryczką chili

Koktajle od kilku sezonów to jedne z najpopularniejszych płynnych przekąsek. Zazwyczaj miksujemy owoce z dodatkami jogurtu. Ale pyszną propozycją będą również smoothie w wersji wytrawnej. Miks warzyw z dodatkiem pikantnych przypraw można wypić w ramach drugiego śniadania. Najlepiej wykorzystać do tego sezonowe, świeże warzywa oraz podkręcające przemianę materii przyprawy. Na początek warto spróbować pomidorowego koktajlu z chili.

Redakcja WP Kobieta
Sernik z konfiturą z czerwonej porzeczki
Zapisz na później
PrzepisySernik z konfiturą z czerwonej porzeczki

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jego sekretem jest idealnie zmielony ser twarogowy. Dla niektórych wypiek ten może być za słodki, dlatego warto dodać do niego kwaśny dodatek. Poniżej propozycja sernika na spodzie z białej czekolady i porzeczkowym wykończeniem.

Ewa Kluczyńska
Odrywany, pomidorowy chlebek z chorizo
Zapisz na później
PrzepisyOdrywany, pomidorowy chlebek z chorizo

Domowe pieczywo kusi zapachem, smakiem i tym, że wiemy, co dokładnie się w nim znajduje. Diana, autorka "Mienta blog", poleca pyszny, pikantny chlebek pomidorowy z hiszpańską kiełbasą chorizo. Ciasto przełożone odrobiną sera mozzarella i świeżymi ziołami smakuje niczym pizza. Taki chlebek nada się nie tylko na śniadanie czy przekąskę, ale również obiad.

Redakcja WP Kobieta
"Grecja po mojemu". Marcin Pietrzyk o kuchni greckiej
Zapisz na później
Przepisy"Grecja po mojemu". Marcin Pietrzyk o kuchni greckiej

Świeże owoce morza, aromatyczne chlebki pita z idealnie doprawioną baraniną i prawdziwa sałatka grecka. Najczęściej z tymi potrawami Polacy kojarzą kuchnię Grecji kontynentalnej i bajecznych wysp. Na nich jednak nie kończą się kulinarne możliwości i atrakcje tego kraju. O te mniej znane smakołyki oraz napoje prosto z Grecji Magdalena Pomorska podpytała znanego i cenionego przewodnika Marcina Pietrzyka, autora książki "Grecja po mojemu".

Magdalena Pomorska
Przepyszny ketchup z cukinii
Zapisz na później
PrzepisyPrzepyszny ketchup z cukinii

Ketchup znajdziemy w większości polskich kuchni. Zamiast jednak kupować gotowy produkt ze sklepu, pełen konserwantów i zbędnego cukru, lepiej zrobić ten przysmak własnoręcznie. Można użyć do tego pomidorów, ale sprawdzi się też cukinia. I taką wersję na ketchup poleca Diana, autorka "Mienta blog". Blogerka podkreśla, że cukinii w nim nie czuć, chociaż to główny składnik, a całość jest naprawdę przepyszna, słodko-pikantna

Redakcja WP Kobieta
Kokosowe beziki z kremem i świeżymi owocami
Zapisz na później
PrzepisyKokosowe beziki z kremem i świeżymi owocami

Są takie desery, na których widok ślinka cieknie. Lekkie i rozpływające się w ustach beziki to doskonała propozycja na podwieczorek w rodzinnym gronie lub przyjęcie dla znajomych.

Ewa Kluczyńska
Drożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty
Zapisz na później
PrzepisyDrożdżowe pierogi z farszem ze słodkiej kapusty

Pierogi z kapustą to jeden z klasyków na polskich stołach. W pieczonej wersji proponuje podać je Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". Dla podkręcenia ich smaku wierzch pierożków posypała aromatyczną czarnuszką.

Redakcja WP Kobieta
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym
Zapisz na później
PrzepisyTarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Tarta nie musi kojarzyć się jedynie ze słodkimi propozycjami. Jak udowadnia Diana, autorka "Mienta blog", tarta sprawdzi się też na obiad lub kolacje, w wytrawnym połączeniu. Wersja z porem, kurczakiem doprawionym papryką oraz ogórkiem kiszonym i serem feta to feria smaków, której przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Redakcja WP Kobieta
Te produkty pomogą pozbyć się trądziku
Zapisz na później
PrzepisyTe produkty pomogą pozbyć się trądziku

Przyczyn powstawania trądziku jest wiele. Od nieprawidłowej pracy gruczołów łojowych, przez hormony, stres czy złą dietę. Jak sobie z nim poradzić?

Redakcja WP Kobieta
Prosty przepis na kluski saskie
Zapisz na później
PrzepisyProsty przepis na kluski saskie

Są takie dania, których smak i popularność tkwi w prostocie przygotowania. Należą do nich z pewnością kluski saskie. Przepis na to mało znane danie postanowiła odświeżyć i przetestować Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens". To pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny, a wśród składników są produkty, które znajdziemy w większości polskich kuchni.

Redakcja WP Kobieta
Pikantna zapiekanka ziemniaczana
Zapisz na później
PrzepisyPikantna zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki to warzywa, które stanowią podstawę diety Polaków. Odpowiednio przygotowane z prostymi dodatkami stanowią sycące i zdrowe danie. Diana, autorka "Mientablog", proponuje podać je z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. To rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu potrawa dla całej rodziny.

Redakcja WP Kobieta
Prosecco arbuzowo-grejpfrutowe
Zapisz na później
PrzepisyProsecco arbuzowo-grejpfrutowe

Orzeźwiający i przyjemnie musujący. Ten drink podbija menu lokali i cieszy się popularnością wśród osób, które stronią od mocnych alkoholi. W domowej wersji z dodatkiem owoców smakuje wyjątkowo.

Ewa Kluczyńska
Smoothie bowls, czyli miski pełne zdrowia
Zapisz na później
PrzepisySmoothie bowls, czyli miski pełne zdrowia

Zwykłe smoothie już nie wystarczy, fanatycy zdrowego odżywiania i kulinarnych eksperymentów w kuchni stawiają teraz ma smoothie bowles, czyli miski z odżywczymi koktajlami. Taka przekąska daje o wiele większe pole do popisu - można ją oryginalnie ozdobić, dzięki czemu staje się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Szaleństwo smoothie bowls na Instagramie trwa w najlepsze. Prezentujemy niektóre apetyczne propozycje.

Redakcja WP Kobieta
A to się je? Chwasty na talerzu
Zapisz na później
PrzepisyA to się je? Chwasty na talerzu

„Dla człowieka pierwotnego las czy step były wielkim supermarketem, z którego mógł czerpać do woli (...), musiał jedynie wiedzieć, co brać, jak brać oraz poświęcić na zbieranie pożywienia trochę więcej czasu niż godzina, w ciągu której my robimy zakupy” – pisze Łukasz Łuczaj. Z czasem, gdy powstawał rynek żywności określany prawami, zaczęliśmy tracić umiejętność rozpoznania jadalnych roślin. Wiele z nich, dawniej często spożywanych, spadło do kategorii chwastów. Tymczasem coraz liczniejsi chwastolubni badacze pokazują, jak wiele darów ziemi przeoczamy.

Redakcja WP Kobieta
Koktajl jagodowy
Zapisz na później
PrzepisyKoktajl jagodowy

Jagody, czyli jedne ze skarbów lata, doskonale smakują niezależnie od tego, w jakiej wersji je podamy. O ile jednak pierogi z jagodami wymagają większego nakładu pracy, o tyle przygotowanie koktajlu jagodowego zajmie nam maksymalnie 10 minut. Taki napój z kostkami lodu to doskonała propozycja na ochłodę.

Ewa Kluczyńska
Tarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem
Zapisz na później
PrzepisyTarta z cukinią, szczypiorem, salami i serem

W letnie weekendy doskonałą propozycją na obiad będzie tarta. Łatwo zapakować ją na wynos i zjeść na świeżym powietrzu. Jak podkreśla Diana, autorka "Mienta blog", tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.

Redakcja WP Kobieta
Fioletowa kukurydza. Recepta na młodość
Zapisz na później
PrzepisyFioletowa kukurydza. Recepta na młodość

W Polsce fioletowa kukurydza jest produktem dość mało znanym, jednak przypuszcza się, że to właśnie ona zdominuje rynek żywnościowy w przyszłości. Choć w smaku w niewielkim stopniu różni się od popularnej odmiany żółtej, zawiera o wiele więcej cennych dla zdrowia wartości odżywczych, które warunkują jej lecznicze działanie. Co warto wiedzieć na temat fioletowej kukurydzy?

Ingrid Hintz-Nowosad
Chwasty w kuchni - jak to się je?
Zapisz na później
PrzepisyChwasty w kuchni - jak to się je?

Nie musisz być znawcą flory polskich łąk, by odkryć uroki potraw z roślin, które do tej pory nie kojarzyły ci się z obiadem. Oswajanie się z chwastną kuchnią zaczynamy od tego, co jest pod ręką: duszonych liści kalafiora (przyznaj, że wyrzucasz) według przepisu Małgorzaty Kalemby-Drożdż i czerwonej koniczyny (pierwsza lepsza łąka dostarczy jej aż nadto) w tempurze według Łukasza Łuczaja.

Redakcja WP Kobieta
Grillowany łosoś w stylu tex-mex z salsą
Zapisz na później
PrzepisyGrillowany łosoś w stylu tex-mex z salsą

Łosoś bardzo pasuje do stylu kuchni tex-mex, a grillowany jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, zrezygnujcie z ostrych sosów. Szparagi z dodatkiem pigmentonu ciekawie komponują się z resztą składników, więc warto wypróbować ten dodatek.

Redakcja WP Kobieta
Kołaczyki z cebulką à la cebularze
Zapisz na później
PrzepisyKołaczyki z cebulką à la cebularze

Kołaczyki z cebulą to wypiek jak najbardziej tradycyjny. To także jeden z tych specjałów, który albo się kocha, albo nienawidzi, jeśli nie zaliczamy się do fanów cebuli.

Redakcja WP Kobieta