Przepisy

Przepisy

Jak wybrać kawiarkę
Zapisz na później
PrzepisyEkspresy do kawy – jaki wybrać

Mała czarna bądź wysublimowane latte? Jak dobrać ekspres, by spełnił wymagania tak amatora, jak i smakosza?

Ludwik Krakowiak
Papryka faszerowana smakuje w każdym wydaniu.
Zapisz na później
PrzepisyPapryka faszerowana. Jak przygotować smakołyk na kilka sposobów?

Papryka faszerowana to doskonały pomysł na obiad albo na kolację. Smakuje zawsze świetnie niezależnie od wybranych dodatków. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, skorzystaj ze sprawdzonych rad dotyczących ciekawych farszy do papryki. Na co warto postawić?

oprac. Joanna Kobylańska
Przepis na lane kluski
Zapisz na później
PrzepisyLane kluski. Prosty dodatek do zup lub samodzielne danie

Kluski lane kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i smakami jak u babci. Zobacz, jak szybko i łatwo można przygotować to danie.

Patrycja Ceglińska-Włodarczyk
Pierogi z dynią mogą być na słodko i słono.
Zapisz na później
PrzepisyPierogi z dynią. Jak przygotować smakołyk w dwóch odsłonach na słodko i słono?

Pierogi z dynią są świetnym pomysłem na jesienny przysmak. Dodatkowo można potraktować ten wariant jako alternatywę dla klasycznego smaku, który w końcu każdy zna i docenia. Jeśli lubisz wykorzystywać dynię na kilka sposobów, koniecznie wypróbuj także pierogi z dynią, bo można je przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono.

oprac. Joanna Kobylańska
Muffinki bananowe wg Nigelli Lawson
Zapisz na później
PrzepisyBananowe muffinki wg przepisu Nigelli Lawson. Rozpływają się w ustach

Bananowe muffinki można przygotować na wiele sposobów. Jednak jednymi z najlepszych i takimi, które zawsze wychodzą, są te, proponowane przez Nigellę Lawson. Jej przepisy są proste, pyszne, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Aneta Malinowska
Ciasto gruszkowe świetnie smakuje szczególnie jesienią.
Zapisz na później
PrzepisyCiasto gruszkowe. Jak przygotować znakomity wypiek na jesienną porę?

Ciasto gruszkowe z kruszonką fantastycznie pasuje do kawy, szczególnie w okresie jesiennych chłodów. W końcu owoc gruszki niezwykle kojarzy się ze złocistą porą roku. Jeśli szukasz pomysłu na prosty i sprawdzony przepis na deser, wypróbuj ciasto z gruszkami, a zasmakujesz prawdziwego nieba.

oprac. Joanna Kobylańska
Zalewa octowa świetnie sprawdzi się przy wekowaniu.
Zapisz na później
PrzepisyZalewa octowa. Jak przygotować zaprawę do warzywnych lub rybnych dodatków?

Zalewa octowa pozwala na utrzymanie smaku ulubionych smakołyków na dłużej. Jednak tego typu potrawy nie są tak popularne, jak niegdyś. Czas to zmienić i postawić na dawne oraz sprawdzone przetwory, które gościły na wielu polskich stołach. Jak zrobić zalewę octową? Przepisy są banalnie proste.

oprac. Joanna Kobylańska
Przepis na ajerkoniak
Zapisz na później
PrzepisyAjerkoniak. Podajemy prosty przepis

Ajerkoniak to słodki trunek na bazie jajek. Jest to idealny dodatek do deserów i kaw, można modyfikować przepis na ten alkohol, dodając do butelek laskę cynamonu lub wanilii. Jak przygotować ajerkoniak? Podajemy prosty przepis.

oprac. Anna Podlaska
Ryba w panierce to doskonały pomysł na obiad.
Zapisz na później
PrzepisyPanierka do ryby. Jak przygotować chrupiącą, a zarazem delikatną panierkę?

Panierka do ryby to doskonały pomysł na podkręcenie smaku obiadu. W końcu rybę można przygotować na przeróżne sposoby – każdy znajdzie dla siebie idealny patent. Jeśli lubisz chrupiącą skorupkę na rybie, koniecznie skorzystaj z przepisu na doskonałą panierkę, która zawsze wychodzi.

oprac. Joanna Kobylańska
Kaki można wykorzystać na szereg sposobów.
Zapisz na później
PrzepisyKaki. Jak wykorzystać egzotyczny owoc na kilka sposobów? Skorzystaj z przepisów

Kaki zwany inaczej persymoną zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych i nie tylko. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, ponieważ posiada bardzo dużą dawkę betakarotenu. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób wykorzystać ten niecodzienny owoc, koniecznie zajrzyj poniżej.

oprac. Joanna Kobylańska
Minestrone zachwyca smakiem i zapachem.
Zapisz na później
PrzepisyMinestrone. Jak zrobić włoską zupę zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler?

Minestrone to włoska zupa pełna przepysznych warzyw, np. cukinii, marchewki, zielonego groszku czy szpinaku. Może być serwowana na wiele różnych sposobów, dlatego też przypadnie do gustu praktycznie wszystkim. Kluczem do sukcesu w przypadku minestrone jest ugotowanie warzyw al dente – w tym tkwi cały sekret wyśmienitego smaku.

oprac. Joanna Kobylańska
Zupa krem z marchewki to doskonała propozycja na jesień.
Zapisz na później
PrzepisyZupa krem z marchwi. Jak przygotować delikatne i gęste pierwsze danie?

Zupa krem z marchwi to doskonały sposób na wykorzystanie jednego z najpopularniejszych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako sycące danie dla wszystkich osób, które cenią sobie delikatny smak oraz proste rozwiązania. Wykonanie zupy kremu z marchwi nie zajmuje dużo czasu, za to pozwoli na dostarczenie cennych wartości odżywczych.

oprac. Joanna Kobylańska
Syrop z cebuli bez wątpienia pomoże przy infekcjach jesiennych.
Zapisz na później
PrzepisySyrop z cebuli. Jak zrobić domowe antidotum na wzmocnienie odporności?

Syrop z cebuli to prosty i skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby cieszyć się z pomocnego i zdrowego preparatu. Dzięki domowemu specyfikowi chłodniejsze dni i wieczory nie będą grozić przeziębieniem.

oprac. Joanna Kobylańska
Pierogi z soczewicą stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych pierogów.
Zapisz na później
PrzepisyPierogi z soczewicą. Jak przygotować niecodzienny farsz do pierogów?

Pierogi z soczewicą to doskonały pomysł na alternatywny dla polskiego dania. Sztandarowe nadzienie można zamienić na pyszny i zachwycający farsz z soczewicą, który na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom. Wariantów na pierogi z soczewicą jest naprawdę wiele, dlatego każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie.

Joanna Kobylańska
Masa do wafli nie musi być za każdym razem taka sama.
Zapisz na później
PrzepisyMasa do wafli. Jak urozmaicić smak andrutów? Skorzystaj z prostych przepisów

Masa do wafli kojarzy się głównie ze smakiem dzieciństwa, co nie oznacza, że nie można nieco urozmaić masy do andrutów. Za każdym razem warto pomyśleć o ciekawym rozwiązaniu w przypadku domowego smakołyku. Masa do wafli nie musi być nudna, dlatego skorzystaj z kilku wersji smakowych tego niezwykłego przysmaku.

Joanna Kobylańska
Makaron sojowy pasuje do wielu dodatków mięsnych i warzywnych.
Zapisz na później
PrzepisyMakaron sojowy. Jak go przygotować proste dania kuchni azjatyckiej?

Makaron sojowy to nieodzowny składnik kuchni azjatyckiej. Wbrew nazwie najczęściej produkowany jest ze skrobi ziemniaczanej albo z batatów. Długość nitek makaronu sojowego symbolizuje długowieczność i nieskończoność. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej ugotować ten azjatycki przysmak, zajrzyj poniżej po kilka cennych wskazówek.

Joanna Kobylańska
Ciastka halloweenowe - szpony wiedźmy
Zapisz na później
PrzepisyPaluchy wiedźmy – jak je zrobić?

Halloween tuż tuż. Tego dnia powinno być trochę śmiesznie i strasznie – również na talerzu. Fanki wypieków powinny więc wypróbować przepis cieszący się dużą popularnością w sieci. A chodzi o tzw. Paluchy wiedźmy.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
Jak zrobić nalewkę z sosny?
Zapisz na później
PrzepisyNalewka z sosny. Dwa sposoby na jej przygotowanie

Domowa nalewka z sosny pomaga m.in. w leczeniu kilku przypadłości. Nie można jej kupić ani w aptece, ani w sklepach, dlatego zobacz, jak łatwo można ją przygotować samodzielnie w domu.

Patrycja Ceglińska-Włodarczyk
Nalewka z orzecha włoskiego
Zapisz na później
PrzepisyNalewka z orzecha włoskiego. Jak zrobić?

Nalewka z orzecha włoskiego to popularny specyfik w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Przygotowanie jej jest banalnie proste, dlatego warto zrobić ją w wolnej chwili i trzymać w razie nagłych problemów zdrowotnych.

oprac. Klaudia Stabach
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Zapisz na później
PrzepisyFasolka po bretońsku. Pyszny przepis od Magdy Gessler

Rozgrzewająca, pyszna i idealna do świeżego pieczywa. Fasolka po bretońsku to wspaniałe danie dla całej rodziny. Zobacz, jak ją przygotować według przepisu Magdy Gessler.

Patrycja Ceglińska-Włodarczyk
Naleśniki z przepisu Magdy Gessler
Zapisz na później
PrzepisyNaleśniki Magdy Gessler. Dodaje składnik, dzięki któremu ciasto jest idealne

Magda Gessler ma swoje sposoby na to, aby przygotować idealne naleśniki. Słynna restauratorka dodaje jeden składnik, dzięki któremu ciasto jest chrupiące i po upieczeniu rozpływa się w ustach. Część wytrawnych wielbicieli naleśników może już o nim wiedzieć, dla innych ten dodatek będzie zaskoczeniem.

oprac. Anna Podlaska
Placki Ziemniaczane według receptury Magdy Gessler
Zapisz na później
PrzepisyPlacki ziemniaczane Magdy Gessler. Prosty przepis, ale trzeba pamiętać o jednym szczególe

Placki ziemniaczane to danie, które można serwować na różne sposoby. Wyśmienicie smakują zarówno na słodko, jak i podawane z wytrawnymi dodatkami. Magda Gessler, która jest królową polskiej kuchni, podała ostatnio świetną recepturę na to danie. Placki ziemniaczane według jej przepisu to smaczny obiad.

oprac. Anna Podlaska
Kaki, jak je jeść?
Zapisz na później
PrzepisyKaki, czyli perła jesieni. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Przepisy na smaczne dania

Kaki możemy znaleźć na sklepowych półkach od października do grudnia. Wyglądem przypomina pomidora, konsystencją brzoskwinię, a w smaku jest słodkie i do tego nie ma pestek. Kaki jest niskokaloryczne i ma właściwości antynowotworowe. Jakie dania można przygotować z tego owocu? Podajemy kilka propozycji.

oprac. Anna Podlaska
Jak ugotować wegańską zupę ziemniaczaną? Prosty przepis
Zapisz na później
PrzepisyWegańska zupa ziemniaczana z kilku składników. Tania, sycąca, a przy tym doskonale rozgrzewa

Zupa ziemniaczana to jesienna klasyka. Gęsta, kremowa i sycąca rozgrzewa w jesienne popołudnia, a ugotowanie jej zajmuje zaledwie kwadrans. Do przygotowania podstawowej wersji kartoflanki potrzebujesz tylko kilku składników. Nasza wersja jest nie tylko banalna w przygotowaniu, ale również wegańska – możesz ją zaserwować osobom niejedzącym mięsa czy alergikom uczulonym na nabiał.

Hanna Szczesiak