Przepisy

Przepisy

Pakowanie kanapek w folię nie jest dobrze
PrzepisyNigdy nie pakuj kanapek w folię aluminiową. To szkodzi zdrowiu

Kanapka to jeden z najpopularniejszych posiłków, które zabieramy ze sobą w podróż, do szkoły czy pracy. Wiele osób pakuje kanapki w folię aluminiową, aby uchronić je przed działaniem czynników zewnętrznych. Ten sposób ma dwie strony medalu.

Wszystkie odsłony kaszy. Gatunki, które warto wypróbować we własnej kuchni
PrzepisyWszystkie odsłony kaszy. Gatunki, które warto wypróbować we własnej kuchni

Gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, pęczak – różnorodność gatunków kasz daje nam nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Każda z nich różni się nie tylko wyglądem i smakiem, ale także wartościami odżywczymi. Bez względu na to, który rodzaj kaszy wybierzesz, masz pewność, że sięgasz po solidną dawkę zdrowia i cennych składników odżywczych. Poznaj najpopularniejsze gatunki kasz i zobacz, jakie dania możesz wyczarować z ich udziałem.

Agnieszka Małgorzata Adamska
Od ziemniaka do Maka. Sprawdzamy, jak produkuje się popularne frytki
PrzepisyOd ziemniaka do Maka. Sprawdzamy, jak produkuje się popularne frytki

Czy to możliwe, by frytki mogły być tak długie, chrupiące i w jednakowym kolorze? Zastanawia się wielu, sięgając po najpopularniejszą przekąskę w McDonald’s®. Mogą! Sprawdziliśmy to, biorąc pod dziennikarską lupę pole ziemniaków na Kaszubach, gdzie uprawia się specjalne ich odmiany, a także fabrykę frytek i jedną z restauracji McDonald’s w Lęborku – polskiej stolicy tego przysmaku. Materiał powstał we współpracy z McDonald’s.

Monika Rosmanowska
Kawy z całego świata z darmową przesyłką powyżej 40zł
PrzepisyKawy z całego świata z darmową przesyłką powyżej 40zł

Trudno o lepsze ukoronowanie pysznego obiadu lub zastrzyk energii i pobudzenia w trakcie nużącego dnia niż filiżanka dobrej kawy. Odkryta przed wiekami w Etiopii, upowszechniona w XVI wieku przez ludy arabskie, początkowo kawa była dobrem luksusowym, stać było na nią tylko najbogatsze ówczesne elity. Z czasem, wraz z rozwojem handlu i budowaniem kolejnych szlaków, palone ziarna zyskiwały na dostępności i popularności. Już w XVIII wieku powstała pierwsza kawiarnia (założono ją w Gdańsku), a w 1844 roku w samej Warszawie było ponad 180 lokali, gdzie można było kupić i wypić kawę.

Modest Wilanowski
Sposoby na doprawienie bobu
PrzepisyJak jeść bób. Mało znany dodatek całkowicie zmienia smak

Bób należy do roślin strączkowych i jest jednym z najbardziej pożywnych warzyw. Zazwyczaj jego mu w postaci ugotowanej i polanej masłem. Warto wiedzieć, że jego smak można urozmaicić w bardzo prosty sposób.

Obierasz kiwi ze skórki? To błąd!
PrzepisyObierasz kiwi ze skórki? To błąd!

Boisz się jeść kiwi ze skórą? Niepotrzebnie! Skórka kiwi jest całkowicie jadalna, a dodatkowo zawiera wiele wartościowych substancji odżywczych.

Aleksandra Lewandowska
Co pić w upały przed snem?
PrzepisyCo pić w upały przed snem? To banalnie proste!

Kiedy temperatura w nocy nie spada poniżej 20 stopni C, trudno jest utrzymać dobrą jakość snu. Ważne, aby organizm był nie tylko nawodniony, ale także... ocieplony. Zrezygnujcie więc z chłodnych napojów. Resztę przeczytacie dalej.

Aleksandra Lewandowska
Cena za jagodzianki sięga 10 zł za sztukę
PrzepisyJagodzianki droższe niż u Gessler. Cena zaskakuje

Właśnie rozpoczął się sezon na jagody, a w cukierniach i piekarniach pojawia się coraz więcej jagodzianek. Brwinowski lokal przebił ceną jagodzianek wypieki od Magdy Gessler. Za jedną drożdżówkę trzeba zapłacić 10 zł.

Patrycja Ceglińska-Włodarczyk
Zdrowa dieta dzięki wyciskarce wolnoobrotowej
PrzepisyZdrowa dieta dzięki wyciskarce wolnoobrotowej

Wiosna i lato to idealne okresy dla fanów zdrowego, świeżego jedzenia. Każdego tygodnia pojawiają się nowe, sezonowe warzywa i owoce, które wzbogacą dietę o niezbędne mikroelementy i witaminy. Pyszne, samodzielnie wyciśnięte soki będą idealnym uzupełnieniem posiłku; domowe smoothies z powodzeniem mogą zastępować tradycyjne śniadania czy przekąski, a przygotowane we własnej kuchni lody staną się idealnym deserem lub zdrową, orzeźwiającą przekąską w upalny dzień.

Modest Wilanowski
Gofrownica nie zajmie dużo miejsca, ale perspektywa pachnących gofrów co rano skusi chyba każdego
PrzepisyPyszne gofry dla dzieci i nie tylko. Możesz zrobić je w domu

Słodkie gofry z owocami, czekoladą czy bitą śmietaną to przysmak nie tylko dla dzieci. Własne możesz zrobić w zaciszu domowym, również dla siebie i dla gości. W tym pomoże gofrownica.

oprac. Magdalena Tatar
Chcesz ocenić? Najpierw spróbuj! Czy Polacy chętnie sięgają po nowości na sklepowych półkach?
PrzepisyChcesz ocenić? Najpierw spróbuj! Czy Polacy chętnie sięgają po nowości na sklepowych półkach?

O Polakach, jak o każdym narodzie, krąży wiele stereotypów. Przykład? Mówimy, że czegoś nie lubimy, mimo że nawet tego nie spróbowaliśmy. Ile w tym prawdy? Sprawdźmy.

Materiał partnera
5 produktów, które łagodzą ból głowy
Przepisy5 produktów, które łagodzą ból głowy

Migrenowe bóle głowy możemy nieco złagodzić, wprowadzając do diety odpowiednie produkty spożywcze. Zobacz film.

oprac. Katarzyna Gileta
Olej arganowy - jakie ma zastosowanie w kuchni?
PrzepisyOlej arganowy. Jakie może mieć zastosowanie w kuchni?

Olej arganowy jest cennym źródłem witaminy E i kwasów tłuszczowych, które obniżają tzw. zły cholesterol. Warto go włączyć do codziennej diety, ponieważ zawiera właściwości prozdrowotne i pomaga w zapobieganiu powstawania wielu chorób.

Magda Gessler
PrzepisySernik wiedeński na Wielkanoc. Sprawdzony przepis od Magdy Gessler

Wielkanoc zbliża się już wielkimi krokami, a na świątecznym stole obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć słodkiego sernika. Najsłynniejsza polska restauratorka - Magda Gessler - ma sprawdzony przepis, by ciasto wyszło pyszne i puszyste.

Polskie mięso na stołach całego świata
PrzepisyPolskie mięso na stołach całego świata

Jakie mięso najczęściej gości na waszych stołach? Podejrzewam, że, tak jak u większości Polaków, jest to drób i wieprzowina. Zresztą nie tylko w naszym kraju te mięsa są najpopularniejsze. Podobnie jest na całym świecie. Dlaczego jednak właśnie polskie mięso zyskuje w oczach konsumentów z innych krajów?

Materiał partnera
Wielkanocne przysmaki
PrzepisyWielkanocne przysmaki

Tradycja – rzecz święta w naszym kraju, zwłaszcza przy stole. Przepisy na świąteczne dania przekazywane często z pokolenia na pokolenie, a młodzi rodzice, zakładając własne rodziny, automatycznie sięgają po to, co znają i kochają. "Zupełnie jak w domu" czy "smakuje jak u babci" to największe komplementy, jakie domowy kucharz czy kucharka mogą dostać. Coraz częściej jednak próbujemy te tradycyjne przepisy interpretować po swojemu, dodać coś od siebie – i okazuje się, że te odświeżone wersje cieszą się dużym uznaniem gości i domowników. Poniżej trzy pomysły na wielkanocny posiłek – w nieco innej odsłonie lub z zupełnie nowym podejściem.

Modest Wilanowski
Wbrew powszechnego przekonaniu, nawet na diecie nie należy rezygnować w kolacji
DietyDietetyczna kolacja. Co jeść wieczorem, by nie przytyć?

Dawniej mawiano, ze śniadanie należy zjeść śniadanie, obiadem dzielimy się z przyjacielem, a kolację oddajemy wrogowi. To mit. Dietetycy i eksperci od zdrowego odżywiania z Anną Lewandowską na czele, przekonują, że nie powinniśmy rezygnować z kolacji nawet na diecie redukcyjnej. Rezygnacja z ostatniego posiłku spowalnia metabolizm. Jednak bardzo ważne jest to, co znajdzie się na naszym talerzu wieczorem. Jak skomponować dietetyczną kolację?

oprac. Katarzyna Gileta
Dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu?
PrzepisyDlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu?

Panuje powszechne przekonanie, że wieprzowina nie należy do zdrowych produktów, więc nie powinno się jej spożywać. Jest to jednak bardzo krzywdzące i mylne stwierdzenie. Wieprzowina to nie tylko kaloryczne i tłuste mięso, ale też polędwica, schab czy szynka. Nie wierzmy ślepo błędnym przekonaniom i przekonajmy się, dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu.

Materiał partnera
Pomysły na zdrowe śniadania
PrzepisyZdrowe śniadanie na słodko i wytrawnie. Pomysły i przepisy

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli pierwsze danie będzie zdrowe, pożywne i nas nasyci, to później nie będzie nas ciągnąć do podjadania, szczególnie niezdrowych i tłustych przekąsek.

oprac. Justyna Piąsta
Postaw na doskonały aromat kawy
PrzepisyMasz ochotę na pyszną kawę?

Co drugi mieszkaniec kraju nad Wisłą zaczyna dzień od kawy. W sumie każdego roku przeciętnie wypijamy 95 litrów tego napoju. Co prawda nie jesteśmy mistrzami w spożyciu małej czarnej, bo zajmujemy dopiero 11. miejsce na świecie, ale wynik z roku na rok idzie w górę. I jak tu nie mieć w domu ekspresu?

Agnieszka Jarosz
Po przekrojeniu należy ocenić wygląd awokado (Istock)
PrzepisyBrązowe włókna w awokado. Zwróć na nie uwagę po przekrojeniu

Awokado to owoc, który już od dłuższego czasu króluje w wielu kuchniach. Jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale również i "modny". Przepisy na potrawy z awokado lansują gwiazdy na całym świecie. Sprawdź, o czym pamiętać, żeby przez przypadek nie zjeść nieświeżego owocu.

Ruszamy na EKOzakupy!
PrzepisyRuszamy na EKOzakupy!

Codzienne zakupy to bardzo ważny element zdrowego i odpowiedzialnego stylu życia. Teoretycznie proste wybory mają niezwykle istotny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, witalność, ale też mogą oddziaływać na środowisko naturalne. Dlatego dziś wybierzemy się wspólnie na ekowycieczkę do sklepu.

Redakcja WP Kobieta
Na TikToku można się dowiedzieć różnych rzeczy.
PrzepisyJak odcedzić makaron w prosty sposób? Gwiazda TikToka zdradza swój kuchenny patent

Dania z makaronu są domeną nie tylko kuchni włoskiej. Każdy miłośnik potraw z tym dodatkiem pewnie najbardziej nie lubi momentu odcedzania makaronu. Na szczęście z pomocą przyszła Shannon Doherty, która prowadzi popularne konto na TikToku. Kobieta dzieli się z obserwatorami prostymi patentami ułatwiającymi codzienne obowiązki domowe.

Drewniana łyżka wbrew pozorom jest siedliskiem bakterii.
PrzepisyUżywasz drewnianej łyżki? Po tym eksperymencie przestaniesz

Drewniana łyżka jest nieodzownym elementem wyposażenia wielu kuchni. W końcu z jej pomocą można szybko i dokładnie wymieszać potrawy, jest wykonana z naturalnego tworzywa, a także nie rysuje powierzchni. Jednak niewiele osób zadaje sobie trud, aby porządnie wyczyścić drewnianą łyżkę.

oprac. Joanna Kobylańska