Pięć, siedem, a może czternaście? Polacy uwielbiają jajka i przygotowują je na różne sposoby. Ile jajek tygodniowo to za dużo? Dietetycy dają jasną odpowiedź.
Nie ma polskich świąt bez sernika. Każdemu z nas ten smak kojarzy się uroczyście, mimo że w każdym domu jest nieco inny. Tradycyjne ciasto można przygotować na różne sposoby, ale warto wykorzystać nietypowy patent.
Z początkiem wiosny nadchodzi sezon na czosnek niedźwiedzi. Jej zdrowotne właściwości powodują, że mnóstwo osób dodaje ją do swojej diety. Czy jednak można zrywać "cebulę czarownic" w lesie? Okazuje się, że w niektórych przypadkach może nas czekać nawet 5 tys. zł kary.
To rarytas z czasów PRL-u. Choć nie zawierał ani grama prawdziwej czekolady, cieszył podniebienia młodszych i starszych. Przygotowanie tego deseru jest dziecinnie proste.
Jajka to nieodłączny element wielu naszych dań. Można je jeść solo albo w połączeniu z innymi produktami. Nic więc dziwnego, że często je kupujemy. Jak jednak sprawdzić, czy te, które mamy już w lodówce są jeszcze dobre? Mamy na to aż dwa sprawdzone sposoby.
Tradycyjny żurek nie może się obyć bez dobrego zakwasu, najlepiej domowej roboty. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, zawsze jeszcze możemy uratować smak i aromat zupy odpowiednim dodatkiem, który z pewnością znajduje się w lodówce.
Wielkanoc zbliżają się wielkim krokami. To oznacza, że wiele z nas już rozpoczęło przygotowania do świąt. Nie ma tradycyjnego stołu wielkanocnego bez sałatki jarzynowej, jajek oraz żurku. Nie można zapominać też o białej kiełbasie. Która lepiej sprawdzi się do zupy? Parzona czy surowa?
Wiosenne święta kojarzą nam się głównie ze spożywanymi pod każdą możliwą postacią jajkami. Mają jednak swojego cichego bohatera, który w doskonały sposób wzmocni organizm w czasie przesilenia. Poznaj to wspaniałe, czasem zapomniane warzywo.
Pękające skorupki to prawdziwe utrapienie. Zbliża się Wielkanoc, czas szykowania pisanek, więc zależy nam na tym, aby jajka wyszły jak najładniejsze. Na szczęście istnieją patenty, które uchronią je przed uszkodzeniami w trakcie gotowania.
Sól to najbardziej popularna, ale niezbyt zdrowa przyprawa. Na szczęście bez trudu da się ją zastąpić. Osoby, które starają się ją ograniczać w diecie, na pewno ucieszy informacja, że istnieją jej równie pyszne zamienniki. Zapewniają dobry smak i nie szkodzą.
Nie wygląda apetycznie ani nie zachęca do spożycia. Czasem po obraniu jajka na twardo ze skorupki zauważamy wokół żółtka siną obwódkę. Skąd się bierze i co oznacza? Wyjaśniamy, czy takie jajka są szkodliwe czy tylko brzydkie.
Entuzjaści grzybów z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie sezonu, a ci bardziej doświadczeni zdają sobie sprawę, że wkrótce będą mogli natknąć się na wyjątkowy okaz. Smardz jadalny to wyjątkowy grzyb, wyróżniający się wyglądem i wyśmienitym smakiem. Gdzie i kiedy najlepiej legalnie go zbierać?
Herbata to idealny napar podczas przerwy w trakcie długiego dnia pracy. Towarzyszy też wesołym plotkom oraz spokojnym wieczornym posiedzeniom z książką. Jest korzystna dla zdrowia - niestety nie można tego powiedzieć o każdym jej rodzaju.
Frytki to idealne rozwiązanie, gdy mamy ochotę na szybką, słoną przekąskę. Muszą być smaczne, chrupiące i pyszne. Czy taki efekt da się osiągnąć we własnej kuchni? Jak najbardziej - wystarczy zastosować ten patent.
Spokojna i w pełni przespana noc może pozytywnie odbijać się na naszym zdrowiu oraz samopoczuciu. W końcu nie bez powodu tak wiele osób dba o dobry sen. Niestety zdarza się, że wybudzamy się, aby skorzystać z toalety. Jak tego uniknąć?
Nie ma nic lepszego niż aromatyczna kawa z rana. Musimy jednak uważać, co do niej wsypujemy, bo nie każdy dodatek służy zdrowiu. Pewien zamiennik mleka jest szczególnie szkodliwy, dlatego lepiej całkowicie z niego zrezygnować.
Po tradycyjną zupę, jaką jest żurek, sięgamy najczęściej podczas Wielkanocy, jednak rzadko kiedy decydujemy się na eksperymentowanie z jego recepturą. Jakub Kuroń przygotował przepis, którego sekretny składnik często nieświadomie wyrzucamy do kosza.
Odkryj niespodziewane składniki, które możesz dodać do swojej kawy, by nie tylko poprawić jej smak, ale również wspomóc odchudzanie. Proste dodatki mogą przemienić codzienną kawę w napój wspierający twoje cele sylwetkowe i zdrowotne.
Nie od dziś wiadomo, że odpowiedni sposób żywienia wpływa nie tylko na nasz wygląd fizyczny, ale także pomaga utrzymać organizm w zdrowiu. Wiele osób zapomina, że dieta to nie tylko redukcja niektórych produktów, ale też włączenie do codzienności owoców. Oto ranking najzdrowszych z nich. Wśród nich znalazł się granat, który ma działanie odmładzające.
Widzisz brązowe plamki na bananie i zastanawiasz się, czy jeszcze możesz go zjeść? Wykonaj prosty test, który powie ci, czy owoc ten wciąż nadaje się do spożycia. Dzięki temu łatwo dowiesz się, czy jest już przeterminowany.
Miłośnicy jajek z pewnością znają wiele form ich podania. Jedna z nich królowała w czasach PRL-u, a teraz ponownie wraca do łask. Mowa o jajkach w sosie musztardowym. Jak je przygotować?
Jajka są wartościowym źródłem składników odżywczych i mają wiele korzyści dla zdrowia. Zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego są niskokaloryczne. Jak je jeść, aby najlepiej nam służyły? Zasada jest prosta.
Rosół to nie tylko ulubiona zupa Polaków. Uważa się go również za najlepsze remedium na wszelkie choroby: przeziębienie, gorączkę, osłabienie. Warto jednak wiedzieć, że nie każdemu aromatyczna zupa pomaga, a niektórym osobom wręcz może zaszkodzić.
Kefir to wyrób mleczny, który ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób ceni go nie tylko za kwaskowaty smak, ale również z powodu jego właściwości. Okazuje się, że najlepiej pić go o jednej konkretnej porze.