Jajecznica to popularny posiłek, który często ląduje na polskich stołach podczas śniadania. Najczęściej dodaje się do niej wędlinę, boczek, cebulę czy szpinak. Jednak najlepszy przepis to ten najprostszy.
Od dłuższego czasu spoczywa na nas obowiązek segregacji odpadów. Niestety wiele osób wciąż popełnia podstawowe błędy wynikające z niewiedzy. To dotyczy także wyrzucania zepsutego mięsa. Do którego pojemnika powinno trafić?
Obieranie czosnku nie należy do przyjemnych czynności. Nie zawsze łatwo i szybko można dostać się do aromatycznego ząbku, ukrytego w twardej łupce. Na szczęście z pomocą przychodzi trik z plastikową nakrętką.
Poprawia koncentrację i pamięć, zmniejsza ryzyko wielu chorób i obniża stres. Kawa spożywana w umiarze ma wiele właściwości zdrowotnych. Ważne jest jednak, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdź, czego należy się wystrzegać.
Właśnie rozpoczął się sezon na uwielbiane przez wielu szparagi. Czasami jednak zdarza się, że po ugotowaniu mają lekko gorzkawy smak. Bez obaw - można temu w prosty sposób zaradzić.
Często czujesz spadek energii, a wypicie ulubionej małej czarnej tylko pogarsza sprawę? Sprawdź, skąd się bierze senność po kawie.
Zawsze jest pora na kalafiora. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób się nim zajada. Niestety nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo go ugotować. Mamy na to prosty sposób, a w dodatku zdradzamy, jak w mig pozbyć się wydobywającego się z niego zapachu.
Tiktokerka pokazała, jak szybko i tanio przygotować dwudaniowy obiad z mięsem dla czterech osób. Zapłaciła niecałe 13 zł. Co udało jej się "wyczarować" z kupionych składników?
Wydaje się, że segregacja śmieci jest dość intuicyjną czynnością. Niestety w przypadku torebek po pieczywie nie jest to aż tak oczywiste. Nie wszyscy wiedzą bowiem, że nie powinny trafiać do pojemników na papier. Nie tylko ze względu na foliowe "okienko".
Przygotowanie idealnego rosołu to nie lada wyzwanie. Zupa należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni i trudno wyobrazić sobie bez niej niedzielny obiad czy rodzinną uroczystość. Oto ważna zasada, której należy bezwzględnie przestrzegać.
Już 9 maja zespół Thirty Seconds To Mars zagra kolejny koncert w Polsce. Jared Leto, który jest wokalistą grupy, zdradził na Instagramie, że jest już w naszym kraju. Okazuje się, że gwiazdor jest fanem jednego z naszych tradycyjnych dań.
Placki ziemniaczane to wcale nie taka prosta potrawa. Podczas przygotowania wiele rzeczy może pójść nie tak, a przecież zależy nam, aby były jak najbardziej chrupiące i pyszne. Jeśli nam nie wychodzą, może powinniśmy poszukać rozwiązania u sąsiadów?
Jajecznica to proste i pożywne danie, które można wykonać na wiele ciekawych sposobów. Jeśli zależy nam na tym, aby wyszła wyjątkowo kremowa, powinniśmy sięgnąć po pewien nieoczywisty składnik. To sprawdzony patent mistrzów kuchni.
Mięsożercy mogą mieć poważny problem. Pewien bardzo popularny i w miarę tani rodzaj mięsa zawiera w składzie niespodzianki, które rozczarują wielu konsumentów. Zwracajmy uwagę na skład i unikajmy kiepskich "wyrobów garmażeryjnych", których oficjalnie nie można nazywać na etykiecie "mięsem mielonym".
Fani kotletów mielonych na pewno ucieszą się z faktu, że jeden dodatek może sprawić, że smak tej potrawy będzie jeszcze lepszy. Wystarczy, że na tarce zetniesz ten produkt i dodasz do masy. Przepis pokochają wszyscy domownicy.
Uwielbiamy kotlety w każdej postaci. To prosty i szybki pomysł na obiad, który każdy będzie w stanie wykonać. Nie musimy się też ograniczać do schabowych, bo opcji jest dostatecznie wiele, aby co chwilę odkrywać nowe, ciekawe smaki. Oto idealny kotlet drobiowy z niestandardowym dodatkiem.
Tradycyjna zupa regularnie pojawia się na polskich stołach. Zależy nam na tym, żeby wyszła idealna – nie za słona i nie za słodka. Gdy coś nie wyjdzie, rosół zawsze można uratować. Radzimy, jak to zrobić szybko i fachowo, gdy staje się mdły i zbyt deserowy.
Masz w domu kilka kromek czerstwego chleba i nie wiesz, co z nim zrobić? Nie spisuj go na straty. Wyciągnij jajko, zanurz w nim chleb i usmaż go na patelni. To zapomniany przysmak, którym zajadaliśmy się w czasach PRL-u.
Czy ktoś kiedyś słyszał o skorzonerze czy wężymordzie? Nazwa zdecydowanie nie zachęca, mimo że kryje się pod nią bardzo zdrowe warzywo. Kiedyś było w Polsce bardzo popularne, ale z czasem odeszło w niepamięć.
Wybierasz się do po mięso na obiad, ale nie masz pojęcia, które wybrać? Zastosuj ten sprytny trik, a już nigdy nie przyniesiesz do domu bubla. Łatwo poznasz, który kawałek jest świeży. Z dobrymi składnikami każde danie wyjdzie pyszne.
Jajka są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, a przy tym lekkostrawną i pożywną bazą wielu smacznych dań. Możemy podać je ugotowane na twardo lub na miękko, w postaci omletu czy jajecznicy. Ta ostatnia stanie się wyjątkowo puszysta dzięki nietypowemu dodatkowi.
Królowa polskich stołów powraca do łask w każde święta, a wraz z nią pojawia się odwieczne pytanie: jak długo można ją przechowywać w lodówce? Musimy z nią postępować ostrożnie, żeby zbyt szybko się nie zepsuła.
W trakcie świątecznych spotkań wielu z nas zapomina o codziennej diecie i zajada się mazurkami oraz ciężkostrawnymi potrawami. Powrót do rzeczywistości po Wielkanocy może okazać się bolesny. Dodatkowe kilogramy spowodowane łakomstwem można szybko zlikwidować, dzięki kilku prostym zmianom.
Czosnek niedźwiedzi jest popularną rośliną, którą możemy spotkać w polskich lasach. Okazuje się, że nie on jedyny trafia w gust miłośników dobrej kuchni. Czosnaczek pospolity ma nie tylko niezwykłe walory kulinarne, ale także lecznicze.