Trening na czczo przez wielu ćwiczących uznawany jest zanajlepszy sposób na szybkie i efektywne spalanie tkanki tłuszczowej. Inni zaś są zdecydowanymi przeciwnikami treningów na pusty i żołądek i odradzają taką formę aktywności. Jakie są zalety i wady treningu na czczo? Komu szczególnie poleca się trenowanie z pustym żołądkiem?
Bieganie na czczo to kwestia, która interesuje osoby, które starają się jak najszybciej spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Czy bieganie z pustym żołądkiem pomaga w odchudzaniu? Jakie są zalety i wady biegania na czczo? Komu można polecić bieganie na głodnego?
Ser kozi znany jest ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu, cennych wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Ser kozi jest idealnym dodatkiem do diet odchudzających, wegetariańskich czy zalecanych osobom z cukrzycą czy nadciśnieniem. Jakie zalety oferuje ser kozi i dlaczego warto go włączyć do swojego jadłospisu?
Bigos to tradycyjna i staropolska potrawa, której głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Dodatki w postaci mięsa, śliwek, grzybów i różnorodnych przypraw powodują, że każdy bigos ma swój wyjątkowy smak i aromat. Czy bigos jest daniem wysokokalorycznym? Jak przyrządzić bigos na diecie?
Śliwki to smaczne owoce, które wyróżniają się licznymi właściwościami zdrowotnymi i wartościami odżywczymi. Ich walorami możemy się cieszyć przez cały rok, zajadając je na surowo, w dżemach, marmoladach, w kompotach, a także w postaci suszonej lub wędzonej. Ile kalorii dostarcza śliwka? Dlaczego warto włączyć śliwki do swojego jadłospisu?
Frutti di mare, czyli owoce morza to niezwykle smaczny składnik zup, dań głównych oraz przekąsek. Owoce morza słyną z bogactwa wartości odżywczych, w tym białka, witamin i składników mineralnych. Jakie są rodzaje owoców morza i które z nich warto włączyć do swojej diety?
Wiele osób, pałaszując kolejne ciasto, żartuje sobie o uzależnieniu od słodyczy. Tymczasem od żartów do poważnego problemu niedaleka droga. Społeczność światowa je coraz więcej cukru, choć dla zachowania zdrowia nie powinna. Uzależnienie od cukru staje się chlebem powszednim. Tylko co zrobić, żeby przestać jeść słodycze?
Czystek to zioło, które od kilku lat zyskuje coraz większą popularność. Doniesienia o zdrowotnych właściwościach czystka sprawiły, że liczba zwolenników tej rośliny wzrasta z miesiąca na miesiąc. Jaki wpływ ma czystek na nasze zdrowie? Czy jest pomocny w trakcie kuracji odchudzającej? Jak stosować czystek?
Gęsina to mięso z gęsi domowej, które niezbyt często gości na polskich stołach, mimo że Polska jest jednym z większych producentów tego mięsa. Gęsi uznaje się za arystokrację wśród pozostałego drobiu, dlatego znacznie częściej powinna pojawiać się w daniach obiadowych. Dlaczego warto włączyć gęsinę do swojego jadłospisu? Które części gęsi są najsmaczniejsze?
Tosty to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas śniadania, podwieczorka czy kolacji. Możliwości przyrządzania tostów jest wiele. Tosty na słono, na słodko, z mięsem, grzybami, owocami, a także z czekoladą znajdują się w czołówce posiłków w naszym jadłospisie. Poznaj 3 przepisy na szybkie i przepyszne tosty.
Magnez jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nieprawidłowa dieta, stres czy choroby neurologiczne mogą doprowadzić do poważnych niedoborów tego pierwiastka. Jak uzupełniać zapotrzebowanie na magnez? Jakie produkty są bogate w magnez?
Whisky to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanych ziaren jęczmienia, żyta i kukurydzy. Wyróżnia się złocistą barwą oraz charakterystycznym zapachem i smakiem. Jak wybrać dobre whisky? Jakie są zasady podawania i picia whisky?
Comber jagnięcy to mięso najwyższej jakości o bardzo delikatnym, łagodnym i soczystym smaku. Sprawdza się w daniach obiadowych jako potrawa pieczona, duszona, smażona czy grillowana. Co warto wiedzieć o combrze jagnięcym? Jak przygotować comber jagnięcy, żeby obiad smakował jak z najdroższej restauracji?
Tuńczyk w puszce to produkt często wybierany przez osoby, które planując swój jadłospis, obliczają ilość spożywanego białka. Popularność tuńczyka w puszce wynika z jego dużej dostępności, zawartości białka i łatwości przygotowywania posiłków z jego dodatkiem. Co warto wiedzieć o tuńczyku i jego mięsie? Jaki rodzaj tuńczyka w puszce wybrać?
Prawidłowo zbilansowana dieta kulturysty powinna uwzględniać zapotrzebowanie osoby trenującej siłowo we wszelkie składniki, pozwalające zbudować masę mięśniową z niską zawartością niezdrowych tłuszczy. Zobacz przykładowy jadłospis kulturysty na jeden dzień.
Jak często ćwiczyć? Czy można ćwiczyć codziennie? To pytania, które zadaje sobie wielu odwiedzających siłownię. Najważniejsza zasada mówi, że inną częstotliwość treningu powinniśmy zastosować, jeśli chcemy zrzucić dodatkowe kilogramy, poprawić kondycję, a inne, jeśli naszym problemem są bóle kręgosłupa czy chęć poprawy samopoczucia.
Ile kalorii ma kebab? To jedno z głównych pytań, jakie nasuwają się podczas planowania jadłospisu czy sobotniego wyjścia ze znajomymi na fast-fooda. Kebab kebabowi nierówny, dlatego warto pamiętać, na co zwracać uwagę przy zakupie tego ulicznego dania. Który rodzaj kebaba jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
Dziczyzna to mięso, które mimo iż należy do tradycyjnych specjalności polskiej kuchni, to w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Wiedza na temat dziczyzny jest powierzchowna, przez co często można spotkać opinie, że mięso z dzika czy sarny jest tłuste, niezdrowe i ubogie w wartości odżywcze. Jaka jest prawda? Co warto wiedzieć o dziczyźnie?
Wędlina to rodzaj mięsa, który stanowi nieodłączny element naszej diety. Wędlina jest składnikiem używanym do przygotowywania śniadań, kolacji, a nierzadko również obiadów. Co warto wiedzieć o wędlinach? Jak produkuje się wędliny? I które wędliny najlepiej wykluczyć ze swojego jadłospisu?
Sól kuchenna to najpopularniejsza przyprawa stosowana w naszych domowych kuchniach. Sól kuchenna stosowana z umiarem raczej nie powinna zaszkodzić, jednak jej nadmiar jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Jakie są właściwości soli kuchennej? Jaka dzienna dawka soli kuchennej nam nie zaszkodzi?
Ogórek to warzywo niezwykle popularne w naszej codziennej diecie. Kroimy go na kanapki, dodajemy do sałatek, gotujemy z niego zupy czy zajadamy na surowo. Ogórki są cenione za niską kaloryczność, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Co warto wiedzieć o tych niepozornych, zielonych warzywach z naszych przydomowych ogródków?
Brzoskwinia to smaczny, słodki i soczysty owoc, po który chętnie sięgamy w okresie letnim. Pomimo swojej słodyczy, brzoskwinia ma niewiele kalorii, a dodatkowo wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych i zdrowotnych właściwości. Co warto wiedzieć o brzoskwiniach i co można z nich przyrządzić?
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetna propozycja na smaczny obiad. Odpowiednio przygotowane piersi i pieczarki pozwolą rozkoszować się tą potrawą także podczas kuracji odchudzającej. Dlaczego warto jeść pierś z kurczaka z pieczarkami na diecie? Jak przyrządzić pierś z kurczaka z pieczarkami w wersji fit?
Pomarańcza jest owocem cytrusowym cenionym ze względu na walory smakowe, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Pomarańcze są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz beta-karotenu. Owoce pomarańczy są łatwo dostępne, dlatego ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok.