Kaczka nadziewana - super na świąteczny stół

/ 24.03.2006
 AAA
Kaczka nadziewana - super na świąteczny stół

Składniki

  • 1 kaczka świeża lub mrożona
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • brzoskwinie z puszki
  • 3 łyżki konfitury z żurawin

Czas przygotowania

powyżej 60 minut

Sposób przyrządzania

Kaczkę oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, wymieszać z majerankiem, kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć skórę, obsmażyć na rumiano na suchej patelni, przełożyć do brytfanny, piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, często polewając wypływającym tłuszczem, upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, obłożyć połówkami brzoskwiń nadzianymi żurawinami, podawać z ziemniakami z wody.

tagi:

Dodaj nowy przepis

oceń
tak 0 50%
nie 0 50%

Galerie


Opinie (0)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

Ten materiał nie ma jeszcze żadnej opinii. Twoja może być pierwsza!

Bądź z nami na bieżąco