Jabłka to jedne z owoców, które jesienią smakują najlepiej. Soczyste, w wielu odmianach i pełne witamin oraz cennego błonnika. Idealnie nadają się do dań wytrawnych, ale najsmaczniejsze są w deserach. Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", podpowiada, jak zrobić śliczne róże z jabłek i ciasta francuskiego. To prosta i szybka przekąska na słodko.
Burak to warzywo uniwersalne i nie musi kojarzyć się jedynie z sałatką do obiadu. Samar Khanafer - blogerka kulinarna i uczestniczka "MasterChef" - udowodniła, że można przygotować go również w wersji na słodko. Warzywo to jest bombą witaminową, więc warto na stałe włączyć je do jadłospisu.
Rosja nie chce, aby w ich menu znajdowała się kawa americano. Premier Dmitrij Miedwiediew stwierdził, że taka nazwa jest niepoprawna politycznie i żąda zmiany na „russiano”.
Joanna, autorka bloga "Królestwo garów", testuje przedwojenne przepisy na zapomniane dania. Jedną z potraw, idealną na jesienny obiad, są pierogi z farszem z dziczyzny. Podaje z aromatycznym sosem smakują doskonale.
Calzone to pizza podana w formie pieroga. Ciasto wypełnione pysznymi warzywami i pikantnym chorizo to doskonała propozycja na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Danie poleca Diana, autorka "Mientablog".
Makaron to sposób na pyszne i szybkie danie. Z dodatkiem mięsa i aromatycznego sosu może być pomysłem na sycący obiad. Danie poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".
Owocowe i warzywne chlebki od kilku sezonów pojawiają się na polskich stołach. Szczególną popularnością cieszy się chleb z bananów. To doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych owoców, a jednocześnie zrobienie domowego pieczywa. Chlebek bananowy można podać zarówno na śniadanie, jak i w ramach podwieczorku lub deseru. Przepis w dwóch wersjach poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens".
Pulchne, mocno nadziane i polane pysznym lukrem. Obok takich domowych drożdżówek nie sposób przejść obojętnie. A w dodatku ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens" poleca potrawkę z cudownie delikatnym, duszonym kurczakiem zatopionym w śmietanowo-paprykowym, intensywnym, a jednocześnie delikatnym sosie w akompaniamencie leciutkich niezgrabnych kluseczek.
Typowe jesienne owoce, serowa masa i czekoladowy akcent. Takie babeczki są nie tylko pyszne, ale i proste w przygotowaniu. Przepis poleca Ola, autorka bloga „Cukrowa Wróżka”.
Dziczyzna niegdyś często gościła na polskich stołach. Dziś powoli wraca do jadłospisu Polaków - m.in. za sprawą bloga "Królestwo Garów" i tradycyjnych przepisów, które odświeża autorka. Co ważne, mięso to coraz łatwiej dostać w polskich sklepach lub kupić u zaufanych sprzedawców.
Kolejna słodka propozycja do kawy z bloga "MyWaySweets". Ciasto jest bardzo gęste i wilgotne z malinowo-migdałową nutą. Oprócz polewy czekoladowej można nałożyć też masę z serka mascarpone i białej czekolady, ale sprawdzi się również bita śmietana. Smak konfitury można wybrać wedle uznania.
Gofry większości nam kojarzą się z wakacjami nad morzem, ale zdrową i pyszną wersję możemy zrobić w domu. Diana, autorka "Mientablog", proponuje bezglutenowe pyszności w jesiennej wersji. Można użyć do nich mąki jaglanej, ryżowej czy z pestek dyni. Smakują wyjątkowo.
Według zasad savoir vivre, gościom do popołudniowej herbatki wypada podać małe ciasteczka, a nie pokaźny tort czy ciężkie sernikowe ciasta. Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens" poleca fikuśne ciasteczka z kruchego ciasta, przełożone pyszną konfiturą i zwieńczone podpieczoną bezą. Smakują doskonale, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.
Nie będzie już dobrej jakościowo bielizny w dużych rozmiarach, pysznego wina fair trade czy rajstop dla wysokich kobiet, ale przede wszystkim nie będzie herbaty! Marks&Spencer opuszcza Polskę, a wraz z nim wiele produktów, które uwielbiali Polacy. Czy zanim na dobre opuszczą kraj nad Wisłą rozpocznie się wielka zakupowa gorączka? Wszystko wskazuje na to, że tak, bo Polacy już wykupują produkty ze sklepów. Szczególną popularnością cieszy się dział z herbatą!
Suszone pomidory doskonale komponują się ze szpinakiem i fetą. A taki farsz świetnie nadaje się do naleśników, a także pierogów. Przepis poleca Diana autorka "Mientablog".
Kto by pomyślał, że proces przygotowywania pikli i weków jest zgodny z filozofią Wschodu? Biorą w niej udział trzy rodzaje energii: twórcza, transformacyjna i podtrzymująca. I dają pyszne efekty! Ostre, żółtozielone papryczki chilli, które pod wpływem octu i soli stają się niemalże pastelowe, obok trawiaste ogórki kiszone, a gdzieś pomiędzy nimi buraczkowe kawałki rzepy – „uśmiechają się” do mnie za każdym razem, kiedy wchodzę do mojej ulubionej libańskiej „falaflowni” w Warszawie.
Podobno małe jest piękne, ale te ciastka są wyjątkiem od reguły. Mocno czekoladowe, z wnętrzem przypominającym nieco brownie, pełne słodkich smakołyków.
Szybkie danie, które z pewnością posmakuje dorosłym i najmłodszym domownikom. Jak podpowiada Diana, autorka "Mientablog", to prosty sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Łosoś z wcześniejszego obiadu, ugotowane jajka i trochę białego sera. Kilka dodatkowych składników i pyszne, oryginalne kotleciki gotowe.
Pieczeń huzarska to danie, którego widok na stole przed wojną zupełnie nikogo by nie zaskoczył. a zasygnalizował jedynie, że trafiliśmy na posiłek cokolwiek odświętny i Pani domu naprawdę się postarała, żeby wywrzeć na wszystkich wrażenie. W wielu domach było to wręcz danie popisowe i co ważniejsze - w polskiej kuchni bardzo tradycyjne.
Warzywne wypieki podbijają kubki smakowe Polaków. Furorę robi ciasto marchewkowe, które można przygotować na kilka sposobów. Oto wersja z pysznym kremem i czekoladą. Składniki na tortownicę o średnicy 22-24 cm.
Jak w 20 sekund zmienić tanie wino w drogie? Jest na to jeden prosty trik. Wystarczy je... zbledować.
Serowa masa i smak kokosa? To brzmi jak spełnienie marzeń dla fanów słodkości. To ciasto łatwo zrobisz w domu.
Zmęczyły Cię zakupy z listą produktów w ręku? Wróciłaś z pracy zmęczona i głodna jak wilk? A może nie masz ochoty na gotowanie z przepisów? Daj się ponieść wyobraźni i zaszalej w kuchni nieprzepisowej!