ycipk-x0wt41

Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz

Nowy sezon "Ugotowanych" otworzył odcinek specjalny z udziałem gwiazd. Mogliśmy podglądać w kulinarne zmagania Michała Piróga, Barbary Pasek, Sławka Uniatowskiego i Joanny Przetakiewicz. Projektantka przygotowała dania według babcinych receptur.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu.
Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu. (Ugotowani TVN - stopklatki)
ycipk-x0wt41

W każdym odcinku "Ugotowanych" startuje czworo uczestników. Każdy przygotowuje dla pozostałych kolację złożoną z trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru. Uczestnicy oceniają efekty kulinarnych poczynań. Goście biorą pod uwagę nie tylko walory smakowe dań, ale także sposób podania. Oceniają też, jak gospodarz sprawdza się w swojej roli.

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i bizneswoman przygotowała tradycyjne polskie dania. W menu znalazła się zupa pomidorowa, kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami oraz racuchy. - Kiedy przyjeżdżałam do swojej babci po południu po szkole, ona już smażyła racuchy. Pamiętam ten zapach. Kojarzy mi się ze szczęściem, poczuciem bezpieczeństwa, beztroską – wyznała w programie.

Jak przygotować pomidorówkę według przepisu babci Joanny Przetakiewicz? Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy włoszczyznę z listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy około 30-40 minut. Następnie dodajemy przetarte pomidory wraz z koncentratem i gotujemy kilka minut. Do małego naczynia wlewamy trochę wywaru, łączymy ze śmietanką, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem, odrobiną koperku lub natki pietruszki.

ycipk-x0wt41

- Taką zupę pomidorową robiła moja babcia całe życie. To była taka prawdziwa kuchnia z głębi serca. Nie lubię udziwniania tradycyjnych przepisów – przyznała Joanna Przetakiewicz. Ekologiczne warzywa – marchew, pietruszka, seler, cebula. Do tego szklanka przetartych świeżych pomidorów i łyżka koncentratu. Do smaku przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, koperek lub natka. Zupa obowiązkowo powinna być zabielona śmietanką.

Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu. - Bardzo prosta kuchnia wykwintnie podana. Serwetki muszą być uprasowane, wykrochmalone na blachę – mówi.

Zobacz też: Joanna Przetakiewicz zaprosiła nas do swojej garderoby! Zobaczcie, jakie kreacje nam zaprezentowała

ycipk-x0wt41

Oglądaj swoje ulubione programy za darmo na komputerze, telefonie i telewizorze! Sprawdź WP Pilot!

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-x0wt41

ycipk-x0wt41
ycipk-x0wt41