GwiazdyWspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz

Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz

Wspomnienie z przedszkola. Pomidorówka według Joanny Przetakiewicz
Źródło zdjęć: © Ugotowani TVN - stopklatki
Katarzyna Gileta
26.02.2018 11:14, aktualizacja: 26.02.2018 18:59

Nowy sezon "Ugotowanych" otworzył odcinek specjalny z udziałem gwiazd. Mogliśmy podglądać w kulinarne zmagania Michała Piróga, Barbary Pasek, Sławka Uniatowskiego i Joanny Przetakiewicz. Projektantka przygotowała dania według babcinych receptur.

W każdym odcinku "Ugotowanych" startuje czworo uczestników. Każdy przygotowuje dla pozostałych kolację złożoną z trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru. Uczestnicy oceniają efekty kulinarnych poczynań. Goście biorą pod uwagę nie tylko walory smakowe dań, ale także sposób podania. Oceniają też, jak gospodarz sprawdza się w swojej roli.

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i bizneswoman przygotowała tradycyjne polskie dania. W menu znalazła się zupa pomidorowa, kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami oraz racuchy. - Kiedy przyjeżdżałam do swojej babci po południu po szkole, ona już smażyła racuchy. Pamiętam ten zapach. Kojarzy mi się ze szczęściem, poczuciem bezpieczeństwa, beztroską – wyznała w programie.

Jak przygotować pomidorówkę według przepisu babci Joanny Przetakiewicz? Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy włoszczyznę z listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy około 30-40 minut. Następnie dodajemy przetarte pomidory wraz z koncentratem i gotujemy kilka minut. Do małego naczynia wlewamy trochę wywaru, łączymy ze śmietanką, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem, odrobiną koperku lub natki pietruszki.

- Taką zupę pomidorową robiła moja babcia całe życie. To była taka prawdziwa kuchnia z głębi serca. Nie lubię udziwniania tradycyjnych przepisów – przyznała Joanna Przetakiewicz. Ekologiczne warzywa – marchew, pietruszka, seler, cebula. Do tego szklanka przetartych świeżych pomidorów i łyżka koncentratu. Do smaku przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, koperek lub natka. Zupa obowiązkowo powinna być zabielona śmietanką.

Joanna Przetakiewicz przyznała, że uwielbia nakrywać do stołu. - Bardzo prosta kuchnia wykwintnie podana. Serwetki muszą być uprasowane, wykrochmalone na blachę – mówi.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także