GotowanieCzy piwo zawiera witaminy? Poznaj właściwości i skład piw

Czy piwo zawiera witaminy? Poznaj właściwości i skład piw

Czy piwo zawiera witaminy? Poznaj właściwości i skład piw

30.09.2019 15:29, aktual.: 10.10.2019 12:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, rzadko jednak pijemy je z myślą o jego pozytywnym wpływie na zdrowie. Tymczasem w piwie znajduje się wcale niemało witamin i minerałów. Okazuje się więc, że oprócz przyjemnego orzeźwienia i odprężenia piwo może również mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Co dobrego kryje się w piwie? Jakie ma właściwości?

Skład i wartości odżywcze piwa

Piwo kojarzy się z chmielem, jednak to wcale nie jest składnik, którego jest w nim najwięcej. Na piwo składają się woda, słód jęczmienny, szyszki chmielu i drożdże piwowarskie. Jeśli chodzi o składniki odżywcze w piwie, wartości te dość mocno różnią się między sobą w zależności od gatunku piwa (sposobu produkcji i użytych składników). Na 100 g dostarcza ono 0 g tłuszczu, ale za to przeciętnie ok. 2-3,5 g węglowodanów i ok. 0,2-0,5 g białek.

Przekonanie, że picie piwa przyczynia się do powstawania tzw. otyłości brzusznej, jest dość powszechne. Wbrew pozorom piwo samo w sobie nie jest winowajcą – ilość kalorii w nim nie jest tak duża, jak można by podejrzewać. Jednak wypicie piwa może powodować wzmożoną produkcję soków żołądkowych, a co za tym idzie – uczucie głodu. Często sięgamy wówczas po słone przekąski pasujące do piwa, czyli np. paluszki, czipsy, orzeszki. Takie podjadanie niestety może mieć swoje konsekwencje w postaci dodatkowych kilogramów.

Obraz

100 ml piwa ma ok. 20-50 kcal, w zależności od gatunku. Oznacza to, że półlitrowy kufel dostarcza nam ich ok. 145-270. Najbardziej kaloryczne jest piwo ciemne, porter, stout, najmniej zaś – piwo jasne, ale, słodowe oraz bezalkoholowe. Warto bowiem zwrócić uwagę na fakt, że sam alkohol zawiera kalorie, zatem słabsze piwa siłą rzeczy będą też mniej kaloryczne.

Pite z umiarem piwo poprawia trawienie oraz pomaga w pozbyciu się z organizmu nadmiaru soli, która wpływa na zatrzymywanie się wody w organizmie. Skład piwa jest też podobny do składu napojów dla sportowców, zawierających m.in. węglowodany i elektrolity.

Witaminy i minerały w piwie

Piwo zawiera witaminy i minerały. Nie są to może wartości pozwalające uznać, że kufel lagera zastąpi nam dzienną porcję warzyw i owoców, ale warto wiedzieć, że piwo może mieć prozdrowotne właściwości, szczególnie jeśli jest niepasteryzowane i niefiltrowane – wiele witamin znajduje się w osadzie drożdżowym.

W 100 g piwa znajdziemy przede wszystkim odpowiadające m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca i odporność witaminy z grupy B: B3 (0,513 mg), B6 (0,046 mg), B2 (0,025 mg), B1 (0,005 mg), a w niewielkich ilościach również kwas foliowy i wit. B12. W piwie znajdują się też witaminy A, C, D, E i H.

Jeśli chodzi o minerały, 100 g piwa dostarcza 27 mg potasu, 14 mg fosforu, 6 mg magnezu, po 4 mg wapnia i sodu oraz 0,02 mg żelaza i 0,01 cynku. Potas odpowiada m.in. za odpowiednią pracę mięśni i układu nerwowego oraz prawidłową gospodarkę wodną (podobnie jak sód). Fosfor przyczynia się do tego, byśmy mieli mocne kości oraz zęby (na co wpływa również wapń). Główną funkcją magnezu jest regulacja układu nerwowego.

Właściwości zdrowotne piwa

Czy regularne picie piwa może przynieść korzystne efekty? Jak najbardziej, chociaż kluczowa jest tu ilość. Kilkanaście przeprowadzonych badań naukowych potwierdziło, że korzystną dawką piwa jest zaledwie ok. jednej szklanki dziennie (czyli ok. 500 ml – ale umiarkowana, bezpieczna dzienna ilość piwa jest różna w zależności od wielu czynników, m.in. masy ciała czy płci). Nie powinno się pić go regularnie w większych ilościach ze względu na zawarty w nim alkohol.

Na co więc korzystnie wpływa piwo? Przede wszystkim – obok wina – jest trunkiem, który może zapobiegać chorobom serca. Badania naukowe wykazały zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia aż o 31 proc. Według naukowców, wynika to z faktu, że pity z umiarem alkohol może podnosić poziom „dobrego” cholesterolu, który chroni właśnie przed chorobami serca.

Oprócz tego niewielkie ilości piwa mogą mieć korzystny wpływ na leczenie stanów zapalnych w organizmie i zmniejszają ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, zaburzeń związanych z obniżeniem funkcji poznawczych (demencja, choroba Alzheimera), cukrzycy typu 2, a nawet niektórych nowotworów.

Obraz

To nie koniec dobrych wiadomości. Dzięki witaminie B1 piwo przyspiesza proces trawienia i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych, zaś zawarte w szyszkach chmielu lupulina i hamulina stosowane są w medycynie m.in. do leczenia stanów lękowych i bezsenności, wykazują też działanie bakteriobójcze. Piwo zawiera też tetracykliny (naturalny antybiotyk), dzięki czemu może wspomagać układ odpornościowy. Szwajcarscy naukowcy twierdzą nawet, że piwo zawiera rybozyd nikotynamidu, który może pomagać w walce z otyłością.

Czy można traktować piwo jako profilaktykę chorób lub lekarstwo? Z pewnością picie piwa nie zastąpi ani leczenia, ani zdrowego trybu życia. Może być jednak jego elementem. Jest tylko jeden warunek – umiar.

Artykuł powstał we współpracy z marką Łomża.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.