Blisko ludziTajemnicza funkcja zmywarki. Mało kto o tym wie

Tajemnicza funkcja zmywarki. Mało kto o tym wie

Tajemnicza funkcja zmywarki, o której każdy powinien wiedzieć
Tajemnicza funkcja zmywarki, o której każdy powinien wiedzieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
31.08.2022 14:46, aktualizacja: 01.09.2022 07:33

Przeznaczenie zmywarki jest jasne. Okazuje się jednak, że urządzenie ma pewną ukrytą funkcję, o której mogliśmy wcześniej nie wiedzieć. Ta opcja przyda się zwłaszcza osobom, które uwielbiają domowe przetwory.

Marynowane grzyby, konserwowe ogórki, czy słodki dżem z malin, które rosną w naszym ogrodzie... Koniec sierpnia wielu osobom kojarzy się właśnie z przygotowywaniem przeróżnych przetworów. Aby w pełni cieszyć się z dobrodziejstw natury, trzeba jednak opanować technikę pasteryzacji. Co ciekawe, może w tym nam pomóc właśnie zmywarka.

Pasteryzacja - to warto wiedzieć

Pasteryzacja jest procesem, który polega na podgrzaniu wybranych surowców w temperaturze, która nie przekracza stu stopni Celsjusza. Zwykle jest to między 65. a 85. stopniami. W trakcie pasteryzacji zabijane są drobnoustroje, ale jednocześnie pozostają zachowane wartości odżywcze przetworzonych produktów. Trzeba jednak pamiętać, że temperaturę dobieramy do metody pasteryzacji.

Jeżeli zamierzamy przeprowadzić pasteryzację długotrwałą, musi ona zostać wykonana w temperaturze 65-85 stopni przez 20-30 minut. Kiedy z kolei naszym zadaniem jest pasteryzacja momentalna, przeprowadzamy ją w granicach 85-90 stopni. Wysoka pasteryzacja jest wykonywana od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut w temperaturze do prawie stu stopni Celsjusza.

Pasteryzacja w domowych warunkach

Zanim przejdziemy do samego procesu, pamiętajmy, by żywność umieszczać w odpowiednich naczyniach, które zostały wcześniej dokładnie umyte, wyparzone i wysuszone. Jeżeli słoiki mamy gotowe, przechodzimy do kolejnego kroku, jakim jest... umieszczenie szczelnie zamkniętych słoików w zmywarce.

Słoiki umieszczamy wieczkami do dołu. Nastawiamy urządzenie na program z wysoką temperaturą - ok. 70 stopniami Celsjusza na ok. 20-30 minut. Wtedy włączamy zmywarkę, nie stosując oczywiście żadnych detergentów. Trik ze zmywarką jest bezpieczną i skuteczną metodą pasteryzacji. Wypróbujecie ją w tym roku?

Właśnie trwa plebiscyt WP Kobieta #Wszechmocne2022. Zapraszamy do zgłaszania swoich nominacji w formularzu poniżej:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także