Naukowcy o ryzyku poronienia
Starszy wiek matki oraz
wcześniejsze problemy z zajściem w ciążę zwiększają
prawdopodobieństwo spontanicznego poronienia w pierwszym
trymestrze ciąży - potwierdzają szeroko zakrojone brytyjskie
badania. Natomiast picie kawy i aktywność zawodowa nie wpływają na
to ryzyko.
Starszy wiek matki oraz wcześniejsze problemy z zajściem w ciążę zwiększają prawdopodobieństwo spontanicznego poronienia w pierwszym trymestrze ciąży - potwierdzają szeroko zakrojone brytyjskie badania. Natomiast picie kawy i aktywność zawodowa nie wpływają na to ryzyko, piszą autorzy artykułu na łamach pisma "British Journal of Obstetrics and Gynaecology".
Kontrowersje wokół przyczyn
Jak przypominają naukowcy z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej, przyczyny większości poronień w pierwszym trymestrze ciąży pozostają zagadką, a wiele czynników ryzyka poronienia nie zostało potwierdzonych i ciągle budzi kontrowersje.
Najnowsze badania przeprowadzono w grupie 603 kobiet (w wieku od 18 do 55 lat), których ostatnia ciąża zakończyła się spontanicznym poronieniem przed upływem 13 tygodnia (pierwszego trymestru). W ramach kontroli przebadano też 6116 kobiet, których ciąża utrzymała się dłużej.
Niedowaga, stresy i alkohol
Badacze potwierdzili dotychczasowe obserwacje, że starszy wiek matki i wcześniejsze problemy z płodnością czy donoszeniem dziecka mają związek z wyższym ryzykiem spontanicznego poronienia. Wykazali ponadto, że na ryzyko to wpływają takie czynniki, jak zbyt mała masa ciała przed zajściem w ciążę, regularne picie alkoholu lub picie go w dużych ilościach, doświadczanie stresów, starszy wiek ojca dziecka oraz zmiana partnera.
Naukowcy nie znaleźli żadnego związku między ryzykiem poronienia a spożyciem kofeiny, paleniem i okazjonalnym spożyciem umiarkowanych ilości alkoholu oraz aktywnością zawodową w czasie ciąży. Wbrew wcześniejszym doniesieniom, nie udało im się też potwierdzić by poziom wykształcenia i status społeczno-ekonomiczny matki wpływał na to ryzyko.
Co zmniejsza ryzyko poronienia?
Do czynników, które obniżały prawdopodobieństwo poronienia, badacze zaliczyli natomiast urodzenie dziecka w przeszłości, jedzenie świeżych warzyw i owoców, zażywanie preparatów witaminowych oraz odczuwanie mdłości w czasie ciąży. Ciężarne, które czuły nudności i wymiotowały, miały niemal 70 proc. mniejsze ryzyko poronienia w porównaniu z kobietami bez tych dolegliwości.
Zdaniem autorów pracy, aby zminimalizować ryzyko poronienia w pierwszym trymestrze, kobiety ciężarne powinny przede wszystkim stosować zdrową dietę, zredukować stres i zapewnić sobie jak największy komfort emocjonalny. (PAP) jjj/ krx/