FitnessRób zakupy mądrze! 7 porad, o których musisz pamiętać, krążąc z koszykiem między półkami

Rób zakupy mądrze! 7 porad, o których musisz pamiętać, krążąc z koszykiem między półkami

Rób zakupy mądrze! 7 porad, o których musisz pamiętać, krążąc z koszykiem między półkami
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy cena produktu ma wpływ na jego jakość? Po czym poznać, że produkt jest rzeczywiście ekologiczny? Dlaczego warto zrezygnować z torebek foliowych? Dowiedz się, jak robić świadome i przemyślane zakupy.

Często kupując jedzenie lub inne rzeczy, nie zastanawiamy się, co wkładamy do koszyka. Sugerujemy się wyglądem produktu zamiast jego składem. Pamiętajmy jednak, że to, co wybieramy, wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i na środowisko. Na co warto więc zwracać uwagę, robiąc zakupy w sklepie?

Kupuj tylko to, czego potrzebujesz

Nieprzemyślane zakupy sprawiają, że kupujemy zbyt duże ilości jedzenia, które potem często wyrzucamy. Przeważnie do śmietnika trafiają produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia – warzywa i owoce, wędliny, nabiał oraz pieczywo. Statystyki mówią, że w Polsce marnuje się rocznie 9 mln ton jedzenia, z czego 2 mln ton wyrzucają indywidualni konsumenci. Jeśli nie chcesz wyrzucać jedzenia, a tym samym pieniędzy, przed wyjściem do sklepu rób przegląd szafek oraz lodówki. Sprawdź, czego ci brakuje, a których rzeczy jest pod dostatkiem. Sporządzaj także listę zakupów – powinna być czytelna i zawierać tylko te produkty, których potrzebujesz. I jeszcze jedno: nie chodź do sklepu przed posiłkiem – głód sprawia, że łatwiej skusić się na niezdrowe przekąski.

Porównuj ceny produktów

Z pewnością nie raz zdarzyło ci się wybrać daną rzecz wyłącznie ze względu na cenę. Przykładowo kupując przecier pomidorowy, zastanawiasz się, po co wybierać ten droższy, skoro tańszy smakuje tak samo. Zamiast sugerować się wyłącznie ceną, upewnij się, czy nie ma gdzieś jakiegoś haczyka (i chodzi o to, że droższe zawsze jest lepsze – może być dokładnie odwrotnie). Może okazać się, że wybrany przez ciebie produkt zawiera w składzie znaczniej mniej pomidorów, niż powinien, za to duże ilości soli i cukru. Dlatego w pierwszej kolejności zwracaj uwagę na jakość oraz skład. Kupuj jedzenie, które pochodzi w 100 proc. z ekologicznych upraw i certyfikowanych pól. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że do twojego koszyka trafiają naprawdę wartościowe produkty.

Sprawdzaj skład na etykiecie

Ładne i kolorowe opakowanie nie zawsze idzie w parze z jakością. Niektóre produkty na pierwszy rzut wyglądają tak, jakby zawierały wyłącznie naturalne składniki. Tymczasem okazuje się, że nie mają z "naturą" nic wspólnego. Na przykład w sokach owocowych znajdują się często śladowe ilości owoców, nie wspominając już o obecności cukru i konserwantów. Dlatego warto sprawdzać, co rzeczywiście zawiera dany produkt. Na etykiecie powinna być tabela ilustrująca udział procentowy wartości takich jak tłuszcze, cukry, białka i inne względem średniego zapotrzebowania dziennego na te makroskładniki. Zwróć uwagę na to, dla jakiej ilości produktu wyszczególnione są te wartości.

Jeśli chodzi o skład produktu – im krótszy, tym lepszy. Unikaj przetworzonego jedzenia i wybieraj produkty, które nie zawierają szkodliwych dodatków. Niektóre sklepy, takie jak Lidl, wprowadziły ograniczenia soli, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowychw żywności. Dzięki temu etykiety produktów takich jak ketchup, mięso garmażeryjne, jogurty czekoladowe, mrożone ziemniaki czy słone przekąski nie zawierają ukrytych składników. To kolejny, ważny krok w stronę świadomego odżywiania.

Unikaj GMO i akrylamidu

Już nie laktoza i gluten są naszymi największymi wrogami. Rzecz jasna, powinny ich unikać osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową, jednak o wiele większym zagrożeniem współczesnej cywilizacji jest żywność genetycznie modyfikowana. GMO to organizmy, których geny zostały sztucznie zmienione przez człowieka. Tak powstają rzodkiewki wielkości buraków czy ziemniaki odporne na stonkę. Zwierzęta natomiast karmione są genetycznie modyfikowaną soją, która może powodować raka piersi lub bezpłodność. Dlatego w trakcie robienia zakupów sprawdzaj, czy na opakowaniu figuruje znak "Bez GMO" – to gwarancja tego, że produkty nie zawierają genetycznie zmodyfikowanych składników.

Unikaj również żywności zawierającej akrylamid. Jest to substancja, która pojawia się w niektórych rodzajach pożywienia wtedy, gdy jest ono poddawane obróbce termicznej i gdy temperatura przekracza 120 stopni Celsjusza. Do żywności o najwyższej zawartości akrylamidu zaliczają się produkty ziemniaczane takie jak chipsy i frytki, a także produkty zbożowe i kawa. Na szczęście niektórzy dostawcy dążą do zmniejszenia ilości tej szkodliwej substancji w jedzeniu, nie tylko regulując temperaturę podczas smażenia, lecz już na etapie doboru gatunku ziemniaków i temperatury ich przechowywania.

Sięgaj po produkty oznakowane zielonym listkiem

Obecne na etykiecie logo żywności ekologicznej potwierdza jakość produktu i daje pewność, że powstał on zgodnie z obowiązującymi w Europie regułami rolnictwa ekologicznego. Kupując produkty z logo BIO Organic i oznakowane zielonym listkiem, masz pewność, że wybierasz wyłącznie naturalne produkty. Dzięki nim eliminujesz z diety wiele szkodliwych substancji. Ponadto ekologiczne warzywa i owoce zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy mających działanie antynowotworowe, a także opóźniające procesy starzenia.

Żywność oznakowana zielonym listkiem wytwarzana jest bez stymulatorów wzrostu i modyfikacji genetycznej. W produkcji stosuje się energooszczędne maszyny i urządzenia oraz wyłącznie naturalne nawozy.

Wybieraj opakowania z recyklingu

Robiąc świadome zakupy, możesz troszczyć się nie tylko o zdrowie swoje i bliskich, ale także o środowisko. Nie od dziś wiadomo, że nasza planeta wręcz tonie w śmiechach. Już teraz produkuje się ponad 2 miliardy odpadów rocznie, a według prognozy Światowego Banku do 2050 r. będzie ich o 70 proc. więcej.

Jednym ze sposobów na zmniejszenie produkcji śmierci jest recykling, czyli ponownie wykorzystanie tych samych materiałów. Na przykład w sklepach Lidl można kupić warzywa i owoce w biodegradowalnych opakowaniach. Są one w całości kompostowalne przemysłowo (tworzone ze skrobi kukurydzianej i papieru). Po użyciu produktu wystarczy wrzucić opakowanie w całości do pojemnika na bioodpady.

Bycie odpowiedzialnym zobowiązuje, dlatego Lidl idzie o krok dalej, stawiając sobie kolejne konkretne cele w trosce o ekologię i przyszłość naszej planety. Do tej marka pory firma oszczędziła aż 442 ton plastiku dzięki redukcji materiału PET w butelkach wody SAGUARO, a do 2025 r. wszystkie opakowania produkowane przez Lidl będą możliwe do recyklingu.

Ograniczaj użycie plastiku

Starasz się żyć zgodnie z filozofią "zero waste"? Jeśli tak, warto zmienić kilka dotychczasowych nawyków. Zamiast ciągle kupować plastikowe reklamówki, zacznij przychodzić do sklepu z własną torbą, najlepiej materiałową. Wyrób w sobie nawyk sięgania po produkty w szklanych butelkach – może być to zarówno woda mineralna, jak i ketchup. Zrezygnuj też z kupowania klasycznych torebek śniadaniowych i wybierz wojkowijkę – ekologiczną chusteczkę zabezpieczoną woskiem pszczelim, która służy do przechowywania jedzenia. Orzechy i suszone owoce sprzedawane na wagę pakuj do papierowych torebek lub lnianych woreczków – to świetna alternatywa dla plastikowej folii spożywczej. I zarazem prosty i skuteczny sposób na to, jak być eko.

Partnerem artykułu jest Lidl Polska.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także