Trwa ładowanie...
Agata Soroczynska
dieta
Agata Soroczyńska
29-02-2024 13:36

Unikaj podczas menopauzy. Lista produktów nie jest długa

Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety, który pojawia się między 40. a 58. rokiem życia. Według danych średni wiek wystąpienia menopauzy wśród Polek wynosi 51 lat. W tym czasie w organizmach kobiet zachodzą zmiany hormonalne, które doprowadzają do zaniku funkcji rozrodczych. Niestety, często towarzyszą temu nieprzyjemne objawy.

Co zatem warto jeść w czasie menopauzy, a jakie produkty mogą nasilać jej objawy? Co zatem warto jeść w czasie menopauzy, a jakie produkty mogą nasilać jej objawy? Źródło: Adobe Stock
d2flwej
d2flwej

Wahania nastrojów, problemy ze snem, tycie - to tylko niektóre z objawów okresu przekwitania. Okazuje się, że istnieją sposoby, które skutecznie im przeciwdziałają, a jednym z nich jest odpowiednio skomponowana dieta. Co zatem warto jeść w czasie menopauzy, a jakie produkty mogą nasilać jej objawy? Sprawdźmy to!

Menopauza – jak przebiega i czym się objawia?

Menopauza lub inaczej przekwitanie to czas, w którym następuje stopniowa utrata płodności wskutek wygaszania funkcji hormonalnej jajników. Światowa Organizacja Zdrowia podzieliła okres menopauzy na trzy etapy:

  • Premenopauza – czas poprzedzający menopauzę, przypadający na ok. 40 rok życia.
  • Menopauza – moment ostatniej miesiączki, po którym nie następuje już comiesięczne krwawienie przez okres 12 miesięcy.
  • Postmenopauza – czas całkowitego wygaśnięcia funkcji jajników. Rozpoczyna się, gdy u kobiety przez ostatnie 12 miesięcy nie pojawiła się miesiączka.

Objawy przekwitania w wielu przypadkach znacząco obniżają komfort życia kobiety. Uciążliwe symptomy dotykają zarówno sfery fizycznej, jak i psychicznej. Oto najczęstsze z nich:

  • nocne poty;
  • suchość pochwy;
  • stany depresyjne;
  • uderzenia gorąca;
  • wypadanie włosów;
  • zawroty i bóle głowy;
  • bóle mięśni i stawów;
  • trudności z zasypianiem;
  • przybieranie na masie ciała;
  • zmniejszenie nawilżenia skóry.
d2flwej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiele Polek popełnia ten błąd. Dietetyczka: "Nie skupiajmy się na tym, z czego rezygnować"

Podczas menopauzy w organizmie kobiety dochodzi do obniżenia poziomu estrogenu, co skutkuje wyższym ryzykiem rozwinięcia niektórych chorób, takich jak np.:

  • otyłość;
  • miażdżyca;
  • osteoporoza;
  • nadciśnienie tętnicze.

Czy dieta łagodzi objawy menopauzy?

Ostatnie lata badań nad menopauzą pokazały, że odpowiednio dobrana dieta w dużym stopniu wpływa na złagodzenie jej objawów. Co więcej, niektóre składniki pokarmowe chronią przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego i osteoporozy. Jaka dieta będzie najlepsza w okresie menopauzy? Taka, która bazuje na pokarmach o właściwościach przeciwzapalnych, bogatych w błonnik, tłuszcze roślinne i dobrej jakości białko.

d2flwej

Produkty zalecane w menopauzie

Jeśli przechodzisz obecnie przez okres menopauzy, pamiętaj o uwzględnianiu w swoich posiłkach poniższych składników:

● Węglowodany – głównym źródłem węglowodanów w twojej diecie powinny być produkty zawierające błonnik, takie jak np. warzywa, owoce, kasze, płatki owsiane, otręby, nasiona roślin strączkowych, ciemne pieczywo i makarony, brązowy ryż. Błonnik wpływa na regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz wspiera perystaltykę jelit. Produkty typu miód, cukier, syrop klonowy, czy syrop z agawy spożywaj w umiarkowanych ilościach, najlepiej jako okazjonalny dodatek smakowy do głównych posiłków.

● Tłuszcze – dobrym wyborem w diecie przy menopauzie są tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz tłuste ryby. Wyróżnia je wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które działają kardioprotekcyjnie i wykazują właściwości przeciwzapalne. Wybieraj więc oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, siemię lniane, awokado, orzechy, pestki oraz łososia, tuńczyka czy makrelę.

● Białka – w okresie menopauzy dochodzi do szybszej utraty masy mięśniowej. Aby temu zapobiec, uwzględniaj w swojej diecie pełnowartościowe źródła białka. Są to m.in.: jajka, nabiał, ryby, owoce morza, drób, nisko przetworzone mięso czerwone, tofu, soja czy nasiona roślin strączkowych.

d2flwej

● Wapń – to podstawowy budulec kości. Podczas menopauzy, jak i po jej zakończeniu zawartość tego pierwiastka w kościach gwałtownie maleje, co w wielu przypadkach skutkuje wystąpieniem osteoporozy. Jednym z kilku działań zapobiegających ubytkom masy kostnej jest dostarczanie wapnia wraz z dietą. Znajdziesz go w algach, maku, sezamie, tofu, migdałach, nabiale, a także wodzie mineralnej.

● Fitoestrogeny – są to związki pochodzenia roślinnego o budowie przypominającej ludzkie estrogeny. Występujące w nasionach soi i jej przetworach. Niektóre badania sugerują, że włączenie ich do diety może zmniejszyć odczuwanie uderzeń gorąca towarzyszących menopauzie. Wobec tego jeśli dobrze reagujesz na produkty sojowe i nie masz przeciwwskazań do ich spożywania, uwzględniaj je częściej w swoim menu.

Produkty przeciwwskazane w menopauzie

Kobiety przechodzące menopauzę powinny wykluczyć z diety produkty o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej zawartości prozdrowotnych składników odżywczych. Ten rodzaj żywności przyczynia się do zaburzeń lipidowych, wahań glikemii oraz zaostrzania stanów zapalnych w organizmie, które odpowiadają za występowanie wielu współczesnych chorób, takich jak np. cukrzyca typu II czy miażdżyca.

d2flwej

Wahania hormonów podczas menopauzy zwiększają ryzyko wystąpienia wymienionych schorzeń, wobec tego tak ważne jest, aby wyeliminować wszelkie inne czynniki takie jak np. niewłaściwa dieta, które również mogą je powodować.

Oto jakich produktów unikać w czasie menopauzy:

  • alkohol;
  • słodycze;
  • fast-foody;
  • dania instant;
  • słone przekąski;
  • wyroby cukiernicze;
  • napoje energetyczne;
  • słodkie napoje gazowane;
  • przetworzone mięso i wyroby mięsne.

Dieta w menopauzie – podsumowanie

Prostym i skutecznym sposobem na łagodzenie symptomów menopauzy jest dobrze dobrana dieta, które bazuje na produktach nieprzetworzonych, składnikach o właściwościach przeciwzapalnych oraz bogatych w błonnik.

d2flwej

Taka strategia żywieniowa zmniejsza też ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń, które o wiele częściej diagnozuje się wśród kobiet po okresie menopauzy. Jeśli zastosujesz powyższe zalecenia, nie tylko zmniejszysz dokuczliwe objawy, lecz także poprawisz swój komfort fizyczny i psychiczny, dzięki czemu o wiele łatwiej przejdziesz przez ten okres.

Twórz treści i zarabiaj na ich publikacji. Dołącz do WP Kreatora

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: Materiały WP
d2flwej
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2flwej